Porți deschise astăzi la Prefectura Vrancea, cu ocazia Zilei Instituției Prefectului. Marcată în avans, dat fiind că evenimentul este serbat în fiecare an pe 2 aprilie, Ziua Instituției Prefectului a însemnat porți deschise pentru cei care, în câțiva ani, „vor prelua ștafeta”. Este vorba despre copii, așa cum a subliniat prefectul Nicușor Halici, atunci când a întâmpinat grupurile de elevi care au vizitat sediul instituției. Aici, copiii au fost primiți atât de reprezentantul Guvernului în teritoriu, cât și de colegii acestuia, momentul fiind unul bun pentru ca viitorii adulți de mâine să poată afla din „secretele” instituției. O surpriză au pregătit și talentații copii ai Corului „Jeunesses” al Liceului de Artă „Gheorghe Tattarescu” Focșani, care au cântat și i-au încântat pe cei prezenți. Apoi, elevii acestui liceu, precum și cei ai Școlilor Gimnaziale „Ștefan cel Mare” și „Oana Diana Renea” au pășit în biroul prefectului, unde au putut afla mai multe despre atribuțiile acestuia, Nicușor Halici îndemnându-i totodată să își aleagă cu grijă calea și viitorul.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a subliniat că, de la momentul înființării, Instituția Prefectului „a început să își pună amprenta pe dezvoltarea și modernizarea țării”, însă au fost și vremuri în care instituția „a căpătat o altă denumire, o altă relevanță din punct de vedere al structurii sale și al implicării sale la nivel județean”. A fost perioada de comunism, le-a explicat Nicușor Halici elevilor, însă „după Revoluție, această instituție a redevenit ceea ce trebuia să fie și ceea ce este în cazul celor mai multe democrații. Iar la nivelul județului Vrancea, această instituție înseamnă un mic guvern. Fiecare minister are cel puțin câte o instituție publică în fiecare județ. Iar toate aceste instituții, la nivel județean, sunt conduse de prefect. Prefectul, ca rol esențial, implementează programul de guvernare care este asumat la nivel central, în județul respectiv. Este o muncă complicată, dar în același timp și cu foarte multe satisfacții, dacă știi ce trebuie făcut și faci ceea ce trebuie făcut”.
Însă Nicușor Halici a atras atenția că „o astfel de funcție ar trebui ocupată după mulți ani de activitate, în diferite domenii. Și vă dau un sfat, pe care ar fi bine să îl urmați: fiecare treaptă trebuie parcursă și fiecare treaptă trebuie înțeleasă, stăpânită, iar abia apoi trebuie accesată următoarea. Învățați foarte bine treptele acestea pe care sunteți la școală, iar când veți intra în treptele profesionale, niciodată să nu faceți concesii și să urcați câte două, trei trepte deodată. Nu. Fiecare treaptă are rolul și importanța ei. Vârfurile sunt cele mai grele, acolo este cel mai greu de rezistat”. În același timp, aplicat, prefectul le-a mai povestit copiilor și despre munca colegilor săi din instituție, care, deși sunt în număr mic, știu foarte bine ceea ce au de făcut și reușesc să coordoneze activitatea altor instituții, pe care prefectura le are „în grijă”.
„Voi trebuie să ne luați locul, în domeniul public sau privat. Și pentru aceasta trebuie să învățați cât mai mult, acum. Inclusiv despre ceea ce înseamnă viața în ansamblul ei, dar și ceea ce înseamnă un stat democratic, modern, cum este România, și cum ar trebui să rămână România. Sunt convins că, având în vedere implicarea voastră, veți simți locul în care vă regăsiți sau acolo unde vă considerați împliniți din toate punctele de vedere. Statul, în general, și democrațiile în particular au două componente foarte clare, indispensabile. Dacă vreți, imaginați-vă o inimă pe care o dați în două. O inimă nu poate funcționa doar pe jumătate, poate fi funcțională doar dacă ambele jumătăți funcționează. La fel este și statul, în ansamblu: partea publică și partea privată. Prefecții și instituțiile pe care le coordonează la nivelul județului aceasta încearcă să facă: să asigure funcționarea celor două părți într-un echilibru, într-o simbioză, care să aibă o eficiență și să ducă la o dezvoltare cât mai ridicată a comunităților”, le-a spus Nicușor Halici elevilor.