Peste o sută de fermieri vrânceni sunt așteptați să participe la un protest care va avea loc vineri, 7 aprilie, în fața Prefecturii Vrancea. Acțiunea de protest este organizată de Asociaţia Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea și face parte dintr-o acțiune derulată la nivel național. Președintele ACCPT Vrancea, Teofil Dascălu, a spus că protestul fermierilor este determinat de problemele care afectează grav activitatea producătorilor din zonă care au suferit pagube uriașe din cauza secetei pedologice de anul trecut la care s-au adăugat prăbușirea prețului cerealelor în contextul importurilor masive din Ucraina. „Recurgem la această formă extremă de manifestare datorită situaţiei extrem de dificile cu care se confruntă fermierii reprezentați de ACCPT Vrancea, care au înregistrat pagube uriaşe în urma instalării secetei pedologice severe din iarna 2021-2022 şi primăvara anului 2022. În Vrancea, seceta a avut efecte dramatice, mai ales în ceea ce priveşte culturile de primăvară care au avut un grad de afectare de 90-100%. Dacă despăgubirile promise de către autorităţi pentru suprafeţele de teren afectate de secetă, la culturile de primăvară, nu se vor acorda în cel mai scurt timp posibil, multe exploatații agricole vor falimenta fiind în imposibilitatea de a-și continua activitatea. La acestea se adaugă problemele şi dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agroalimentar din România pe fondul distorsiunilor de piaţă cauzate de conflictul armat din Ucraina, condiţionalităţile şi toate obligaţiile impuse de Planul Național Strategic 2023-2027, care au contribuit la agravarea situaţiei fermierilor”, a arătat Teofil Dascălu. Acesta făcut apel către fiecare fermier care se identifică cu problemele ridicate să se alăture acestei forme de protest.
Solicitările Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea (ACCPT) vizează atât urgentarea acordării despăgubirilor pentru culturile de primăvară afectate de secetă pedologică extremă în anul 2022 dar și inițierea de acțiuni și măsuri din partea statului pentru eliminarea efectelor devastatoare asupra fermierilor, a sectorului agricol, populației și economiei naționale a României, ca urmare a deciziilor autorităților europene privind liberalizarea comerțului cu produse agricole și agroalimentare din Ucraina.
Fermierii atrag atenția că este nevoie de măsuri pentru rezolvarea problemelor generate de: Strategiile „De la Ferma la Furculiță” (Farm to Fork Strategy), Biodiversitate, Pactul ecologic european, Regulamentul de utilizare sustenabilă a pesticidelor, amânarea legislației privind tehnicile de ameliorare modernă, încadrarea agriculturii alături de marii poluatori industriali, noile prevederi din Politica Agricolă Comună, Planul Național Strategic 2023-2027(lăsarea terenului pârloagă, cultivarea obligatorie de proteaginoase, eliminarea practicilor tradiționale de cultivare fără a ține cont de specificitățile agroclimatice din fiecare zonă a României), constrângeri și condiții mult mai blânde pentru produsele importate din țări terțe decât cele produse în Europa, care generează dificultăți și condiționalități pentru fermierii din România.
Nu în ultimul rând, fermierii vrânceni solicită acordarea de despăgubiri pentru culturile agricole distruse ca urmare a construcţiei autostrăzii A7, Autostrada Moldovei.
Potrivit comunicatul ACCPT Vrancea, pe fondul conflictului din Ucraina, au crescut de 4-5 ori tarifele de transport, au crescut tarifele de asigurare și există o penurie de mijloace de transport pentru cereale. Din cauza blocării pieței locale de cereale, depozitele din ferme sunt pline cu produse agricole nevalorificate în condițiile în care mai sunt două luni până la noua recoltă. Iar fondurile alocate României din rezerva de criză a Uniunii Europene, de mai puțin de 18 procente din suma totală antrenată, sunt insuficiente în condițiile în care țara noastră a servit drept platformă logistică și a facilitat tranzitul pentru circa 60% din volumele de produse agricole extrase din Ucraina.
Asociaţia Cultivatorilor de Cereale si Plante Tehnice Vrancea reunește producători agricoli care însumează peste 25000 hectare și care acționează din 2001 în scopul reprezentării şi protejării intereselor acestora.
Bani pentru fermierii afectați de creșterea importurilor de cereale din Ucraina
Cultivatorii de cereale vor primi un ajutor financiar de la stat pentru a acoperi din pierderile provocate de scăderea prețurilor în urma importurilor masive din Ucraina. Doar în Vrancea, anul trecut, au crescut de zece ori importurile din Ucraina. O analiză a Biroului Vamal Vrancea arată majoritatea celor 1661 camioane din Ucraina care au trecut pe la Vama din Focșani erau încărcate cu cereale, direcționate către sectorul zootehnic, spre crescătorii de animale.
Schema de susținere financiară pregătită de Guvernul României va avea un buget de 20,1 milioane euro, din care 10,5 milioane euro reprezintă finanțare nerambursabilă. Schema de sprijin a fost pregătită de Ministerul Agriculturii și a fost lansată în dezbatere publică imediat după publicarea Regulamentului European referitor la acorcarea acestor măsuri de sprijin pentru fermierii din Bulgaria, Polonia și România.
Valoarea sprijinul financiar care va fi alocat fiecărui fermier urmează să fie stabilită în funcție de cantitățile totale de cereale depozitate și care vor fi eligibile la plată după centralizarea solicitărilor din partea fermierilor. Progamul este derulat prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, unde fermierii vor trebui să depună cererile și celelalte documente solicitate. „Grantul reprezintă suma care se acordă pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau în custodie la terți, a cantităților de grâu obținute din producția proprie a anului 2022 și înregistrate în aceste spații la data de 01.02.2023”, se arată în proiectul de act normativ.
Pentru a fi eligibili la acest program de sprijin, fermierii trebuie să fie înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înființate în anul agricol 2021- 2022, precum și suprafețele de teren confirmate în urma tuturor controalelor administrative și pe teren aferente culturii de grâu. Va fi luat în calcul doar grâul depozitat în spații de depozitare pentru produse agricole proprii sau spații de depozitare ale terților la data de 01.02.2023. În acest caz, trebuie să existe un contract de depozit – custodie temporară și prestări servicii, încheiat anterior acestei date.
Sursa foto: Pixabay