Vrâncenii care obțin venituri din prestarea unor activităţi de înfrumuseţare sau de întreținere corporală, precum coafezele sau manichiuristele, trebuie să se autorizeze la Registrul Comerțului și să achite impozitele și contribuțiile sociale aferente activităților independente. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea arată, într-o informare de presă, că persoanele care obțin venituri din aceste activități trebuie să se înregistreze și să funcționeze ca persoane fizice autorizate, ca întreprinzători titulari ai unor întreprinderi individuale sau ca membri ai unei întreprinderi familiale. Înregistrarea și autorizarea funcționării trebuie realizate înainte de începerea activității economice. Ulterior înregistrării, în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii, persoanele trebuie să depună Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212).
Prin intermediul Declaraţiei Unice va fi exercitată și opţiunea privind determinarea venitului net anual fie pe baza normelor de venit sau în sistem real, pe baza datelor din contabilitate. În cazul normelor de venit impozitul este de 10% asupra normei de venit. Declarația unică trebuie completată și depusă la Fisc până la data de 25 mai, inclusiv, a fiecărui an. În situaţia în care persoana a optat pentru stabilirea venitului net anual din activităţi independente, în sistem real, venitul net din activităţi independente se determină pe baza datelor din contabilitate, ca diferenţă între venitul brut şi cheltuielile deductibile efectuate în scopul realizării de venituri. Plata impozitului se efectuează la bugetul de stat până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.
„Pentru veniturile realizate din activităţi independente, contribuabilul datorează şi contribuţia de asigurări sociale dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente şi venituri din drepturi de proprietate intelectuală, din una sau mai multe surse şi/ sau categorii de venituri a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară , în vigoare la data depunerii Declaraţiei Unice. Contribuabilii care realizează venituri din activităţi independente datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate dacă estimează pentru anul curent venituri din activități independente, din drepturi de proprietate intelectuală, din asocieri cu persoane juridice, din cedarea folosinţei bunurilor, din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, din investiţii venituri din alte surse a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 6 salarii minime brute pe ţară”, se arată în informarea AJFP Vrancea.
Finanțiștii precizează că informaţii suplimentare pot fi obţinute prin consultarea Ghidului privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obţinute de persoanele fizice din prestarea unor activităţi de înfrumuseţare/întreţinere corporală disponibil pe site-ul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală la adresa : https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_infrumusetare_2023.pdf
Sursa Foto: pixabay.com