Președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma, a semnat vineri, în calitate de președinte al „Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Vranceaqua“, documentele aferente contractului de finanțare pe care Compania de Utilități Publice (CUP) SA Focșani l-a încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), privind digitalizarea infrastructurii de apă și canalizare.
CUP SA Focșani a obținut o finanțare nerambursabilă de 9 milioane de lei pentru implementarea proiectului „Creșterea gradului de digitalizare a infrastructurii de apă și canalizare în vederea optimizării sistemelor de apă canal din aria de operare“, în scopul realizării unei arhitecturi software integrate, în vederea creșterii gradului de digitalizare al companiei.
Investițiile care vor fi realizate sunt următoarele:
- Aplicație de management pentru activele companiei (EAM – Enterprise Asset Management). Scopul este acela de a optimiza calitatea și utilizarea activelor pe parcursul ciclului de viață al acestora, de a crește timpul de funcționare productiv și de a reduce costurile operaționale. Rezultatele aplicației ajută echipele de întreținere să ia decizii mai bune, să sporească eficiența, să efectueze întreținerea preventivă și să maximizeze investițiile în activ.
- Implementarea sistemului GIS (Geografic Information System)️ care permite culegerea, gestionarea și analiza datelor referitoare la rețelele de apă și canalizare.
GIS analizează locații spațiale și organizează straturi de informații utilizând hărți și scene 3D. Având această capabilitate unică, GIS-ul dezvăluie o înțelegere mai profundă a datelor, cum ar fi modele, relații și situații, ajutând utilizatorii să ia decizii optime. - Implementarea unei soluții de tip contact-center care va cuprinde identificarea listei abonaților afectați la avarii/lucrări planificate conectați la tronsoanele izolate și un modul care va permite notificarea utilizatorilor afectați de întreruperea serviciului sau preluarea solicitărilor acestora și comunicarea stadiului rezolvării solicitării (în cazul avizului, autorizației etc.)
În cadrul proiectului vor fi achiziționate:
- Infrastructură hardware – servere locale pentru implementarea soluțiilor software propuse;
- Licențe pentru sistemul de operare;
Perioada de implementare a proiectului este de 13 luni, valoarea depășește 11,7 milioane de lei din care 9 milioane de lei finanțare nerambursabilă.