Ediția: Joi 20 februarie 2025 Nr. 6819
Ediția: Joi 20 februarie 2025 Nr. 6819

FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Comisar șef de poliție doctor Filip Pavel, șeful Centrului Medical Județean Vrancea din subordinea MAI

Astăzi vom afla povestea comisarului șef de poliție, doctor Filip Pavel, șeful Centrului Medical Județean Vrancea aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne (MAI), și medic specialist Medicină Generală. Medicul născut în Focșani, dar crescut la Sihlea, se descrie ca fiind „un om simplu, de la țară, care s-a ridicat pe forțele proprii‟. Povestește că a avut parte de o copilărie frumoasă, în ciuda faptului că a trebuit să meargă și la muncile câmpului și să aibă grijă de animalele din gospodărie. „După clasa a VIII-a, mi-am dorit foarte mult să tratez animalele, așa că am dat la Liceul nr. 5 din Focșani, la Medicină Veterinară.

Înainte de 1989 era acea clasificare: treapta I și treapta a II-a. Treapta I am luat-o, dar, în clasa a X-a, nu am mai luat treapta a II-a și am ajuns la Electro mecanici agricoli. După ce am terminat liceul, am obținut și permisul, categoria F, ceea ce însemna că puteam conduceam tractoare, combine etc.. Tatăl meu era maistru la secția de tractoare de la Sihlea și l-a bucurat foarte mult gândul că l-aș putea urma în carieră. Gândul meu era însă să merg mai departe… la Medicină‟, recunoaște dr. Filip Pavel.

De la tractor la stetoscop

În timpul liceului, Biologia și Chimia au ocupat locurile fruntașe în topul materiilor preferate, astfel că dr. Filip Pavel a decis să dea admitere la Facultatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila‟ București. „Dimineața, de la ora 04:00, plecam pe câmp, la arat cu tractorul, iar seara ajungeam acasă pe la 21:30-22:00, dormeam 2-3ore apoi mă trezeam și învățam pentru admitere. Am dat admiterea în anul în care am absolvit liceul, dar nu am luat. Cu toate acestea, mi-am spus că nu pot rămâne la tractoare pentru că era o meserie grea pentru mine, murdară. Nu erau condițiile de acum, plus că nu mă regăseam. Am dat la Postliceală, la Cadastru Funciar, tot în cadrul Liceului nr. 5. Am făcut un an, timp în care m-am pregătit mult mai mult pentru facultate și, în următorul an, am luat la «Carol Davila» în București pe Medicină Generală‟, povestește, cu satisfacție, dr. Filip Pavel.

Cei șase ani de studiu la facultate au fost „foarte frumoși‟. Fiind un „băiat silitor, ascultător și cu teamă de Dumnezeu, pentru că așa ne-au învățat părinții‟, vrânceanul a înțeles rapid că secretul succesului este responsabilitatea cu care tratezi tot ceea ce faci. Pe parcursul anilor de studiu, dr. Filip Pavel s-a bucurat de o echipă de profesori care au știut cum să le insufle studenților dragostea față de această nobilă profesie. „Calmul și răbdarea‟, atât de necesare în această profesie, „au venit de la părinți‟. Cât despre capacitatea „de a gestiona un caz și de a obține cât mai multe date de la pacient‟, aceasta se datorează „profesorilor care aveau harul de a ne da din ceea ce aveau dânșii mai bun în materie de cunoștințe‟.

După un an de stagiu la Fundeni, am venit la Unitatea Militară de la Sihlea împreună cu soția mea, tot cadru medical‟, spune medicul vrâncean. Înainte de facultate, dr. Filip Pavel a făcut armata la Focșani, experiență care, în momentul în care a revenit în localitatea natală, dar ca medic, i-a fost de mare folos. „Nu a fost greu, pentru că eram deja obișnuit cu atmosfera militară. La Sihlea am stat patru ani, perioadă în care am participat alături de militari și la trageri, și la instrucție, și la deszăpezire. În 2006 am venit la Unitatea militară 1457 Focșani, tot ca medic de unitate, și am stat până în 2009 ‟, spune dr. Filip Pavel.

Viața unui medic polițist

Un medic militar trebuie să fie pregătit zi și noapte pentru tot felul de situații neprevăzute, iar punctualitatea decizională este unul dintre elementele fără de care această profesie nu poate funcționa. Centrul Medical Județean Vrancea, al cărui șef este dr. Filip Pavel, se află în subordinea MAI și aparține Centrului Medical de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu Ploiești. „Este foarte frumoasă această activitate pentru că văd tot timpul oameni noi și am ocazia să fiu alături de oameni deosebiți din Poliție, Jandarmerie, Pompieri și Prefectură. Mă bucur că prin meseria mea pot face bine oamenilor‟, spune vrânceanul.

Medicul generalist este punctul de plecare al pacientului către specialistul de care are nevoie în funcție de patologia pe care o are. În decursul anilor de activitate, au fost multe cazuri medicale care l-au impresionat pe dr. Filip Pavel și care, în egală măsură, l-au ajutat să se dezvolte din punct de vedere profesional. Cu zâmbetul pe buze spune că ziua unui medic polițist începe la 05:40 și se încheie noaptea la 22:00-23:00 sau chiar a doua zi după câteva ore bune petrecute la UPU și zeci de pacienți văzuți la consultații. Însă, „Dumnezeu este cel care ne dă putere să le facem pe toate‟.

Profesionalismul, seriozitatea și responsabilitatea acordate profesiei i-au adus, de-a lungul anilor, și câteva premii medicului Filip Pavel. În decembrie 2012, președintele Traian Băsescu i-a înmânat „Meritul Sanitar‟, la data de 1 Decembrie 2020, cu prilejul Zilei Naționale a României, medicul a primit o diplomă de onoare din partea ministrului Afacerilor Interne de la acea vreme, Ion Marcel Vela, iar anul trecut, tot pe 1 Decembrie, președintele Klaus Iohannis i-a oferit Ordinul „Meritul Militar‟. „Pentru mine, aceste distincții reprezintă foarte mult. Pentru că în spatele acestor disctincții stau oamenii, echipa care este în fiecare zi cu mine, familia și prietenii‟, spune medicul.

De la viitor, dr. Filip Pavel își dorește ca echipa pe care o are „să meargă mai departe‟, iar el să fie sănătos. „Tuturor colegilor din Ministerul de Interne, și nu numai, le doresc să se bucure de aceste zile, să fie cât mai implicați în familie și, dacă tot mai este un pic și vin sărbătorile de iarnă, le doresc ca Sărbătoarea Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos să le aducă fericire și sănătate. Să fie pace în țara noastră și să putem face lucrurile în voie și liberi‟.

În plan personal, dr. Filip Pavel este soț și tatăl a doi copii, un băiat de 21 de ani, student la Academia de Poliție, și o fată, elevă în clasa a VII-a care visează la o carieră medicală, asemeni tatălui.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?