Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Ţările de Jos: Tatuaje gratuite pentru supravieţuitoarele cancerului de sân

Florile şi fluturii de pe pieptul plat al unei femei care s-a vindecat de cancer ascund privirii cicatricile rămase în locurile în care s-au aflat cândva sânii ei, un tatuaj pe care îl preţuieşte ca pe o „bijuterie”, transmite luni AFP.Este frumos”, a exclamat cu lacrimi în ochi Jacqueline van Schaik, în vârstă 56 de ani, în timp ce se privea în oglinda dintr-un salon de tatuaje din Lelystad, în centrul Ţărilor de Jos.Nu mai văd cicatricile, văd asta, această bijuterie”, a declarat bucuroasă femeia, mama unui tânăr de 17 ani.

Radiind de încântare, ea a spus că a parcurs un drum lung, care a implicat chimioterapie şi radioterapie, după ce a fost diagnosticată în octombrie 2020 cu cancer la ambii sâni. Darryl Veer, artistul care a tatuat-o, face parte dintr-o reţea de artişti tatuatori dispuşi să ajute femeile care au trecut prin intervenţii de mastectomie să-şi iubească din nou corpul după ce au asistat la schimbări atât de dure. Aproximativ una din şapte femei din Ţările de Jos va dezvolta cancer de sân la un moment dat în timpul vieţii, potrivit cifrelor autorităţilor sanitare. Pentru o treime dintre ele este necesară o mastectomie, potrivit unui site specializat în cancer.

Acesta a fost şi cazul lui Myriam Scheffer, în vârstă de 44 de ani. Şi ea îşi doreşte un tatuaj pe piept, „probabil o pasăre mare, care îşi întinde aripile”, însă cicatricile sale nu s-au vindecat suficient. Între timp, vara trecută, ea a pus bazele unei fundaţii din dorinţa de a oferi tatuaje gratuite femeilor după mastectomie. Jacqueline van Schaik a fost prima beneficiară. Conceptul există deja, mai ales în Statele Unite şi Franţa. Ambiţia lui Myriam Scheffer, mama unei fetiţe de opt ani, este de a dezvolta această iniţiativă în toată Europa.

Femeile interesate se pot înscrie începând din iunie la fundaţia sa, Tittoo.org, pentru a-şi face un tatuaj din octombrie, luna dedicată conştientizării asupra cancerului de sân. Datorită fundaţiei, femeile din Italia şi Suedia vor putea face acest lucru în acest an, la Florenţa, probabil, şi la Stockholm, „unde există un grup foarte activ de «flatties», «femei plate»”, a declarat Scheffer pentru AFP. Ea speră ca proiectul să se dezvolte ulterior în Belgia şi Germania, în 2024. Fundaţia solicită participarea exclusiv a artiştilor tatuatori care au lucrat anterior cu cicatrici, cum este cazul lui Darryl Veer, în vârstă de 36 de ani, vizibil uşurat după trei sesiuni cu Jacqueline van Schaik. (…)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?