Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Costuri mai mici pentru primăriile din Vrancea: deșeurile, depozitate la SMID Haret din ianuarie 2023

Președintele Cătălin Toma a declarat vineri, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Județean Vrancea, că speră ca în luna ianuarie 2023 să devină funcțional serviciul de operare pentru Centrul de Management Integrat al Deșeurilor Haret. Acesta a precizat că serviciul se află în licitație, faza de evaluare a ofertelor tehnice, oferte care au fost depuse de patru asocieri de operatori care intenționează să presteze acest serviciu la nivelul județului Vrancea. Mai multe detalii au fost oferite de directorul Direcției Tehnice și Investiții din cadrul CJ Vrancea, Romeo Iordache.

În cadrul proiectului Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea, UAT Județul Vrancea are în derulare procedura de achiziție publică pentru operarea și mangementul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor SMID Haret. Procedura este în derulare, sunt patru asocieri de operatori care doresc să presteze acest serviciu. S-a trecut de faza de verificare a documentelor, se evaluează propunerile tehnice. Dacă nu vom avea contestații estimăm ca până la sfârșitul acestui an să atribuim operarea și managementul Centrului de la Haret care înseamnă Stație de sortare și stație de compostare și a Stațiilor de Transfer pentru deșeurile municipale și deșeurile similare Focșani, Adjud, Vidra, Gugești”, a afirmat directorul Romeo Iordache.

Președintele Cătălin Toma a precizat că speră ca în luna ianuarie 2023 să fie semnat acest contract, ceea ce va face ca toate cheltuielile pe care UAT-urile din Vrancea le au în prezent cu transportul deșeurilor municipale să fie mult diminuate. „Când se va atribui acest contract toți operatorii de salubritate care colectează deșeuri municipale de la toate UAT-urile din Vrancea nu vor mai merge la groapa de gunoi de la Muchea, să nu mai facă 200 de kilometri dus-întors, adică cu costuri foarte mari de transport, ci să depoziteze aceste deșeuri colectate selectiv la SMID Haret. M-aș bucura dacă în luna ianuarie 2023 vom avea semnat acest contract pentru operarea și mangementul Centrului de Management Integrat SMID Haret”, a susținut președintele Consiliului Județean Vrancea, Cătălin Toma.

Proiectul „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Vrancea”, implementat de Consiliul Județean Vrancea și cofinanțat din fonduri europene nerambursabile, a fost finalizat în urmă cu un an. În urma încheierii proiectului, au fost îndepliniți indicatorii de performanță stabiliți: a fost finalizată Stația de compostare din cadrul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Haret, s-au construit cele 597 de puncte de colectare a deșeurilor din zona rurală a județului Vrancea și au fost furnizate echipamentele de colectare din mediul rural, precum și cele din mediul urban, s-au achiziționat utilajele și echipamentele ce deservesc Stațiile de transfer și Centrul de management integrat al deșeurilor de la Haret. De asemenea, în cadrul primei faze a proiectului, s-au construit Stațiile de transfer de la Focșani – Golești, Adjud și Vidra, precum și cele 6 platforme de colectare a deșeurilor de echipamente electrice și electronice de la Focșani – Mândrești (2), Adjud, Mărășești, Panciu și Odobești.

Pentru funcționalitatea proiectului SMID este necesară parcurgerea etapelor legate de atribuirea contractului de concesiune a activității de management și operare a CMID, pentru care autoritatea contractantă este CJ Vrancea și de atribuirea contractului pentru colectarea și transportul deșeurilor din județul Vrancea, pentru care autoritatea contractantă este Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Vrancea Curată”. Pentru punerea în funcțiune a sistemului de management al deșeurilor este în derulare licitația publică pentru „Concesiunea serviciului de operare a Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Haret, Comuna Movilița, inclusiv Stație de sortare și stație de compostare și a Stațiilor de Transfer pentru deșeurile municipale și deșeurile similare Focșani, Adjud, Vidra, Gugești”.

Documentația de atribuire a fost verificată și validată de Agenția Națională de Achiziții Publice (ANAP). Principalele activități care vor fi derulate în baza contractului constau în: administrarea CMID, sortarea și valorificarea deșeurilor municipale la CMID, compostarea deșeurilor și valorificarea compostului, depozitarea controlată a deșeurilor municipale în Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Haret, operarea și administrarea Stațiilor de transfer Focșani, Adjud, Vidra și Gugești, transportul deșeurilor reziduale de la stațiile de transfer la CMID Haret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?