Zile de sărbătoare pentru Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor‟, care a împlinit 140 de ani de la înființare. Duminică a avut loc o expoziție de tehnică și echipamente militare din dotarea marii unități, în Piața Unirii, iar luni dimineață ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, prefectul Nicușor Halici, primarul Cristi Misăilă au asistat, alături de alți invitați, la ceremonia organizată la sediul brigăzii, eveniment în cadrul căruia au fost acordate distincții unor militari ai marii unități și au fost dezvelite o placă aniversară și un monument comemorativ. De asemenea, a fost inaugurată Sala de Tradiții a Brigăzii 282.
Începând cu ora 13.00, în Piața Unirii din Focșani, au avut loc ceremonia de decorare a Drapelului de Luptă al Brigăzii 282 și defilarea detașamentelor de militari din garnizoana Focșani. De asemenea, au fost acordate distincții unor militari. La eveniment au participat, printre alții, premierul Nicolae Ciucă, ministrul Afacerilor Interne – Lucian Bode, al Apărării Naționale – Angel Tîlvăr, al Investițiilor și Proiectelor Europene – Ioan Boloș, șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, prefectul județului Vrancea – Nicușor Halici, președintele Consiliului Județean (CJ) Vrancea – Cătălin Toma, primarul municipiului Focșani – Cristi Misăilă. În pas de defilare, militarii au ajuns în Piața Unirii din Focșani stârnind curiozitatea și admirația trecătorilor.
Premierul Ciucă a fost comandantul Brigăzii 282
Un sobor de preoți militari a oficiat un serviciu religios. Ulterior, rând pe rând, oficialitățile au luat cuvântul, felicitându-i pe militari și aducând în discuție importanța armatei în societate. „Este datoria noastră să nu uităm istoria Armatei Române, onoarea, devotamentul și angajamentul deplin al militarilor români care servesc țara sub drapel; mai ales acum, în momentele complicate de astăzi, când războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina a schimbat profund raporturile de putere politice și economice, atât în Europa de Est, cât și în întreaga lume. Divizia 6 Infanterie, subordonată Corpului 3 Armată, s-a înființat la 1 aprilie 1883 în Garnizoana de reședință Focșani. Începând cu anul 1968, Brigada 282 Blindată «Unirea Principatelor» a fost continuatoarea de drept a Diviziei 6 Infanterie. La Focșani este cel mai potrivit loc și cel mai bun moment să ne aducem aminte de eroii noștri din Războiele Balcanice, din Primul Război Mondial, de bătăliile de la Mărăști, Mărășești și Oituz și, desigur, de cel de-al Doilea Război Mondial. (…)‟, a subliniat premierul Nicolae Ciucă, general în rezervă.
Între martie 2007-februarie 2009, Nicolae Ciucă a fost locţiitor al comandantului Brigăzii 282 Infanterie Mecanizată „Unirea Principatelor”, Focşani, iar în perioada februarie 2009-ianuarie 2011 – comandant al Brigăzii 282.
Ministrul Apărării: pensiile militarilor nu pot fi considerate pensii speciale
Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a declarat că „Armata noastră arată și funcționează ca o armată modernă, solidă, care contează în regiunea Mării Negre”. El a adus în discuție și subiectul pensiilor militarilor: „Subiectul pensiilor militare, atât de actual, poate avea efecte nu doar asupra rezerviștilor, ci poate influența moralul și motivația militarilor activi și, la fel de important, poate afecta și încrederea celor care și-ar dori o carieră militară în a face pasul înrolării în efectivele armatei. Nu putem risca, pe fondul acestor discuții ca, de exemplu, cei peste 7.000 de militari doar din Ministerul Apărării Naționale care îndeplinesc condițiile de trecere în rezervă pe actualul sistem de pensionare să considere că singura lor soluție este trecerea în rezervă. Toți sunt oameni cu mare experiență, mulți sunt încadrați pe funcții de comandă și va fi imposibil pentru sistemul militar să absoarbă șocul plecării lor într-un timp așa de scurt. Ministerul Apărării Naționale a susținut cu consecvență faptul că pensiile militarilor nu pot fi considerate pensii speciale. În acest context, pledăm pentru adoptarea de măsuri de reformă echitabile în acest domeniu, care să asigure sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii.”
Cele patru mausolee din Vrancea – semn al recunoștinței față de eroi
Amintind de faptul că în această perioadă, creștinii ortodocși se află în Săptămâna Patimilor, președintele Cătălin Toma a vorbit și despre eroii de astăzi, dar și despre cei de ieri. „Astăzi (n.r. luni) a început pentru creștinătate un eveniment extrem de important, Săptămâna Patimilor. Tot astăzi, suntem la acest moment aniversar, 140 de ani de armată română la Vrancea și chiar vreau să menționez și să atrag atenția tuturor celor care doresc să se înscrie în armată, că toți cei care au ajuns în funcții foarte mari în Armata Română, au trecut pe la Vrancea. Nu mai spun că din rândurile Armatei Române avem astăzi, la conducerea Guvernului României, primul ministru. (…) Sunt convins că noi, în calitate de autorități județene, locale, naționale, suntem obligați să vă oferim respect. Și spun acest lucru pentru că degeaba vorbim noi de proiecte, de Europa, dacă nu avem un stat apărat. Iar dumneavoastră, dragi militari, faceți acest efort și sacrificiu pentru ca România să fie stat membru NATO, stat în Uniunea Europeană, un stat care se dezvoltă prin ceea ce noi, autoritățile, suntem obligate să facem pentru comunitățile pe care le reprezentăm. Vrancea are un mare atuu, are într-adevăr o recunoștință eternă prin cele patru mausolee‟.
Plachetă aniversară de la primarul Misăilă pentru comandantul Brigăzii 282
Primarul municipiului Focșani, Cristi Valentin Misăilă, i-a înmânat o plachetă aniversară comandantului Brigăzii 282, general de brigadă Gabriel Constantin Turculeț, „în semn de respect și prețuire pentru eforturile pe care militarii le fac pentru ca locuitorii Municipiului Focșani să se simtă în siguranță”.
„Divizia 6 Infanterie avea în componență Regimentul 10 Dorobanți- Focșani, o unitate militară emblematică ai cărei ostași au stropit cu sânge fiecare izbândă a Armatei Române în luptele de la Rahova și Grivița din Războiul de Independență. Maiorul Gheorghe Șonțu, comandantul Batalionului 1 Putna, căpitanul Leon Cracalia, aproape 300 de soldați, subofițeri și ofițeri, adică un sfert din efectivul Regimentului 10 Dorobanți, au căzut sub gloanțele turcești pe câmpul de luptă de la Grivița. Acești focșăneni se numără printre eroii care s-au jertfit pentru ca România să fie un stat suveran și independent. Însă toată istoria unităților militare din Focșani este traversată de sacrificiul soldaților și ofițerilor de pe câmpurile de luptă din Războiul Balcanic, din Primul Război Mondial și cel de-al Doilea Război Mondial, căci România de astăzi s-a întemeiat pe sângele vărsat de ostașii unităților militare din Focșani a căror jertfă nu trebuie uitată niciodată.
Suntem mândri că Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor”, continuatoarea tradiţiilor militare ale Diviziei 6 Infanterie, are sediul la Focșani. Este o unitate militară importantă nu doar pentru orașul nostru, ea reprezintă un factor de stabilitate pentru România. La acest moment aniversar nu trebuie să îi uităm pe militarii focșăneni care s-au jertfit pentru ca România să fie un stat suveran și independent. Fără doar și poate, sacrificiul din teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan al militarilor Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor” a contribuit la consolidarea statutului țării noastre ca membru al Alianței Nord-Atlantice. Felicitările mele conducerii Brigăzii 282 Focșani pentru implicarea în evocarea glorioasei istorii a tradițiilor Unității Militare. La mulți ani‟, a transmis primarul Cristi Misăilă.
De la Divizia 6 Infanterie la Brigada 282 Blindată
Printr-o postare pe pagina de Facebook a Instituției Prefectului Vrancea, prefectul Nicușor Halici a transmis următorul mesaj: „Astăzi (n.r. luni), cu ocazia împlinirii a 140 de ani de la înființarea Brigăzii 282 Blindată «Unirea Principatelor», ne aducem aminte cu onoare și respect de rezultatele excepționale obținute de militarii acestei structuri, atât pe timp de pace, cât și în vreme de război. Eforturile, sacrficiile și dăruirea voastră și ale înaintașilor voștri merită întreaga noastră prețuire și recunoștință. Doresc să vă felicit pentru că zilnic vă îndepliniți misiunea prin asigurarea păcii, libertății și independenței teritoriale a țării‟.
Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor” este continuatoarea tradiţiilor militare ale Diviziei 6 Infanterie înființată la 1 aprilie 1883 cu garnizoana de reședință la Focșani. De-a lungul existenţei sale, Divizia 6 Infanterie a participat la trei conflagrații (Războiul Balcanic, Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial) de care a depins însăşi existenţa României. De asemenea, în perioada modernă, structuri din cadrul brigăzii au participat la numeroase misiuni în teatrele de operaţii din Balcani, Irak şi Afganistan.
Sursa foto sus: MApN și Facebook/Cristi Valentin Misăilă