Ediția: Joi 12 Decembrie 2024. Nr 6778
Ediția: Joi 12 Decembrie 2024. Nr 6778

Ambasador: În Israel irigăm 70% din culturi cu apă purificată şi în acest fel reuşim să ne menţinem agricultura

Israel este o ţară cu foarte puţine resurse de apă, dar reuşim să menţinem agricultura pentru că 70% din culturi sunt irigate cu apă purificată, a declarat, joi, ambasadorul Israelului la Bucureşti, Reuven Azar, la finalul unei vizite efectuate în România de experţi din cadrul Autorităţii guvernamentale israeliene pentru apă şi canalizare (IWA). „I-am invitat aici pentru că am dorit ca ei să înveţe despre sectorul apei din România şi, de asemenea, pentru a împărtăşi o parte din experienţa lor cu privire la diferitele soluţii pe care Israelul le-a dezvoltat pentru sectorul apei. După cum ştiţi, Israelul este o ţară cu foarte puţine resurse de apă. În medie, în Israel plouă doar cinci luni pe an, pentru perioade scurte de timp, avem o creştere uriaşă a populaţiei şi nu există suficientă apă. De aceea am dezvoltat diferite soluţii cu privire la gestionarea apelor, evitarea scurgerilor de apă, de purificare a apei, de desalinizare şi, desigur, soluţii moderne de irigaţii pentru a economisi apa. Deci, graţie tuturor acestor soluţii, am reuşit să aducem Israelul într-o poziţie în care, nu doar că avem suficientă apă pentru noi, dar reuşim chiar să exportăm apă către ţările vecine. Această vizită este concentrată pe segmentul purificării apelor şi gestionării apei”, a precizat ambasadorul.

Potrivit sursei citate, delegaţia israeliană a vizitat zonele afectate de secetă din Călăraşi şi Buzău, pentru a înţelege care sunt problemele din teren, în contextul în care acestea încep să arate din ce în ce mai mult cu Israel, pentru că nu sunt suficiente resurse de apă potabilă adecvată pentru agricultură. De asemenea, specialiştii israelieni au împărtăşit o parte din experienţa lor cu privire la diferitele soluţii pe care Israelul le-a dezvoltat pentru sectorul apei. „În Buzău, experţii s-au întâlnit cu primarul Buzăului, Constantin Toma, care face progrese cu un proiect foarte inovator la nivel european, nu doar la nivelul României, privind utilizarea apei purificate pentru agricultură. Avantajul pentru Autoritatea apelor din Israel este că ea reglementează întreaga utilizare a apei purificate în Israel. Nu ştiu dacă ştiţi acest lucru, dar în Israel irigăm 70% din culturi cu apă purificată, pentru că nu există suficientă apă din surse naturale pentru agricultură, şi în acest fel reuşim să ne menţinem agricultura, care altfel ar dispărea complet. Deci, Autoritatea apelor nu doar reglementează şi gestionează întregul sistem de apă din Israel, dar reglementează şi utilizarea apei purificate. Noi vrem să aflăm mai multe cu privire la ce se întâmplă aici şi să ajutăm cum putem în a împărtăşi soluţiile pe care le-am dezvoltat în Israel şi în acest fel vom putea coopera în viitor”, a subliniat Reuven Azar.

La rândul său, Mella Shvartz, director general adjunct al Departamentului pentru Dezvoltarea Infrastructurilor de Apă şi Canalizare din cadrul IWA a explicat că toate investiţiile în acest sector se fac din preţul plătit de cetăţeni pentru apă, fără a depinde de bugetul de stat. „Autoritatea de apă din Israel este o organizaţie guvernamentală, dar nu face parte din niciun minister, suntem independenţi, tocmai în sensul ca hotărârile să fie luate pe plan profesional. Sectorul de apă în Israel este un sector închis, adică toate investiţiile se fac de fapt din preţul pe care îl plătesc toţi cetăţenii acasă pentru apă, deci nu depindem de bugetul de stat, ceea ce este foarte important. În domeniul folosirii apelor uzate purificate suntem într-adevăr pe primul loc în lume: peste 85% din apele uzate sunt purificate şi distribuite în agricultură. Sunt câteva trepte de purificare şi acum am ajuns în stadiul în care avem o calitate a apei astfel încât aceasta se poate distribui chiar şi pentru legumele de mâncat, crea ce este încă o treaptă de purificare. În România, am avut plăcerea să vizităm câţiva agricultori şi eu personal am fost impresionată cum a avansat agricultura. Am întâlnit fermieri educaţi care vor să realizeze ceva, să reîntoarcă România să fie grânarul Europei. Am văzut sistemele de irigaţii, construite cu ani în urmă, dar care pot distribui apa necesară agriculturii. Ne-am întâlnit cu dl. primar Toma în Buzău şi am vorbit despre proiectul pilot iniţiat de el, care poate fi multiplicat în întreaga ţară, ne-am întâlnit cu reprezentanţii Ministerului Agriculturii, Ministerului Mediului, Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare şi Asociaţiei Române a Apei. I-am invitat să vină la noi, să le arătăm succesele noastre şi să continuăm să împărtăşim din experienţa noastră”, a declarat Mella Shvartz.

Nu în ultimul rând, Itai Sagi, director al Departamentului Infrastructuri Urbane de Apă şi Canalizare, IWA, a punctat faptul că, trăind într-o zonă cu foarte puţine resurse de apă, au fost nevoiţi să inoveze pentru a fi mai eficienţi în acest domeniu. „Pentru noi, provocarea din Israel este aceea că trăim într-o zonă cu foarte puţine resurse de apă şi asta ne-a făcut să inovăm întregul sector al apei, pentru a fi mai eficienţi în ceea ce priveşte managementul activelor şi desigur cu privire la noile surse de apă. În reglementările noastre, avem standarde de inginerie care obligă toate companiile de apă să îşi gestioneze activele şi, desigur, avem şi un program destinat reducerii pierderilor de apă de-a lungul anilor. Suntem foarte mândri de aceste reuşite. Toate acestea au fost realizate utilizând noi tehnologii şi asta înseamnă că putem monitoriza presiunea în conducte, avem modalităţi de a măsura toată apa care este utilizată de clienţi. Pentru toată apa care este livrată clienţilor utilizăm tehnologii de tip GIS (Geographic Information System) pentru a şti care sunt noile infrastructuri care sunt refăcute sau implementate în cadrul sistemului. Ştim care este situaţia, astfel încât avem informaţii mai bune atunci când vine vorba să investim bani într-un mod mai eficient”, a concluzionat specialistul israelian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?