Un nou blocaj la Primăria Focșani, în urma refuzului repetat al consilierilor majoritari PNL&USR de a vota proiectul de buget. Primarul Cristi Valentin Misăilă a susținut, ieri, o conferință de presă pentru a explica situația în care se află municipalitatea, în condițiile în care cel mai probabil suntem singurul municipiu reședință de județ care nu are aprobat un buget pentru acest an. Aceasta în condițiile în care luni, înainte de ședința Consiliului Local Focșani, majoritarii s-au prefăcut interesați în a propune amendamente, pentru ca „pe live” pur și simplu să „pice” proiectul. Edilul a arătat că, de fapt, consilierii PNL&USR nu au făcut amendamente, au venit doar cu idei de proiecte care ar fi trebuit cuantificate de funcționarii Primăriei, cei care trebuiau să găsească și sursele bugetare pentru aceste proiecte. Însă proiecte care erau doar idei, precum organizarea unei zile a persoanelor cu dizabilități din Focșani, însă fără să spună ce ar trebui să cuprindă aceste acțiuni. O altă propunere se referea la reabilitarea Pasajului Vîlcele, în condițiile în care CUP Focșani are prevăzută o investiție cu fonduri europene pentru această zonă. Nu în ultimul rând, consilierii au venit cu ideea închiderii străzi Maior Gh. Pastia, una dintre arterele care vor face legătura între cele două bulevarde cu sensuri unice care vor fi înființate prin proiectul de resistematizare a infrastructurii din Focșani.
În aceste condiții, argumentele liberalilor precum că nu ar dori primarul Cristi Misăilă să le accepte amendamentele, pe care nici măcar nu le-au supus votului consilierilor, „nu sunt decât răutăți ieftine, motive puerile prin care vor să își ascundă indiferența față de cetățenii municipiului Focșani”, a declarat primarul, care a explicat că, de la 26 ianuarie, când a fost prezentat proiectul de buget pe pagina de internet a municipalității, „nu au fost făcute observații, amendamente scrise la buget”. „Le-am propus o dezbatere asupra bugetului local încă din 19 ianuarie, cu o săptămână înainte de a publica proiectul de buget însă erau prea ocupați cu pregătirile pentru organizarea balului PNL. Cred că dacă doreau să facă amendamente, atunci se pregăteau așa cum o fac la alte proiecte de hotărâre la care vin cu modificări, puteau apela la sprijinul aparatului de specialitate. Însă nu au făcut acest lucru”, a spus primarul Cristi Misăilă, care a precizat că „indiferent de șantaje, nu voi ceda binele focșănenilor pentru binele unor grupuri sau persoane”.
Primarul Cristi Misăilă a explicat în cadrul conferinței de presă și de ce sunt atât de încrâncenați majoritarii, totul fiind legat de anumite nemulțumiri pe care le au aceștia vizavi de Administrația Piețelor. Astfel, mai multe hotărâri ale AGA unde Consiliul Local este reprezentat de consilierul local PNL, Ionel Costea, au fost anulate de instanță. În consecință, mai mulți liberali care au fost numiți în Consiliul de Administrație de la Administrația Piețelor ar trebui să returneze indemnizațiile primite. Nu în ultimul rând, primarul a acuzat indiferența actualului CA de la Piață care nu a prevăzut în buget bani pentru a începe proiectul de reabilitare la Piața Moldovei. Aceasta în condițiile în care sunt disponibili 1,7 milioane lei, din economiile făcute în ultimul an, bani ce ar permite realizarea documentației tehnice care să stabilească cum ar trebui făcută reabilitarea Pieței Moldovei, cea care aduce cele mai mari venituri la Administrația Piețelor.
Datoriile au ajuns la 4,2 milioane lei și cresc în fiecare zi
Blocarea bugetului municipiului Focșani are ca rezultat incapacitatea municipalității de a asigura plata facturilor zilnice dar a celorlalte cheltuieli, inclusiv a salariilor care trebuie plătite la începutul lunii martie. Primarul a explicat că Administrația Județeană a Finanțelor Publice Vrancea a sistat alimentarea cu sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru că nu a fost aprobat bugetul local în termen de 45 de zile de la publicarea Legii Bugetului de stat pe anul 2023. „Suntem în imposibilitatea de a mai încasa cotele defalcate și impozitele pe venit de la Finanțe, pentru că nu avem un buget aprobat. Și „trăim” doar din ceea ce încasăm zilnic la ghișee și prin viramentele făcute de agenții economici sau persoanele fizice care apelează la această formă de plată. De o lună, de când s-a publicat proiectul de buget, nu am primit absolut niciun amendament, cu excepția celor discutate ieri în cadrul Comisiei de specialitate. Vor să îl pună în dificultate pe Misăilă și îi pun pe focșăneni, nu pe mine. Eu sunt vremelnic în această funcție”, a explicat primarul. Acesta a arătat că, în lipsa unui buget aprobat, pe lângă faptul că nu există posibilitatea ca municipalitatea să își achite obligațiile, nici proiectele de investiții nu pot fi duse mai departe.
Numai la acest moment sunt datorii la contribuțiile la salarii, la utilități, alimente, medicamente, măturat stradal, pază, burse elevi, competiții sportive, compensația la transport public, cofinanțarea Adăpostului pentru persoanele fără adăpost, de peste 4 milioane de lei. La începutul lunii martie trebuie plătite salariile, iar bani nu sunt. „Unii confundă majoritatea cu legalitatea”, a avertizat primarul.
De altfel, directorul economic din cadrul primăriei, Carmen Grosu, a explicat la rândul său că nu pot fi făcute plăți nici din fondul de rezervă pentră că, dacă „nu există buget, nu există fond de rezervă”. „În proiectul de buget pe 2023 este stipulat un fond de rezervă de 1 milion de lei. Nefiind aprobat bugetul, nu putem apela la acest fond de rezervă, care există pe hârtie. Până la aprobarea bugetului putem efectua plăți în limita încasărilor din impozite și taxe locale. Este o medie zilnică de 200.000 de lei. Cu titlu de exemplu, fondul de salarii, pe 7 martie, este de 6,4 milioane de lei. Nefiind aprobat bugetul, din aceste încasări din impozite și taxe am acoperit drepturile asistenților personali, indemnizațiile persoanelor cu handicap, bursele elevilor precum și drepturile copiilor cu cerințe educaționale speciale. La momentul actual nu mai avem din ce. Dimineață, în conturile primăriei erau 300.000 de lei, din care ar trebui să finanțăm toate cheltuielile primăriei și unităților subordonate. Inclusiv unitățile de învățământ, Poliția Locală, Direcția de Asistență Socială. Situația datoriilor este într-o continuă dinamică. Mâine probabil ajungem la 5 milioane de lei, poimâine la 6 milioane. Pe măsură ce timpul curge, curg și facturile. Deja suntem în incapacitate de plată. Ca să asigurăm stopajul la sursă pentru asistenții personali am cumulat încasările pe o săptămână. Mai avem de plătit stopajul la sursă pentru salariații Poliției Locale. Dar pe lângă acestea, curg facturile, sunt servicii publice de interes general care trebuie asigurate din bugetul municipiului, din impozite și taxe locale”, a spus directorul Carmen Grosu.
Apel către conducerea PNL
Primarul Cristi Misăilă a făcut un apel către conducerea PNL să înțeleagă importanța aprobării bugetului municipiului reședință de județ, un buget care nu este al PNL, USR sau PSD, ci al cetățenilor municipiului Focșani. „Fac un apel către președintele PNL Vrancea, Cătălin Toma, să arate că este conducătorul acestui partid, și să nu uite că Focșaniul face parte din județul Vrancea. Noi suntem vremelnici pe aceste funcții și am fost trimiși aici de cetățenii care ne-au votat pentru a le reprezenta interesele. Fac un apel către domnul prim ministru Nicolae Ciucă, către președintele PSD Marcel Ciolacu, să vină și să mai dea o lecție despre ceea ce înseamnă o coaliție la nivelul județului Vrancea!”, a spus primarul Cristi Misăilă. Acesta a convocat pentru astăzi o ședință extraordinară, pe ordinea de zi fiind inclus din nou proiectul privind aprobarea bugetului general al municipiului Focșani pe anul 2023.