Noaptea de Înviere a adunat și în acest an un număr mare de credincioși în toate bisericile țării. Ca de fiecare dată, cea mai importantă sărbătoare creștină, Învierea Domnului, adună oamenii alături și le reaprinde în suflete speranța în Lumina Sfântă pe care „întunericul nu a cuprins-o” (Ioan 1:5).
La biserica din localitatea vrânceană Dălhăuți, slujba de Înviere a început la miezul nopții. Platoul din fața bisericii a fost neîncăpător, ca în fiecare an. A devenit o regulă ca la Înviere să fie prezenți nu doar sătenii, ci și copiii acestora, sosiți acasă de sărbători, dar și multe persoane venite din satele învecinate sau chiar din Focșani. Slujba de Înviere la Dălhauți este în același timp și un prilej de bucurie, în momentul când descoperi, prin mulțimea adunată, prieteni vechi pe care doar această mare sărbătoare ți-i aduce aproape. Nu în ultimul rând, este un moment dătător de speranță și optimism, faptul că vezi, la tot pasul, tineri, copii, alături de bunicii satului, toate generațiile prezente la cea mai mare sărbătoare din an.
Potrivit tradiției, aproape de miezul nopții, în biserică s-au stins toate luminile. În acel moment, preotul paroh Florin Stănciulescu a ieșit din altar cu două mănunchiuri de lumânări aprinse, frumos împodobite cu fir tricolor, rostind chemarea pascală mult așteptată: „Veniți de primiți lumină!”. Într-o clipă, întunericul ce stăpânea peste toată mulțimea de suflete adunate s-a transformat într-o mare de candele și lumânări aprinse, strălucind cu o lumină caldă, vie, imaculată. În timpul slujbei de Înviere, din glasurile tuturor a răsunat, parcă mai limpede și mai puternic ca niciodată:
„Hristos a înviat din morţi
Cu moartea pe moarte călcând Şi celor din morminte Viaţă dăruindu-le”Potrivit tradiției străvechi, după ce au „luat Lumină”, credincioșii au mers și la mormintele celor dragi și au aprins candele, căci „Lumina lui Hristos luminează tuturor”, și celor care trăiesc, și celor care au trecut la viața veșnică.
Toți cei prezenți s-au închinat pe rând la Sfânta Evanghelie, la icoana Învierii și la Sfânta Cruce, moment în care au primit câte un pahar cu sfintele „Paști” (pâine și vin sfințite), frumos inscripționat cu mesajul „Hristos a Înviat!”. Cei care nu au rămas la slujbă până spre dimineață, au plecat de la biserică cu candelele aprinse, încercând să ajungă acasă cu ele nestinse. Nu a fost greu, pentru că nicio adiere de vânt nu se mai simțea, niciun zgomot nu deranja armonia cântărilor bisericești ce învăluiau parcă tot satul. În întunericul nopții, presărat cu zeci de luminițe în mișcare, Dălhăuțiul devenise un loc desprins din povești. Pe drum, la tot pasul puteai auzi, din glas în glas, salutul de sărbătoare:
„Hristos a Înviat!” „Adevărat a Înviat!”