Fiscul a stabilit noul model al Declarației Unice prin care trebuie declarate impozitul pe veniturile realizate şi contribuţiile sociale datorate pentru 2022, precum şi impozitul pe veniturile estimate și contribuţiile sociale datorate pentru anul 2023. Noul model al formularului 212 cuprinde secțiuni care reflectă modificările Codului Fiscal referitoare la impozitul pe venit pentru veniturile din chirii sau la baza de calcul pentru contribuțiile de asigurări sociale. Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Vrancea arată că, la veniturile din cedarea folosinței bunurilor, de la 1 ianuarie a fost anulată cota forfetară de 40% astfel încât venitul brut reprezintă venit anual impozabil. Asta înseamnă o valoare mai mare a impozitului pe venit care trebuie achitat la bugetul de stat.
O altă modificare se referă la prevederile OUG 2 din 2022 prin care s-a reglementat acordarea unor indemnizaţii lunare pentru profesionişti şi persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturile de autor şi drepturile conexe. Persoanele aflate în aceste situații datorează impozit pe venit, CAS şi CASS pentru aceste venituri. Și în acest caz, obligaţiile fiscale se stabilesc de contribuabil și trebuie declarate prin declarația unică.
Modificări sunt și la baza anuală de calcul pentru CAS și CASS. La CAS, pentru persoanele care realizează venituri din activităţi independente și/sau venituri din drepturi de proprietate intelectuală, a căror valoare cumulată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, baza de calcul o reprezintă venitul ales de fiecare persoană. Baza de calcul nu poate fi mai mică decât nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute, inclusiv și 24 salarii minime brute pe ţară; respectiv nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate mai mari sau egale cu 24 salarii minime brute.
În schimb, persoanele care realizează venituri din activităţi independente, venituri din drepturi de proprietate intelectuală, venituri din asocieri, venituri din cedarea folosinţei bunurilor, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, venituri din investiţii și venituri din alte surse trebuie să plătească CASS dacă aceste venituri sunt cel puțin egale cu 6 salarii minime brute pe ţară. „Astfel, baza anuală de calcul al CASS o reprezintă: nivelul a 6 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 și 12 salarii minime brute pe ţară; nivelul de 12 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 și 24 salarii minime brute pe ţară; nivelul de 24 salarii minime brute pe ţară, în cazul veniturilor realizate mai mari sau egale cu 24 salarii minime brute”, se arată în comunicatul AJFP Vrancea.