Trei vrânceni, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, au fost condamnați definitiv la închisoare cu executare pentru trafic de droguri de mare risc în formă continuată, iar unul dintre ei și pentru deținere de droguri. Inițial, doar unul dintre aceștia fusese trimis în spatele gratiilor, în condițiile în care era recidivist, însă în calea de atac, Curtea de Apel Galați a considerat că este oportun ca inculpații să reflecte toți din închisoare la infracțiunile comise.
Cei trei au fost acuzați că au cumpărat comprimate care conțineau MDMA în cursul anului 2020, parte dintre acestea fiind vândute altor consumatori. După ce au intrat în vizorul oamenilor legii și s-a dispus autorizarea folosirii în cauză a unui investigator, au fost derulate inclusiv percheziții în urma cărora au fost găsite droguri dosite în casa scării din blocul în care locuia unul dintre inculpați, alte sute de comprimate au fost depistate în mașinile folosite de aceștia, la domicilii, dar și asupra acestora.
„Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea. Desfiinţează în parte sentinţa penală (…) pronunţată de Tribunalul Vrancea şi, în rejudecare: Majorează, de la 1 an și 8 luni închisoare, la 2 ani și 9 luni închisoare, pedeapsa aplicată inculpatului (…) pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată. Majorează, de la 2 ani și 6 luni închisoare, la 3 ani și 4 luni închisoare, pedeapsa aplicată inculpatului (…) pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc în formă continuată (…). Înlătură dispozițiile privind suspendarea sub supraveghere a executării pedepselor aplicate inculpaților (…). Respinge, ca fiind nefondat, apelul declarat de inculpatul (…) împotriva aceleiași sentințe penale. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei penale apelate care nu contravin prezentei decizii. Definitivă”, se arată în sentință.
În motivarea acestei soluții, CA Galați a explicat, potrivit rejust.ro, că prima hotărâre a fost modificată deoarece „raportat la scopul pedepsei și la nevoia de îndreptare a inculpaților, la gradul de pericol social la faptelor săvârşite, la urmările acestora, dar şi la circumstanţele de ordin personal ale inculpaților, având în vedere cantitățile însemnate de droguri de mare risc traficate, dată fiind împrejurarea că pedeapsa aplicată inculpatului (…) se situează sub minimul special prevăzut de lege, întrucât activitățile intimaților sunt similare, fapt ce impune și o sancționare relativ similară, Curtea va dispune majorarea pedepselor pentru ambii inculpați intimați și menținerea pedepselor aplicate inculpatului apelant (…). Referitor la modalitatea de executare, Curtea consideră că nu se poate da curs solicitării inculpaților, în sensul aplicării dispoziţiilor art. 91 Cod penal (suspendarea executării pedepsei sub supraveghere), întrucât nu este suficientă îndeplinirea formală a criteriilor prevăzute de art. 74 Cod penal, fără ca finalitatea unei asemenea modalităţi neprivative de libertate să reprezinte în situaţia inculpaților un adevărat proces de reeducare şi conştientizare a consecinţelor produse”.
Foto cu rol ilustrativ, sursa: harmreductionto.ca