Un nou cutremur violent, cu magnitudinea de 7,7, a lovit luni la prânz centrul Turciei, a anunțat Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean, preluat de Reuters, scrie Hotnews. Un cutremur cu magnitudinea de 7,7 grade s-a produs luni în regiunea Turciei Centrale, a anunțat Centrul Seismologic Europeano-Mediteranean (EMSC). Cutremurul a avut loc la 67 km nord nord-est de Kahramanmaraș, Turcia, la o adâncime de 2 km, a adăugat EMSC.
Seismul a fost urmat, după aproape 12 minute, de o replică cu magnitudinea de 5,7, ce a avut loc la o adâncime de 10 kilometri.
Agenția pentru dezastre turcă AFAD a spus că al doilea mare cutremur a avut o magnitudine de 7,6 și epicentrul la Kahramanmaraș.
De asemenea, un seism a lovit luni capitala siriană Damasc, a anunțat presa de stat. Aceasta nu a oferit alte detalii.
Noile informații vin după ce dimineață un cutremur cu magnitudinea 7,8 a provocat cel puțin 1.300 de morți și peste 6.000 de răniți în Turcia și Siria.
Seismul cu magnitudinea 7,8 a fost urmat de cel puțin 18 replici cu o magnitudine de peste 4, potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS). Conform USGS, au avut loc șapte cutremure cu o magnitudine peste 5.
Cel puţin 912 persoane au murit, iar alte peste 5.000 au fost rănite în urma unui seism cu magnitudinea 7,8 produs în centrul Turciei la primele ore ale zilei de luni, conform cifrelor anunţate de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
Erdogan a declarat că acesta este cel mai mare dezastru înregistrat în Turcia după anul 1939, adăugând că 2.818 de clădiri s-au prăbuşit în urma cutremurului.
Două aeronave de transport de tip C-130 Hercules şi C-27J Spartan, aparţinând Forţelor Aeriene Române, execută luni o misiune de transport al materialelor şi echipei de salvare RO-USAR, formată din personal specializat de intervenţie din cadrul IGSU, informează Ministerul Apărării Naţionale.
10 români au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia. Ei vor fi repatriaţi luni, din dispoziţia prim-ministrului Nicolae Ciucă, se arată într-o informare a Guvernului. „Din dispoziţia prim-ministrului Nicolae Ciucă, cei nouă studenţi români şi profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriaţi astăzi. Ei vor fi preluaţi la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia”, se arată în informare.
Ministerul Afacerilor Externe a informat luni că Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgenţă al misiunii diplomatice de către un grup de 10 cetăţeni români – un profesor şi 9 studenţi Erasmus – care se aflau cazaţi la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, afectată de cutremurul produs luni în Turcia. Aceştia au solicitat asistenţă consulară şi sprijin pentru repatriere şi au transmis că sunt în siguranţă.
Comisarul european pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor, Janez Lenarcic, a anunţat luni într-un mesaj postat pe Twitter, că Bruxellesul a activat Mecanismul de Protecţie Civilă al UE şi că echipe de salvatori din România şi Regatul Ţărilor de Jos se deplasează deja către zona afectată de cutremurul cu magnitudine 7,8.
Salvatorii au anunţat că seismul a lăsat în urmă zeci de morţi şi sute de răniţi în zone din Siria aflate sub controlul opoziţiei, deja afectate de aproape 12 ani de conflicte armate, transmite Reuters. Organizaţia Căştile Albe a declarat să seismul „a avut drept rezultat sute de răniţi, zeci de morţi şi oameni rămaşi pe drumuri în frigul iernii”.
Media de stat au relatat că peste 230 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma cutremurului, un bilanţ care ar include doar persoane care locuiesc în zonele aflate sub controlul guvernului.