Sergiu Puescu, produs al școlii de rugby de la Focșani, este originar din Popești. Este component al formației Dinamo București și al Lupilor României, a fost internațional de juniori și este apreciat în lumea rugbiului românesc, ca și în comuna natală, unde Fundația „Viitorul sună bine” i-a acordat o cupă, o medalie și o diplomă pentru performanța din sport. Pentru Sergiu viitorul arată bine, ca și pentru fundația care a găsit calea spre susținerea și promovarea unui tânăr de mare viitor cu care Popeștiul se poate mândri acum și în anii ce vin! – Petrică Butuc
Președinta Fundației ”Viitorul sună bine”, Diana Bratosin, cu prilejul acordării celor trei distincții a realizat cu Sergiu Puescu interviul ce urmează:
– Cum ai ajuns să practici acest sport și de la ce vârstă?
– Aveam 13 ani și eram la ora de sport în clasa a VII-a când la ora noastră a venit un domn, George Andrievici, prieten cu profesorii Valentin Busuioc și Daniel Ene care erau antrenori la “Rugby Sevens Focsani”. Acolo am învățat bazele rugbyului. În toată ora aceea de sport ne-a povestit cum o să fie la antrenamente, cum o să avem meciuri, o să ajungem să câștigăm medalii și toate lucrurile astea m-au făcut să încerc să mă duc la un antrenament. De atunci a început totul.
– Cât de greu a fost să-ți urmezi visul și cine te-a sprijinit?
– Când stau să mă gândesc câte ore de antrenamente au fost, câte ore în sala de forță, câte cantonamente, câte accidentări aș spune că a fost foarte greu, dar atât timp cât faci ceva cu plăcere și cu pasiune toate astea nu mai contează și rămâne doar să te bucuri de rezultate. În tot visul meu am avut alături de mine familia care m-a susținut din orice punct de vedere, pe bunica mea care m-a crescut și mi-a oferit tot ce am avut nevoie să ajung unde îmi doresc. Nu în ultimul rând am avut alături antrenorii de la toate cluburile unde am fost. Cu siguranță că fără ei, fără informații de la ei nu aș fi reușit.
– La ce a trebuit să renunți și ce sacrificii ai făcut pentru a ajunge ce ești astăzi?
– Nu pot spune că a trebuit să renunț la foarte multe lucruri, doar că a trebuit să devin mai atent în momentul în care am zis că asta vreau să fie viitorul meu și asta vreau să fac. A trebuit să fiu mai atent în primul rând la alimentație, la odihnă, nu mai puteam să pierd nopțile, nu puteam să mai răspund prezent la toate petrecerile. Țin minte și acum când prietenii mă sunau de la petrecere târziu în noapte și eu eram în tren, plecam în cantonament cu echipa națională de juniori. Pentru cantonamente, a trebuit să sacrific multe zile în care puteam să fiu cu familia sau cu prietenii, momente în care cineva drag din familie a murit și eu nu am putut să fiu prezent pentru că aveam meciuri în afara țării. Au fost momente în care eram accidentat și mă duceam la doctor și ce auzeam era că “Esti tânăr, nu are rost să îți riști viața, sănătatea pentru un sport”… Aș putea sa povestesc foarte mult, dar în ciuda tuturor lucrurilor a meritat și aș fi dispus să o iau de la capăt de câte ori este nevoie.
– Pe plan personal, îți merg toate așa cum îți dorești?
– Pot spune ca da, tot ce mi-am propus în afara sportului să fac am reușit, poate nu sută la sută, dar cu siguranță 90 la sută am reușit și pentru acel 10 la sută care a rămas nu are rost să mă plâng, decât să mă uit în față, la viitor, să învăț din greșelile pe care le-am făcut și să nu le repet.
– Ce planuri de viitor ai?
– Pe plan extra-sportiv îmi doresc să termin facultatea cu bine anul viitor, să iau diploma de licență, iar pe plan sportiv îmi doresc ca anul viitor să ies campion cu Dinamo, să ajung la echipa națională de seniori și să particip la o Cupă Mondială -, nu știu cât de realizabil este visul să ajung la Cupa Mondiala de anul viitor, dar cu siguranță îmi doresc să muncesc atât de mult încât să fiu la Cupa Mondială din 2027. Să fiu prezent pe teren, să reprezint România!