Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Campania de promovare a vaccinării anti-HPV ajunge azi în Adjud și Mărășești

Pe 17 ianuarie, campania națională de promovare a programului de informare #HotărăștePentruViitor, despre vaccinul anti-HPV, își continuă traseul prin țară, în județul Vrancea, în localitatea Mărășești, începând cu ora 14 și în Adjud, începând cu ora 11.

Destinată orașelor mici şi localităților din mediul rural, unde informația medicală corectă și completă nu ajunge ușor, inițiativa #HotărăștePentruViitor se adresează direct părinților, prin întâlniri dedicate, unde aceștia primesc toate informațiile pentru a-i ajuta să ia decizia corectă privind sănătatea copiilor lor, cât și cererea tip pe care să o depună la medicul de familie pentru accesarea programului de vaccinare anti-HPV. În paralel, campania se adresează și întregii comunități locale, prin acțiuni de informare și promovare a prevenției împotriva HPV. Campania este organizată de Fundaţia Renaşterea şi Asociaţia Mame pentru Mame, cu susținerea Ministerului Sănătăţii si a Institutului Național pentru Sănătate Publică, în parteneriat cu Societatea Națională de Cruce Roşie din România, cu sprijinul MSD și Synevo.

Anual, peste 1.500 de femei mor în România ca urmare a cancerului de col uterin și aproape 3.400 sunt diagnosticate cu această boală. Incidența este de 2,5 ori mai mare decât media UE-27, iar rata mortalității de peste 4 ori mai mare.

Cancerul de col uterin reprezintă o prioritate în Planul Național de Prevenire și Combatere a Cancerului din România, care a fost promulgat la începutul acestei luni și care va intra în vigoare în ianuarie, anul acesta.

Reducerea poverii cancerului de col uterin se poate realiza prin vaccinare împotriva HPV, depistarea în faze incipiente a leziunilor colului uterin, prin programe de screening și prin asigurarea accesului la diagnostic și tratament în mod egal și echitabil pentru toate categoriile socio-economice. (…)

Beneficiile vaccinării anti-HPV sunt transmise, în prima etapă, părinților fetelor cu vârste între 11 și 18 ani, din 10 județe (Constanța, Ialomița, Călărași, Iași, Suceava, Bacău, Vrancea, Neamț, Botoșani, Vaslui). (…) Vaccinarea anti-HPV se realizează la persoanele eligibile pe baza solicitărilor părinților/ reprezentanților legali, care transmit cererile către medicii de familie. Cererile sunt centralizate în ordinea cronologică a datei de înregistrare, iar trimestrial se solicită direcției de sănătate publică teritoriale numărul de doze de vaccin necesare.

Prin programele regionale de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament al cancerului de col uterin, peste 800.000 de femei, provenind în special din grupuri vulnerabile, cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani beneficiază de servicii de depistare precoce (HPV şi Babeş Papanicolau), precum şi de triaj citologic (în cazul femeilor identificate cu teste HPV pozitive în screening), tratament și reevaluarea periodică a pacientelor tratate pentru leziuni depistate, consiliere psihologică, etc. Testarea gratuită se face în centrele județene de recoltare înscrise în program, oricând pe parcursul anului, sau în cadrul unităților mobile care vor ajunge în localitățile incluse in program. (…) Este foarte important ca femeile să știe că pot beneficia de teste gratuite, și de intervențiile medicale ulterioare, la Institutul National pentru Sănătatea Mamei si Copilului. Aceste teste le pot salva viața, iar detalii despre cum se pot face programări și cum pot beneficia de ele, se găsesc pe: https://sccut.insmc.ro/ si pe https://www.facebook.com/FundatiaRenasterea

COMUNICAT DE PRESĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?