Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a hirotesit întru duhovnic opt preoți din Eparhia Buzăului și Vrancei (N.R. Cinci dintre aceștia sunt preoți în parohii din județul Vrancea). Slujba a fost săvârșită vineri, 24 martie 2023, în Catedrala Voievodală „Adormirea Maicii Domnului” din incinta Centrului Eparhial de la Buzău.
După rânduiala hirotesiei, Ierarhul locului a vorbit despre calitățile necesare duhovnicului pentru a-și realiza în mod conștiincios menirea sa în cadrul Tainei Sfintei Spovedanii.
„Trebuie să vă străduiți a dobândi, prin harul lui Dumnezeu, acea atitudine specifică oamenilor înaintați în vârstă, care și-au îmbunătățit viața prin rugăciune și fapte bune, devenind izvoare de înțelepciune și maturitate spirituală, de curaj și demnitate creștină, dar și de blândețe, răbdare și evlavie pentru cei tineri. Îmi amintesc cu plăcere cum îi numeau frații noștri ortodocși din Grecia pe preoți, în general, și pe duhovnici, în special, folosind apelativul ce «gheronda», care înseamnă bătrân, dar nu în sensul că aceștia s-ar fi aflat la vârsta senectuții, ci pentru că slujirea preoțească pe care și-au asumat-o îi făcea, în ochii credincioșilor, dintr-odată, bătrâni («gherontes»), în sensul duhovnicesc al cuvântului. Iată cum înțeleg credincioșii bine ancorați în viața Bisericii să se raporteze la cei care, prin Sfânta Taină a Hirotoniei, au primit harul Preasfântului Duh, care le dă puterea spirituală și dreptul de a săvârși cele sfinte. Aceasta înseamnă că ei au mari așteptări din partea preotului, pe care și-l doresc să fie om duhovnicesc, înțelept, răbdător și capabil a da răspunsuri adecvate întrebărilor ce-i preocupă. Așadar, când vă veți așeza în scaunul spovedaniei, primind mărturisirea credincioșilor, să aveți grijă de modul în care îi veți asculta și le veți evalua starea sufletească, bine știind că, prin puterea dată vouă de Însuși Hristos Domnul, Marele Arhiereu și Duhovnicul prin excelență al tuturor credincioșilor conștienți și responsabili de identitatea lor creștinească, vă situați în postura de părinți, judecători și doctori duhovnicești, care, deodată cu dezlegarea de păcatele săvârșite, trebuie să-i ofere penitentului și medicamentul duhovnicesc cel mai potrivit pentru însănătoșirea sufletului său afectat de boala păcatului”, a explicat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian.
La final, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a dăruit noilor duhovnici câte o geantă, un epitrahil, un Molitfelnic și o cruce de binecuvântare.
Cei opt preoți hirotesiți sunt: pr. Antonie Moldoveanu – Parohia Vintilă Vodă, Protoieria Buzău I; pr. Alin-Laurențiu Răuță – Parohia Spulber, Protoieria Focșani I; pr. George Răduca – Parohia Bâscenii de Sus, Protoieria Pătârlagele; pr. Nicolae Crăciun – Parohia Tigoiu, Protoieria Râmnicu Sărat; pr. Ioan Panțușu – Parohia Varnița, Protoieria Panciu; pr. George Cociug – Parohia Răcoasa, Protoieria Panciu; pr. Bogdan-Constantin Anghel – Parohia Dragosloveni, Protoieria Focșani II; pr. Alexandru Dumitru – Parohia Clipicești, Protoieria Panciu.