V-ați făcut planuri pentru prima zi a lunii martie din acest an? Dacă nu, haideți la Teatrul Municipal „Mr. Ghe. Pastia‟ Focșani pentru că pe 1 martie, la ora 19:00, pianistul Ștefan Doniga vă invită să descoperiți „Experimentul Bortkiewicz‟. Prin intermediul unei postări pe pagina sa de Facebook, pianistul explică faptul că „prin Experimentul BORTKIEWICZ lansez spectatorului o provocare cu care, din câte cunosc, nu s-a mai întâlnit, cel puțin în România. Pentru că e mai mult decât un recital de pian îmbinat cu tehnologie modernă. E un concert – concept, o experiență nouă, un fel aparte de a privi și înțelege muzica, atât logistic cât și artistic‟.
Ce se va întâmpla mai exact? „Voi cânta, între altele, un concert pentru pian și orchestră, o orchestră pe care o voi «conduce» de la un laptop aflat pe pian. Iar sunetul nu va fi un produs sintetic, generat după partitură de vreun soft anume, ci este chiar o orchestră simfonică profesionistă, cu 80 de instrumentiști care au înregistrat special pentru colaborarea noastră acest material‟, adaugă Ștefan Doniga.
Pianistul îi invită astfel pe ascultători să descopere „evoluția omenirii‟ prin artă într-un mod inovator și surprinzător. „Povestea vieții lui Bortkiewicz e una cu adevărat de scenariu hollywoodian. Imaginați-vă un compozitor ucrainean de origine evreiască, admirat în întreaga Europă și care publică la Leipzig, cu puțin timp înainte de venirea la putere a lui Hitler, un concert pentru pian pe care îl numește «Per Aspera ad Astra» – prin suferință către lumină. După acest moment este interzis din programele de concert iar partiturile lui sunt distruse. Abia după 70 de ani, Institutul pentru Muzică de la Haga, începe să îi descopere partiturile și să finanțeze înregistrarea lor, astfel ajungând să înregistrez și eu, în premieră mondială, două dintre concertele sale, între care «Per Aspera ad Astra». Dincolo de destinul partiturii, simbolul numelui ei e azi, din nou, nedorit de actual iar din perspectiva lui, muzica devine un îndemn la responsabilitatea de a face tot ceea ce facem cu gândul la cei de peste trei generații. Așa cum acest concert e azi pentru noi. Pentru că el nu mai are demult doar valoarea pe care i-a dat-o Bortkiewicz. După atâta vreme, el este exemplul perfect de operă care și-a depășit și înglobat autorul și epoca și devine o valoare universală, perpetuă. La fel ca vorbele din Oda bucuriei lui Schiller, trecute în nemurire de Beethoven: «Alle Mesnchen werden Brüder» – toți oamenii devin frați – și care, după două secole de când au înnobilat omenirea, încă mai așteaptă să se împlinească‟, se mai arată în mesajul postat de Ștefan Doniga.