Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

GALERIE FOTO: Tradiții și obiceiuri de Crăciun, la Colegiul Asachi din Focșani

Vineri, 16.12.2022, în Centrul de Documentare și Informare al Colegiului Tehnic „Gheorghe Asachi” Focșani, a avut loc o activitate organizată de membrii catedrei tehnice, în cadrul proiectului „Tradiții și obiceiuri de Crăciun”, derulat în perioada 12-16 decembrie.

Reprezentanți ai elevilor din clasele a IX-a B, a X-a B, a XI-a B și a XII-a B, specializarea Tehnician în Gastronomie, au lucrat în echipe și au realizat câte un preparat în spiritul sărbătorilor de Crăciun: Fursecuri de Crăciun, Turtă dulce, Brioșele lui Moș Crăciun și Căsuța lui Moș Crăciun, îmbinând în fiecare preparat, elemente tradiționale și moderne.

Luni, în cadrul orelor de instruire practică, grupa elevilor din clasa a X-a a realizat turta dulce iar marți, grupa elevilor din clasa a IX-a a realizat fursecurile. Miercuri, toate cele patru grupe au lucrat împreună în Laboratorul de Alimentație Publică: elevii de clasa a IX-a și a X-a au decorat fursecurile și turta dulce, elevii de clasa a XI-a au realizat și decorat brioșele iar elevii din clasa a XII-a au realizat un preparat special, Căsuța lui Moș Crăciun, pe care au asamblat-o joi. Implicarea, responsabilitatea, punctualitatea și spiritul de echipă manifestate de elevi în cadrul activităților, precum și bucuria de a fi împreună, de a socializa și de a se completa au fost printre punctele tari evidențiate de prof. Mihaela Arhire.

Un alt obiectiv al activității a fost prezentarea tradițiilor și obiceiurilor de Crăciun. Elevii clasei a IX-a A au realizat un material digital „Sărbătorile de iarnă – Prilej de bucurie” în care au evidențiat trasăturile specifice Crăciunului în diferite zone ale României (Moldova, Dobrogea, Banat și Maramureș) cu privire la tradiții încă păstrate în satele românești și practicate din Ajun până la Sfântul Ion. Elevii au evidențiat cele mai importante simboluri ale Crăciunului: cozonacul, vinul fiert, bradul împodobit, colindele dar mai ales credința românilor reflectate în datinile cu caracter religios. Informații și imagini inedite despre primul brad de Crăciun în România, asociat cu familia regală, bradul în perioada comunistă dar și bradul secolului XXI, clasic, modernist, natural sau artificial, au completat imaginea despre sărbătorile de iarnă la români. Finalul a aparținut unui grup de cinci crăciunițe din clasa a XII-a B care au realizat un inspirat dans de Crăciun.

Sponsorul acestei activități a fost Asociația „O șansă pentru Educație”, asociație care are ca membri profesorii, personalul didactic și nedidactic din colegiul nostru. Din bugetul repartizat catedrei tehnice a fost posibilă achiziționarea materiilor prime necesare precum și realizarea micilor cadouri pe care le-au primit cei implicați. Activitatea fost un câștig pentru toți cei implicați care speră să repete cu alt prilej experiența. Profesorii coordonatori ai activității au fost Mihaela Arhire, Marilena Răvaș, Carmen Dumitru și Nicoleta Cociaș.

Proiectul, derulat cu sprijinul doamnelor director, prof. Marin Carla și prof. Drăgan Maria, se înscrie în tematica activităților prilejuite de apropierea vacanței de iarnă în Colegiul Asachi. Elevii au reușit să aplice cunoștințele de specialitate dobândite la orele de curs în contextul pregătirii pentru sărbătorile de Crăciun, atât de așteptate în fiecare an.

Prof. Marinela Anghel

COMUNICAT DE PRESĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?