Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

VIDEO și GALERIE FOTO: Cascada Bufna, minunăția naturii din Vintileasca unde apa cade de la 80 de metri

Reluăm seria reportajelor și interviurilor cu oameni și locuri de legendă, cu povești și peisaje din Vrancea care mai de care mai frumoase și interesante. Luăm la pas dealuri, poteci, cătune, munți, sate, localități pentru a descoperi ce e mai frumos, mai interesant și de prețuit în acest județ lăsat de Dumnezeu aici la răscruce de vânturi; „Redescoperim Vrancea” așa cum este ea. În reportajul de astăzi vă propunem să vedeți cascada Bufna din Vintileasca și să redescoperim Valea Râmnicului, o zonă plină de frumuseți, de oameni harnici și gospodari, de locuri de poveste și istorie trăită de înaintașii noștri, de aventură, de turism, de tot ce este frumos și pe plac românului.

O poveste despre o cascadă prea frumoasă cum prin filme vezi, ne este spusă de doi localnici din Vintileasca. Cei doi săteni ne invită cu ei să vedem la fața locului „o minunăție a naturii cunoscută doar de câțiva oameni” și pe care să o prezentăm și publicului larg dornic de aventură, de frumos și plăcut, că doar „nu ați vrea să vă povestim și să ascultați din fotoliu de la Focșani ”. Zis și făcut, ne-am luat aparatele de filmat și fotografiat și pe cei doi prieteni ai noștri de la Vintileasca, Ion Popa, zis Popică și nepotul acestuia Ionuț Băcioiu și am pornit-o la drum. Ajunși la Vintileasca, o parte din traseu l-am făcut cu mașina, însă călătorilor le șade bine cu drumul și mersul pe jos, așadar, asta am făcut și noi.

Am coborât din drumul forestier ce duce la Pleși în județul Buzău pe un drumeag îngust spre albia pârâului Purcelu, l-am travesat și la un moment dat, Nea Popică ne face semn să o luăm spre stânga într-un hățiș de tufari. Intrăm curioși și ne așteptăm să vedem ceva, însă era doar un pârîu care susurând o apă cristalină, curgea spre vale. Ne înșirăm unul după altul și începem urcușul pe pârâu spre munte. Ghidul nostru ne spune că trebuie să fim atenți pe unde călcăm deoarerce povârnișul este anevoios, dar și la animalele sălbatice deoarece valea pe unde curge pârâiașul este destul de îngustă și poți să dai nas în nas cu fiarele pădurii. Nea Popică o ia în față cu un baltag în mână și curăță calea de acces, din când în când mai hăiește (suflă din pumn, face gălăgie n.r.) să sperie jivinele și ne spune să îl urmăm îndeaproape. Așa și facem, însă ne facem și meseria, eu cu fotografiile, iar colegul meu Marian Găloiu cu aparatul de filmat ia toate cadrele frumoase. Mergem și urcăm și iar urcăm, iar de cascadă nici vorbă. Îl întrebăm pe Nea Popică: „Sigur găsim noi cascada pe pârâul acesta sau ai încurcat traseele? Că în afară de stânci, apă și copaci nu vedem nimic”. Ghidul nostru ne spune să avem răbdare că vom avea ce vedea. Ne încredem în el și continuăm urcarea. După alte câteva minute de urcat apare și minunăția: o șiruire de apă cristalină curge frumos de pe un versant abrupt pe care îți este imposibil să urci. Ne oprim la bază și începem povestirea. Cei doi prieteni ai noștri erau așa de senini la față și fericiți de parcă îl văzuseră pe Sfântul Duh, semn că iubesc cu adevărat natura și melagurile natale. „În primăvara lui 2022 am plecat după bureți cu nepotul pe care îl am și acum cu mine și din întâmplare am dat de această cascadă, care ni s-a părut foarte interesantă. Sunt convins că nimeni nu i-a pus frumusețea în valoare și de aceea m-am gândit și v-am chemat pe dumneavoastră, că sunteți singurii care vă ocupați cu așa ceva. Cascada asta nu are un nume, dar o vom boteza acum aici toți și îi vom spune Bufna, deoarece aici în partea dreaptă muntele se cheamă Bufna, iar în partea cealaltă Ursoaia. Cred că are 80 de metri de cădere de apă, aproximativ, nu am măsurat-o. De atunci din primăvară nu am mai venit până acum, v-am așteptat și mă bucur că suntem aici să o prezentăm și la alții”, ne-a spus Ion Popa, zis Popică.

Stăm minute bune la baza cascadei să ne bucurăm de o priveliște deosebită pe care nu o vezi zi de zi în agitația nebună a vremurilor noastre, după care hotărâm să încercăm să urcăm spre primul etaj. Nea Popică se duce în stânga, se duce în dreapta și face drum cu baltagul prin tufele și lăstarii de pe marginea cascadei. După ce este sigur, ne face semn să urcăm și noi după el. Ne aventurăm și urcăm cam greu la primul etaj. Aici, nepotul lui nea Popică, Ionuț Băcioiu, însetat bea cu palmele strânse apă și ne spune că mai curată ca aici nu găsești nicăieri, nici măcar apa pe care o luăm din comerț. Tânărul spune că despre cascadă a auzit mai demult la un fost pădurar, care a murit, dar care nu l-a adus aici niciodată să o vadă. „Eu auzisem de această cascadă, dar sincer nu o văzusem niciodată. Știam de ea de la bunul meu prieten Romică Noapteș, Dumnezeu să îl ierte! fostul pădurar de la Vintileasca. De mic copil am mers cu el în pădure peste tot. El mi-a povestit de ea, dar cât a trăit nu m-a adus aici deloc. Senzația pe care am trăit-o când am ajuns și am văzut-o a fost una de neexplicat. Mai sunt și alte cascade, precum Muntioru, pe Purcelu ceva, dar asta este cea mai mare ca lungime în cădere de apă de până acum de la nivelul localității Vintileasca. Ea are mai multe praguri, vreo trei-patru și apa curge pe etape, de asta este așa de mare. Eu sunt un iubitor al muntelui, al pădurii și așa cum v-am spus la început, am milioane de kilometri făcuți pe jos pe aceste meleaguri deosebit de frumoase”, ne-a spus și Ionuț Băcioiu.

Am parcurs cu greu toate pragurile cascadei și am ajuns sus de unde am privit cum apa limpede precum cristalul se prăvălește pe stânci în vale spumegând spre râul cel mare. Ne-am continuat călătoria pe pârâiaș în sus spre povârnișul muntelui Carâmbu (asta vom prezenta într-un alt material ce îl vom pubica în edițiile viitoare a Monitorului de Vrancea n.r.) de unde vezi toată frumusețea comunei Vintileasca, dar și celelalte localități de pe Vale până la Râmnicu Sărat, Balta Albă și când e cerul senin chiar până la Brăila.

Primarul promite marcaj și cale de acces pentru vizitatori

După o adevărată aventură petrecută pe plaiurile ce ascund nenumărate comori și frumuseți ale natrurii, dar și locuri de vizitat deosebite, am trecut și pe la primarul localității, Tudorel Vâlcociu, pădurar la bază, care a dat asigurări că va face toate demersurile pentru ca minunăția Bufna să fie pusă în valoare și să întregească paleta locurilor deosebit de frumoase de vizitat la nivelul localității pe care o păstorește. „Cascada Bufna este o frumusețe a naturii, doar că este greu accesibilă, foarte puțini sunt cei care au avut privilejul să o vadă. Se află într-o arie protejată, însă este cunoscută doar de pădurarii din zonă. O să încercăm în viitorul apropiat să o marcăm pe hartă, să vorbesc cu cei de la Salvamont și să o trecem în harta circuitelor turistice de la nivelul județului Vrancea. Aici o să fie un pic mai dificil deoarece trebuie să facem o potecă de acces, e nevoie de o defrișare și probabil va trebui un acord deoarece este pădurea Ocolului Silvic Dumitrești. Se merită doarece va fi o atracție deosebită pentru turiștii care deja vin în zona noastră și iată că acum va fi un atuu în plus să punem în valoare această frumusețe a naturii”, a spus și Tudorel Vâlcociu, primarul localității Vintileasca.

Până data viitoare, dacă vremea este bună, dați o fugă la cascadă, mai ales că încă nu este zăpadă și chiar se merită. Iar dacă știi o legendă, o poveste, un om, un erou, o istorie locală, ceva deosebit pe care vrei să le faci cunoscute tuturor, nu ezita să ne contactezi! Pe curând, la o nouă aventură din serialul „Redescoperim Vrancea”!

Surse foto și video

Aurel Șelaruhttps://www.facebook.com/profile.php?id=100088455577817

Marian Găloiuhttp://www.facebook.com/FotoGalNet

https://www.youtube.com/@mariangaloiu4243

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?