Nașterea Mântuitorului Hristos sau Crăciunul, așa cum mai este cunoscută popular această sărbătoare, reprezintă poate una dintre cele mai frumoase perioade din an. Însă, atmosfera de sărbătoare nu ar trebui să vină doar de la luminițe, ornamente, colinde și cadouri de Crăciun, ci și de la conștientizarea adevăratului său rol: venirea pe lume a Mântuitorului. Pentru a înțelege mai bine semnificația acestei sărbători, am stat de vorbă cu preotul Oscar Frunză, protoiereul Protoieriei Focșani II și parohul Bisericii „Ovidenia‟ – Tăbăcari din Focșani.
„Biserica a rânduit ca începutul de an să fie precedat de amintirea unui eveniment care marchează înnoirea lumii, anume întruparea Fiului Lui Dumnezeu – Nașterea Mântuitorului Hristos. Evenimentul, petrecut în urmă cu mai bine de 2.000 de ani, poate fi plasat cu exactitate în spațiu și timp și asta pentru că Evagheliile amintesc personalitățile marcante ale acelor timpuri. Evanghelistul Luca îl amintește pe Octavian Augustus, împăratul Romei, iar Evanghelistul Matei îl amintește pe regele Irod‟, precizează pr. Oscar Frunză.
Atât datele istorice păstrate de Biserică, cât și tradiția colindelor, indică faptul că „un recensământ poruncit de împărat face ca Maria, alături de logodnicul Iosif, să plece din zona de nord a Palestinei unde era Nazaretul, din provincia numită Galileea, în zona de sud unde era Bethleemul, în provincia numită Iudeea. Cei doi fac acest drum pentru a împlini rânduielile prevăzute de recensământ, fiind nevoie să se înscrie acolo unde neamul lor își avea originile. Fiind din neamul regelui David, care-și avea originile în Bethleem, cei doi sunt nevoiți să parcurgă tot acest drum de la nordul, la sudul Țării Sfinte‟.
Nașterea Celui care „va mântui lumea‟
Acest recensământ a făcut ca multă lume să ajungă în Bethleem, iar spațiile de cazare să devină insuficiente. Fiind nevoiți să înnopteze undeva și apropiindu-se momentul Nașterii, Fecioara Maria și Iosif ajung undeva la marginea localității, într-un adăpost pentru animale. „Amănuntele legate de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos prezentate în Evanghelie sunt completate de tradiția creștină, colindele având un rol important în conturarea tuturor acestor realități. Fecioara Maria avea să nască într-un adăpost pentru animale situat la marginea localității. În timp ce Evangheliile vorbesc despre iesle, tradiția ne spune că era un sălaș pentru vite‟, adaugă preotul.
Primii care află despre Nașterea Pruncului Iisus sunt păstorii care se aflau în zonă, ulterior, ghidați de „Steaua de la Răsărit‟, ajung și magii persani. Darul pe care păstorii i-L fac Mântuitorului este fluieratul lor, „cu nimic mai prejos decât aurul, smirna și tămâia aduse de magi‟. „Nașterea este momentul în care Dumnezeu Cel Veșnic, care este dincolo de timp, intră în timp. Dumnezeu desăvârșit se face Om Desăvârșit și, spune Sfântul Ioan Damaschin: arată în felul acesta demnitatea omului și oferă omului posibilitatea de a avea acces la veșnicie. Dumnezeu vine în timp și oferă omului posibilitatea să treacă dincolo de timp‟, explică pr. Oscar Frunză.
Moș Crăciun, metoda prin care copiii înțeleg sărbătoarea Nașterii Mântuitorului
Crăciunul este cu atât mai special cu cât, în noaptea de 24 spre 25 decembrie, copiii îl așteaptă pe Moș Crăciun, un bătrânel simpatic îmbrăcat în roșu și cu o barbă de un alb imaculat. „Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos este numită popular și Crăciun. A fost probabil asociată numirea acestei sărbători cu imaginea lui Dumnezeu care este prezentat de prooroci ca fiind «cel vechi de zile». În definitiv, sărbătoarea arată darul pe care Tatăl Ceresc îl face omenirii prin întruparea Fiului Său. Oamenii au încercat să-i facă părtași la această bucurie și pe cei care, prea mici fiind, n-o pot înțelege, și au recurs la soluția darurilor. Cunoaștem faptul că, oricât de modeste ar fi posibilitățile, părinții găsesc resurse să-și bucure copiiii în ziua de Crăciun. Astfel, atmosfera, așteptarea și emoția specifice acelor zile de Crăciun îți rămân în suflet pentru totdeauna. E o realitate faptul că, în ziua de Crăciun, bucuria nu vine din exterior, ci dinlăuntru. Te trezești în acea dimineață cu o bucurie pe care nu o ai în celelalte zile și cred că are legătură și cu ceea ce se întâmplă în perioada copilăriei, cu toată această atmosferă, modestă sau fastuoasă, dar plină de substanță pe care o găsim în familiile noastre‟, este de părere preotul.
Crăciunul este sărbătorit în zilele de 25, 26 și 27 decembrie, fiind cunoscute ca Prima, a Doua și a Treia zi de Crăciun. Însă, fiecare dintre aceste zile, are un rol distinct. În prima zi de Crăciun sărbătorim Nașterea Domnului, a doua zi de Crăciun este dedicată cinstirii Maicii Domnului, sărbătoarea fiind numită Soborul Maicii Domnului, iar în cea de-a treia zi de Crăciun este sărbătorit Sfântul Arhidiacon Ștefan, „primul martir la Bisericii Creștine‟.
Evenimentele petrecute în ultima perioadă ne arată cât de importată este liniștea, iar Crăciunul este un bun prilej pentru ca oamenii să reflecte asupra acestui lucru. „Mesajul cel mai potrivit pentru credincioși este cel pe care îngerii îl aduc în clipa Nașterii Mântuitorului: păstorii au văzut cerurile deschise, iar pe îngeri i-au auzit rostind acest mesaj: « Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu şi pe pământ pace, între oameni bunăvoire!». Contextul timpurilor pe care le trăim ne arată cât de importante sunt aceste lucruri. Fiecare ar trebui să aibă pace în suflet pentru a fi capabil să se înțeleagă și cu cei din jur. Dacă noi ne vom înțelege bine unii cu alții, cu siguranță și mai-marii popoarelor vor face în așa fel încât să găsească modalități de împăcare între neamuri. Dacă ești aproape de Dumnezeu, cu siguranță faci în așa fel încât pacea să fie și în sufletul tău, dar și în jurul tău‟, conchide pr. Oscar Frunză.
Monitorul de Vrancea transmite tuturor sărbători fericite!