Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

IPJ Vrancea: Activităţi de informare și educare cu privire la riscurile consumului de droguri

Începând cu data de 17 martie a.c., structurile de specialitate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne au realizat, în sistem integrat, activități pentru prevenirea absenteismului școlar, consumului de alcool, tutun și substanțe psihoactive în rândul elevilor, precum și pentru prevenirea și combaterea încălcării unor norme de conviețuire socială și de ordine publică sau a unor activități desfășurate de agenții economici în incinta sau proximitatea unităților de învățământ, cu încălcarea prevederilor legislative.

Astfel, activitățile s-au desfășurat în sistem integrat pe două paliere și au vizat creșterea gradului de siguranță a elevilor în incinta și în zonele adiacente unităților de învățământ dar și menținerea unui climat optim de ordine și siguranță publică în baruri, discoteci, săli de jocuri de noroc, precum și în zona adiacentă acestora și prevenirea accidentelor de circulație.

Componenta principală a acțiunilor o reprezintă întâlnirile cu elevii, în cadrul cărora sunt abordate teme referitoare la formele de manifestare ale traficului de persoane și diversele situații cu risc de victimizare pentru minori și tineri – bullying, siguranța online și efectele nocive ale consumului de substanțe psihoactive, transmiterea unor noțiuni de bază privind infracțiunea și răspunderea penală. În cadrul activităților realizate, elevii au fost informați cu privire la riscurile asupra sănătății și integrității ca urmare a consumului de droguri.

Totodată, în activitățile preventive și acțiunile punctuale, potrivit atribuțiilor, competențelor și obiectivelor specifice stabilite, sunt angrenați reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Jandarmi Vrancea, Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog  Vrancea, Inspectoratului Școlar Județean Vrancea, Vrancea, Oficiului Județean Pentru Protecția Consumatorului Vrancea și Direcției de Sănătate Publică Vrancea. În perioada 17-27 martie, structurile de specialitate din cadrul M.A.I. au realizat, în sistem integrat, peste 60 de activități informativ-preventive, cu peste 2300 de beneficiari, elevi și cadre didactice de la mai multe unități școlare din județul Vrancea.

Pe linia prevenirii și combaterii consumului de substanțe psihoactive la volan, în cadrul acțiunilor punctuale organizate, polițiștii au depistat 6 persoane în timp ce conduceau autoturisme sub influența substanțelor psihoactive, fiind întocmite dosare penale.

Totodată, polițiștii vrânceni au desfășurat acțiuni cu efective mărite pe linie de ordine publică, atât în mediul rural, cât și în mediul urban. Acțiunile au vizat menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în segmentul stradal, baruri și săli de jocuri de noroc, precum și în zona adiacentă acestora. În cadrul celor 13 filtre rutiere organizate, au fost legitimate peste 600 de persoane, fiind controlate peste 350 de autovehicule.

Reamintim că drogurile reprezintă un pericol atât pentru consumator, cât și pentru toți cei din jurul său. Astfel, încurajăm adolescenții cât și adulții să manifeste o atitudine precaută față de fenomenul consumului de substanțe psihoactive, să se informeze despre droguri și efectele lor și să cunoască serviciile medicale, psihologice și sociale disponibile pentru consumatorii de droguri. De asemenea, în cazul apariției unor suspiciuni privind consumul de droguri, este foarte important să existe comunicare cu reprezentanții autorităților cu atribuții în domeniu. Activitățile vor fi desfășurate pe întreaga durată a anului școlar 2022-2023, până la debutul vacanței de vară.

Sfaturi și recomandări ale polițiștilor:

– Fii foarte atent la alegerea cercului de prieteni. Nu ezita să-ţi schimbi anturajul când constaţi că acesta are preocupări infracţionale;

– Nu ceda tentaţiei de a încerca drogurile – şi prima încercare comportă un risc, dependenţa instalându-se chiar de la prima doză, în cazul drogurilor de mare risc;

– Fii puternic, responsabil şi refuză unele propuneri ale amicilor tăi dacă îţi pare că au caracter imoral sau ilicit;

– Caută alternative sănătoase de petrecere a timpului tău liber care să îţi şi ofere satisfacţii (muzica, sportul, o nouă relaţie, drumeţiile sau acţiunile de voluntariat).

– Este posibil să ai unele probleme în familie, la şcoală sau în relaţie; drogurile şi alcoolul nu reprezintă niciodată o soluţie, ci doar o problemă în plus!

Comunicat de presă IPJ Vrancea, 27 martie 2023

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?