Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

În atenția profesorilor! Impozit de 10% pentru veniturile din meditații

Profesorii care acordă meditații în particular trebuie să se înregistreze și să plătească impozit și contribuții sociale pentru veniturile obținute. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea îi înștiințează pe vrâncenii care acordă sau intenţionează să acorde meditaţii în particular, că acestea reprezintă venituri impozabile şi, potrivit Codului Fiscal, se încadrează în categoria venituri din activităţi independente. Persoanele care vor să presteze aceste servicii trebuie să solicite Oficiului Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul Vrancea, „înregistrarea şi autorizarea funcţionării în condiţiile OUG 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoane fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare”.

Ulterior, în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii, persoanele au obligaţia de a depune Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). „Prin intermediul Declaraţiei Unice, contribuabilii îşi exercită şi opţiunea privind determinarea venitului net anual fie pe baza normelor de venit sau în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. În cazul normelor de venit, impozitul este de 10% asupra normei de venit. La nivelul judeţului Vrancea normele de venit pentru aceste activităţi pentru anul 2023 pot fi consultate accesând link-ul – https://bit.ly/3MA3LLs, arată reprezentanții AJFP Vrancea.

În cazul în care persoanele au optat pentru stabilirea venitului net anual din activităţi independente, în sistem real, venitul net din activităţi independente se determină pe baza datelor din contabilitate, ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri.

Finanțiștii precizează că, pentru veniturile realizate din activităţi independente, contribuabilul datorează şi contribuţia de asigurări sociale dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/sau categorii de venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la data depunerii Declaraţiei Unice. „Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocieri cu persoane juridice, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din investiţii şi venituri din alte surse a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară”, precizează AJFP Vrancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?