Calciul este unul dintre cele mai importante minerale pe care le consumăm, deoarece asigură multiple beneficii asupra sănătății noastre. Acesta ajută la formarea și menținerea oaselor și dinților într-o stare cât mai bună, precum și la funcționarea optimă a mușchilor și nervilor.
De aceea, este necesar să îl obținem la niveluri optime prin dieta noastră. Acest articol va explica de ce este important să includem alimente bogate în calciu în dietă și care sunt cele mai bune alimente pentru a ne bucura de beneficiile oferite.
Ce beneficii oferită consumul alimentelor bogate în calciu?
Importanța pentru sănătate a consumului de alimente bogate în calciu este susținută prin dovezi științifice. Iată de ce este important ca organismul sa asimileze prin alimentație niveluri importante ale acestui mineral:
1. Poate contribui la reducerea riscului de boli cardiovasculare
Persoanele predispuse la dezvoltarea unor astfel de probleme de sănătate trebuie să includă în dietă calciu. Acesta ajută la controlarea tensiunii arteriale și reducerea presiunii din interiorul arterelor, ameliorând astfel fluxul sanguin. Un nivel scăzut de calciu poate duce la creșterea colesterolului rău, crescând riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral. [1]
2. Este esențial pentru sănătatea sistemului osos
Calciul este un mineral necesar pentru formarea osului și întărirea lui, motiv pentru care este important să se consume alimente bogate în calciu încă de la o vârstă fragedă. În plus, acestea contribuie la prevenirea pierderii de masă osoasă, menținând un nivel optim al densității, odată cu înaintarea în vârstă. Prin creșterea rezistenței oaselor, se reduce riscul apariției fracturilor. [2]
3. Roluri multiple pentru funcționarea țesuturilor
Calciul joacă un rol important în procesele de diviziune celulară și regenerare a țesuturilor. Acest mineral este necesar pentru producerea energiei organismului, regăsindu-se în cantități semnificative în limfă, mușchi, vasele de sânge, neuroni și organele interne. Un deficit de calciu poate provoca probleme precum amorțeala sau furnicăturile în mâini și picioare. [3]
Cum pot fi consumate alimentele bogate in calciu
Așadar, consumul de alimentelor bogate în calciu poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea noastră, acestea ajutând la menținerea structurii scheletice într-o stare cat mai bună, dar și la prevenirea anumite boli cronice. Prince cele mai importante surse de calciu se numără:
• produsele lactate – laptele, iaurturile grecești, diferitele tipuri de brânză;
• produsele vegetale – varza kale, legumele verzi, spanacul boabele de soia, tofu, broccoli, fructele uscate și semințele de susan.
Dacă se poate obține suficient calciu din alimentele prezente în meniul alimentare, specialistul în nutriție poate recomanda administrarea unor suplimente, în funcție de evaluarea medicală. Însă acestea nu trebuie să înlocuiască o dietă sănătoasa și echilibrată. Suplimentarea în exces, sau în lipsa unor sfaturi din partea specialistului, ar putea dăuna stării de sănătate.
Care sunt dozele zilnice recomandate?
Ce riscuri implică deficiența de calciu?
Deficiența de calciu poate reduce rezistența oaselor și poate duce la osteoporoză, care se caracterizează prin oase fragile și un risc crescut de cădere. Deficitul de calciu poate provoca, de asemenea, rahitism la copii și alte tulburări osoase la adulți, deși aceste tulburări sunt cauzate mai frecvent de deficiența de vitamina D. [4]
La copiii cu rahitism, cartilajul de creștere nu se mineralizează în mod normal, ceea ce poate duce la modificări ireversibile ale structurii scheletice. Un alt efect al deficitului cronic de calciu este osteomalacia, sau mineralizarea osoasă defectuoasă și înmuierea oaselor, care poate apărea la adulți și copii [4].
Descoperă aici mai multe informații utile despre beneficiile calciului pentru organism și sursele alimentare importante pentru asimilarea acestui mineral. Cere sfatul expertului în nutriție privind rolul suplimentelor pe bază de calciu și evită administrarea acestora, în lipsa unor recomandări avizate, deoarece un supradozaj poate afecta starea de sănătate.
REFERINTE:
1. Torres, Márcia Regina Simas Gonçalves, and Antonio Felipe Sanjuliani. “Does Calcium Intake Affect Cardiovascular Risk Factors and/or Events?” Clinics (Sao Paulo, Brazil), U.S. National Library of Medicine, July 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3400178/.
2. American Bone Health. “Minerals for Bone Health.” American Bone Health, 4 Jan. 2021, americanbonehealth.org/nutrition/minerals-for-bone-health/.
3. PK;, Hepler. “The Role of Calcium in Cell Division.” Cell Calcium, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7820852/.
4. “Office of Dietary Supplements – Calcium.” NIH Office of Dietary Supplements, U.S. Department of Health and Human Services, ods.od.nih.gov/factsheets/Calcium-HealthProfessional/.