Cine a spus că-i simplu să te căsătorești?! Pe lângă toată alergătura după locație, biserică, ținute, flori, fotograf, videograf, muzică etc., când vine vorba de nuntă, lucrurile pot deveni un pic complicate. Posibil să știți sau nu faptul că înainte de căsătorie va fi nevoie să publicați declarația de căsătorie la primăria de care aparțineți. Potrivit, www.codulcivil.ro, la art.283 privind Publicitatea declarației de căsătorie, se stipulează faptul că: „(1)în aceeaşi zi cu primirea declaraţiei de căsătorie, ofiţerul de stare civilă dispune publicarea acesteia, prin afişarea în extras, într-un loc special amenajat la sediul primăriei şi pe pagina de internet a acesteia unde urmează să se încheie căsătoria şi, după caz, la sediul primăriei unde celălalt soţ îşi are domiciliul sau reşedinţa‟.
La aliniatul 2 – Extrasul din declaraţia de căsătorie trebuie să includă „ în mod obligatoriu: data afişării, datele de stare civilă ale viitorilor soţi şi, după caz, încuviinţarea părinţilor sau a tutorelui, precum şi înştiinţarea că orice persoană poate face opoziţie la căsătorie, în termen de 10 zile de la data afişării. (3) Căsătoria se încheie după 10 zile de la afişarea declaraţiei de căsătorie, termen în care se cuprind atât data afişării, cât şi data încheierii căsătoriei.
(4) Primarul municipiului, al sectorului municipiului Bucureşti, al oraşului sau al comunei unde urmează a se încheia căsătoria poate să încuviinţeze, pentru motive temeinice, încheierea căsătoriei înainte de împlinirea termenului prevăzut la alin. (3)‟, conform sursei citate anterior.
„Dacă se opune cineva, să spună acum sau să tacă pentru totdeauna‟
Așa cum apare și pe site-ul Primăriei Municipiului Focșani, la secțiunea STARE CIVILĂ, „în temeiul art. 285-1 din Codul Civil, orice persoană poate face opoziție la această căsătorie, dacă are cunoștință de existența unei piedici legale sau dacă alte cerințe ale legii nu sunt îndeplinite‟. Opoziția la căsătorie se face numai în scris, „cu arătarea dovezilor pe care se întemeiază‟, în termen de 10 zile de la data afișării publicației.
Ce informații sunt făcute publice pe site-ul Primăriei Municipiului Focșani cu privire la viitorii soți? Data cererii/data oficierii căsătoriei, numele, prenumele și domiciliul domnului, precum și numele, prenumele, vârsta și domiciliul domnișoarei.
Pe site-ul Primăriei Mărășești, la secțiunea STARE CIVILĂ, este încărcat un PDF cu „cerere încheiere căsătorie‟, care arată așa: „CERERE
Subsemnata …………….., în vârstă de …. ani, cu domiciliul în …………, str …….. nr …., județul (sectorul) ……, vă rog să încuviințați încheierea căsătoriei mele cu numitul ……………………….. la Primăria ……………………….., în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (2), art. 6 alin. (2) si art. 7 alin. (2) din Codul familiei, pentru urmatoarele motive:………………………
Data …………..
Semnătura …………..
NOTĂ: Cererea se depune la primăria localității în care urmează a se încheia căsătoria, însoțită de următoarele documente: a) pentru dispensa de vârstă: – copie legalizată sau certificată de ofițerul de stare civilă de pe certificatul de naștere; – ancheta socială întocmită de autoritatea tutelară de la domiciliul solicitantei; – avizul dat de medic; b) pentru dispensă de grad de rudenie: – copii legalizate sau certificate de ofițerul de stare civilă de pe certificatele de stare civilă, pe baza cărora se poate stabili gradul de rudenie‟.
„Nu se percepe taxă pentru cununia civilă‟
Pe raza municipiului Focșani, „cununia civilă poate fi oficiată oriunde, în baza unei solicitări prealabile înaintate primarului‟, spune Săndel Ghiuță, directorul exectiv al Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor (SPCLEP) Focșani. Vrei să faci cununia civilă la sediul Evidenței Persoanelor Focșani, la Teatrul Municipal „Maior Ghe. Pastia‟ Focșani, în foișorul din Grădina Publică Focșani, la un restaurant din municipiu sau chiar la domiciliu? „Nu se percepe niciun fel de taxă, indiferent de locul unde urmează să aibă loc cununia civilă, în Focșani‟, mai spune Săndel Ghiuță.
Directorul SPCLEP Focșani a precizat faptul că „aceste taxe și timbrul fiscal au fost eliminate în urmă cu aproximativ doi ani‟. Cununia civilă poate fi oficiată atât de ofițerul de stare civilă, cât și de primar. Important de reținut este că, atunci când ne-am decis cu privire la locația unde am vrea să aibă loc cununia civilă, trebuie să trimitem o cerere spre aprobare primarului municipiului Focșani cu cel puțin 2-3 zile înainte de eveniment.