Peste 13 milioane de persoane din Turcia au fost afectate de puternicele cutremure de pământ cu magnitudinea 7,7, respectiv 7,6, care au lovit luni regiunea de frontieră turco-siriană, potrivit estimărilor Guvernului de la Ankara, informează DPA. „Acest cutremur i-a afectat în mod direct pe 13,5 milioane dintre cetăţenii noştri”, a declarat marţi ministrul turc pentru urbanism, Murat Kurum. Operaţiunile de salvare continuă, a precizat el.
Unele drumuri sunt în continuare inaccesibile şi se lucrează în prezent pentru ca ele să devină din nou practicabile. În unele regiuni nu există apă curentă, însă se depun eforturi pentru a repara pagubele cât mai repede posibil şi pentru ca oamenilor să le fie furnizată apă potabilă, a detaliat ministrul turc. „Durerea este de nedescris”, a subliniat el, adăugând că fiecare oră este preţioasă. Murat Kurum a încercat să-şi încurajeze compatrioţii, subliniind că la precedentele cutremure mai multe persoane au fost salvate chiar şi după 100 de ore. Cutremurele care au lovit luni Turcia şi Siria au provocat moartea a peste 5.000 de persoane, potrivit noilor bilanţuri publicate marţi, în timp ce echipele de salvare încearcă în continuare să scoată supravieţuitori de sub dărâmături, notează AFP.
Numai în Turcia autorităţile au numărat aproape 5.000 de clădiri prăbuşite. Iar scăderea radicală a temperaturilor produce un risc suplimentar de hipotermie în rândul răniţilor, blocaţi în ruine. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis la rândul său că se aşteaptă la ce e mai rău şi că se teme la „un bilanţ de opt ori mai mare decât cifrele iniţiale”.
Potrivit preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan, 45 de ţări şi-au oferit ajutorul. În schimb, în Siria, la apelul lansat de autorităţile de la Damasc a răspuns în special aliatul său rus, care a promis echipe de salvare „în următoarele ore”, în timp ce, conform armatei, peste 300 de militari ruşi sunt deja la faţa locului pentru a ajuta echipele de intervenţie. ONU a reacţionat la rândul său, dar a insistat ca ajutorul furnizat „să ajungă la sirienii de pe întreg teritoriul”, dintre care o parte nu se află sub controlul guvernului.
Cele două cutremure puternice care au zguduit luni sudul Turciei şi nordul Siriei vecine s-au produs într-o regiune ce găzduieşte milioane de refugiaţi care se aflau deja într-o situaţie dificilă, relatează marţi AFP. „Nu ştim numărul exact de refugiaţi afectaţi şi este posibil să nu ştim mai devreme de câteva zile, însă suntem îngrijoraţi că numărul ar putea fi mare, având în vedere că epicentrul cutremurului a fost aproape de zonele cu o mare densitate de refugiaţi”, a declarat marţi Agenţia ONU pentru refugiaţi (UNHCR). În unele dintre aceste regiuni este greu de ajuns, ceea ce face dificilă evaluarea dimensiunii reale a pagubelor şi a numărului de victime.
Turcia găzduieşte peste 3,5 milioane de refugiaţi sirieni, dintre care aproape jumătate copii, care au fugit de războiul civil din ţara lor. În cele zece provincii turceşti afectate de seisme, peste 1,7 milioane din cei 15 milioane de locuitori sunt refugiaţi sirieni.
În Siria, peste 6,8 milioane de persoane erau strămutate înainte de seism şi aproape 60.000 de refugiaţi palestinieni se aflau în regiunea afectată de cutremur din nordul Siriei. Acest cutremur este o „adevărată lovitură” pentru populaţia Turciei şi pentru persoanele strămutate din regiune, în special sirieni, a estimat UNHCR, calificând situaţia ca fiind „tragică”.