Două proiecte cu aplicabilitate în tratamentul afecţiunilor oncologice au fost recompensate cu Marele Premiu al Salonului internaţional de inventică InventCor 2022, ce a avut loc la Deva, lucrările fiind dezvoltate de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi de Universitatea Politehnica Bucureşti, au informat marţi organizatorii manifestării. Astfel, a fost distins cu Marele Premiu un proiect al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca care propune utilizarea unui anumit de nanoparticule în procedurile de tratament pentru cancerul colorectal, fără efectele negative ce sunt date de chimioterapie. Cel de-al doilea Mare Premiu a revenit unei invenţii dezvoltate de Universitatea Politehnica Bucureşti, care se referă la un procedeu de obţinere a unui biosenzor ce poate fi utilizat pentru diagnosticarea rapidă a cancerului hepatic.
„O pondere mare a lucrărilor jurizate în cadrul InventCor 2022 au reprezentat-o proiectele din domeniul medical. Juriul internaţional a decis ca Marele Premiu să fie atribuit către două universităţi: Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ Cluj-Napoca şi de Universitatea Politehnica Bucureşti. Acestea au realizat cercetări şi, respectiv, dispozitive, ce pot fi utilizate în tratamentul afecţiunilor ocologice”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Salonului, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă. Un premiu special a fost acordat elevei Zainab Arzouni, care învaţă la Liceul public Shohour din Liban şi a lansat un proiect intitulat „Climate Change Curb”, al cărui scop este protejarea mediului şi reducerea încălzirii globale. „Eleva a lansat un proiect pentru reducerea încălzirii globale. Practic, tânăra a plantat un copac, iar printr-un grup creat pe reţelele sociale şi-a îndemnat prietenii să facă la fel. Exemplul a fost preluat şi dat mai departe de către prietenii ei, reuşind să creeze astfel un curent favorabil în dezvoltarea acestei iniţiative. Tinerii au fost implicaţi astfel în eforturile de protejare a mediului, fiind un exemplu pentru adulţi”, a explicat Birtok Băneasă.
Salonul internaţional de inventică InventCor 2022 s-a desfăşurat în perioada 15-17 decembrie, la Deva, în sistem online, şi a reunit peste 300 de invenţii şi proiecte de cercetare din 21 de ţări ale lumii. Salonul se află la ediţia a III-a şi este organizat de Asociaţia CorneliuGroup cercetare-inovare în colaborare cu Asociaţia Română pentru Tehnologii Alternative (ARTA) Sibiu.