Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Două proiecte cu aplicabilitate în tratamentul cancerului, câştigătoarele Salonului InventCor 2022

Două proiecte cu aplicabilitate în tratamentul afecţiunilor oncologice au fost recompensate cu Marele Premiu al Salonului internaţional de inventică InventCor 2022, ce a avut loc la Deva, lucrările fiind dezvoltate de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca şi de Universitatea Politehnica Bucureşti, au informat marţi organizatorii manifestării. Astfel, a fost distins cu Marele Premiu un proiect al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca care propune utilizarea unui anumit de nanoparticule în procedurile de tratament pentru cancerul colorectal, fără efectele negative ce sunt date de chimioterapie. Cel de-al doilea Mare Premiu a revenit unei invenţii dezvoltate de Universitatea Politehnica Bucureşti, care se referă la un procedeu de obţinere a unui biosenzor ce poate fi utilizat pentru diagnosticarea rapidă a cancerului hepatic.

„O pondere mare a lucrărilor jurizate în cadrul InventCor 2022 au reprezentat-o proiectele din domeniul medical. Juriul internaţional a decis ca Marele Premiu să fie atribuit către două universităţi: Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ Cluj-Napoca şi de Universitatea Politehnica Bucureşti. Acestea au realizat cercetări şi, respectiv, dispozitive, ce pot fi utilizate în tratamentul afecţiunilor ocologice”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, preşedintele Salonului, inventatorul Corneliu Birtok Băneasă. Un premiu special a fost acordat elevei Zainab Arzouni, care învaţă la Liceul public Shohour din Liban şi a lansat un proiect intitulat „Climate Change Curb”, al cărui scop este protejarea mediului şi reducerea încălzirii globale. „Eleva a lansat un proiect pentru reducerea încălzirii globale. Practic, tânăra a plantat un copac, iar printr-un grup creat pe reţelele sociale şi-a îndemnat prietenii să facă la fel. Exemplul a fost preluat şi dat mai departe de către prietenii ei, reuşind să creeze astfel un curent favorabil în dezvoltarea acestei iniţiative. Tinerii au fost implicaţi astfel în eforturile de protejare a mediului, fiind un exemplu pentru adulţi”, a explicat Birtok Băneasă.

Salonul internaţional de inventică InventCor 2022 s-a desfăşurat în perioada 15-17 decembrie, la Deva, în sistem online, şi a reunit peste 300 de invenţii şi proiecte de cercetare din 21 de ţări ale lumii. Salonul se află la ediţia a III-a şi este organizat de Asociaţia CorneliuGroup cercetare-inovare în colaborare cu Asociaţia Română pentru Tehnologii Alternative (ARTA) Sibiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?