Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

VIDEO: Cutremur de 5,7 grade în Gorj. Structurile a zeci de clădiri, fisurate. Director INFP: E o surpriză că zona respectivă s-a activat

Un cutremur cu magnitudinea 5,7 pe Richter s-a produs marţi în judeţul Gorj, fiind urmat, până la ora 20:42, de 13 replici cu magnitudini între 2,4 şi 4,1, potrivit datelor afişate de Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP). Seismul cu magnitudinea de 5,7, care a avut loc la ora locală 15:16, este al doilea din zonă într-un interval de 24 de ore. Primul cutremur, de 5,2 pe Richter, s-a produs luni la o adâncime de 16,5 kilometri. Cel mai mare seism din 2022 s-a produs în data de 3 noiembrie şi a avut magnitudinea de 5,4, în timp ce în 2021 a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur de 4,7 pe Richter.

Câteva zeci de blocuri şi case din mai multe localităţi ale judeţului, mai multe instituţii publice şi lăcaşuri de cult au suferit fisuri în urma cutremurului de marţi, nefiind însă înregistrate pagube materiale însemnate sau victime, se arată într-o centralizare a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Gorj. Potrivit documentului, cutremurul s-a simţit în tot judeţul, dar au fost înregistrate pagube în Târgu Jiu, Bumbeşti Jiu, Rovinari, Tismana, comuna Arcani, comuna Băleşti şi comuna Godineşti.

În municipiul Târgu Jiu, complexul comercial Parâng din centrul oraşului prezintă fisuri, şapte case au, de asemenea, fisuri sau coşurile de fum sunt în pericol să cadă. Totodată, conform unor informaţii ulterioare colectate în urma recunoaşterilor în teren, majoritatea coşurilor de fum de la sediul 700 al Spitalului Judeţean de Urgenţă sunt în pericol să cadă.

De asemenea, drumarii au intervenit pe Defileul Jiului pentru îndepărtarea mai multor stânci căzute. Totodată, au fost maşini avariate ca urmare a căderilor de obiecte de pe clădiri: posibil 3 autoturisme în parcările din zona Primăriei Târgu Jiu; 2 autoturisme în parcarea blocului 8 din zona Hotel Brâncuşi şi un autoturism avariat în zona Pasarelei din Târgu Jiu. Au acţionat şi forţe şi mijloace din Târgu Jiu, Motru, Turceni, Novaci, Bumbeşti Jiu, Hurezani, Rovinari şi Tismana. Nu a fost necesară intervenţia altor mijloace din judeţele învecinate.

Directorul general al Institutului Naţional de Fizică a Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat că este o „surpriză” că zona unde s-a produs seismul de marţi s-a activat, deoarece până acum nu s-au înregistrat decât seisme de magnitudine mică. „E o zonă în care nu s-au produs cutremure decât foarte rar, iar dacă se produceau erau magnitudini mici, au fost magnitudini de 3 grade, 2 grade, 1 grad. Pentru noi e o surpriză că zona respectivă s-a activat, ea a mai produs cutremure în trecut. (…) Din punct de vedere geologic, mişcarea a fost pe verticală, mişcarea faliilor a fost pe verticală. Mecanismul cutremurului aşa arată, adică au fost două plăci care s-au mişcat una faţă de cealaltă pe verticală, la ambele cutremure. Deci, ele sunt un tandem de cutremure. Acest al doilea cutremur poate să fie un frate al celuilalt, nu este o replică a lui”, a precizat Constantin Ionescu, într-o conferinţă la Ministerul Afacerilor Interne.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că după producerea cutremurului au fost informaţi ministrul Afacerilor Interne şi premierul României, însă IGSU începuse procedurile clasice normale în acest sens, şi anume în fiecare judeţ să înceapă evaluările locale. „Orice ţară ar dori să ştie din timp că va apărea un cutremur, dar vedeţi că acest lucru este foarte greu de prezis. Ce am vrut să comunicăm acum şi ca şi concluzie: nu avem victime grave. Reacţia care a avut-o la nivel central, la nivel local, Ministerul Afacerilor Interne, la nivel de Guvern, instituţia principală de intervenţie, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, cu toate structurile în subordine, colegii de la Unităţile de Primiri Urgenţe, compartimentele de Primiri Urgenţe unde au ajuns persoanele cu atacuri de panică sau rănite uşor, reacţiile se încadrează în cadrul reacţiilor normale, nimic extraordinar, ăsta este modul în care acţionăm”, a arătat Arafat.

„În rest, atâta vă îndemnăm, vă rog mult, la calm şi la înţelepciune, de a nu asculta informaţiile false şi manipulările care vor încerca unii şi alţii să vină cu ele şi să aveţi încredere că orice ştim o să ştiţi şi dumneavoastră, orice aflăm o să vă transmitem, dar la acest moment nu există o soluţie magică care să vă spunem că va fi un cutremur peste 10 minute, peste un an sau peste 10 ani sau niciodată”, a mai declarat şeful DSU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?