Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Campania „Orașe curate – Focșani”: aproape 2.000 de kilograme de deșeuri de echipamente electrice și electronice colectate de la focșăneni

Campania „Orașe curate – Focșani”, derulată între 21 și 26 noiembrie, s-a dovedit a avea impactul scontat. Dacă este să comparăm, în doar o săptămână, cantitatea de deșeuri electrice, electronice și electrocasnice (DEEE) predate de focșăneni către Salubrizare și Servicii Publice Focșani SA este similară cu cea colectată de societate în tot anul 2022. Astfel, potrivit datelor strânse până în acest moment, în timpul campaniei au fost colectate aproximativ 2.000 de kilograme de astfel de deșeuri. În intervalul menționat, compania de salubritate a municipiului a colectat electrocasnice și electronice mari, fără a percepe taxă, iar la minim 15 kilograme de DEEE predate a dat la schimb 2 becuri LED, grație unui parteneriat cu ECOTIC. Din ce explica primarul municipiului, ideea acestui parteneriat cu ECOTIC a venit după o întâlnire a reprezentanților Asociației Municipiilor din România, unde a fost făcută o prezentare a unor astfel de campanii. „Trebuie să înțelegem că doar împreună putem să menținem un mediu mai curat și mai sănătos. Vedem cât de mult afectează poluarea mediul înconjurător și vedem efectele nocive ale acestei poluări”, spunea Cristi Valentin Misăilă.

Iar o parte dintre focșăneni au și înțeles. „Dacă este să facem o analiză, pe tot parcursul anului 2022 cetățenii au adus la noi în medie cam 2.000 de kilograme de astfel de deșeuri. Doar în perioada campaniei, timp de o săptămână, cantitatea colectată de către noi sau adusă de către cetățeni a fost sensibil egală. Până în data de 22 noiembrie am avut în medie cam 2.000 de kilograme adunate, iar în această săptămână a campaniei am avut 1.870 de kilograme. Dacă până acum, în medie, la noi veneau în fiecare lună 20 de persoane și aduceau aceste deșeuri, în această săptămână a campaniei am avut 70 de persoane. Ponderea cea mai mare a echipamentelor care au fost aduse au fost televizoarele și monitoarele. Ca număr de echipamente colectate, în medie pe parcursul acestui an am avut cam 40, 45 de echipamente pe lună, în timp ce în această săptămână am avut 100. În acest moment, deșeurile sunt la noi în depozit, iar în momentul în care adunăm o cantitate suficient de mare astfel încât să facem un transport eficient, vor fi predate mai departe, la reciclare. Din punctul nostru de vedere, ne-am atins obiectivul campaniei. Cel mai important a fost să conștientizăm importanța reciclării și că aceste obiecte pot fi valorificate, pot fi duse într-un centru specializat, astfel încât să nu dăuneze mediului”, a explicat directorul Salubrizare și Servicii Publice Focșani, Adrian Vulpoiu.

De altfel, acesta a punctat că în continuare compania municipalității primește astfel de deșeuri, chiar dacă campania s-a încheiat. Colectarea se face în continuare gratuit de către societate, fiind percepută o taxă doar în cazul în care cetățenii vor ca SSP Focșani să asigure și transportul. În acest moment, deșeurile de acest tip pot fi predate la depozitul de pe strada Anghel Saligny 11 bis – cele voluminoase, iar cele mici pot fi aduse pur și simplu la sediul de pe strada Horea, Cloșca și Crișan. „Dacă sunt voluminoase, se percepe o taxă. În medie, între 20 și 50 de lei, în funcție de volum. Prin aport voluntar, nu se percepe nicio taxă, indiferent de cantitate sau volum”, a mai precizat directorul Vulpoiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?