Locurile de parcare din Focșani vor fi semnalizate cu culori diferite și coduri QR care vor conține informații despre contractele de închiriere. Modificările au fost aprobate, ieri, în ședința Consiliului Local, în cadrul căreia a fost aprobat Regulamentul de administrare a parcărilor din Focșani. Inițial, acest proiect de hotărâre trebuia adoptat în ședința Consiliului Local din luna octombrie, însă primarul Cristi Misăilă l-a retras și reintrodus în luna noiembrie pentru a putea fi cuprinse modificările rezultate în urma dezbaterii publice. Au fost zeci de amendamente aduse proiectului de hotărâre inițial, doar citirea acestora durând aproape jumătate de oră. Printre modificări se numără semnalizarea locurilor de parcare în culori diferite, respectiv alb pentru parcările de reședință, galben pentru cele mixte, roșii pentru persoane juridice și albastru pentru locurile cu plată.
Vor fi introduse coduri QR pentru fiecare parcare, respectiv pentru fiecare contract de închiriere. De exemplu, la o parcare de reședință va fi doar un panou care semnalizează că sunt locuri de parcare, numărul parcării respective și codul QR aferent. Fiecare persoană care a închiriat un loc de parcare va primi un card de dimensiunea unei cărți de identitate cu un cod QR aferent contractului de închiriere. Astfel, în situația în care solicită intervenția polițiștilor locali pentru că alt autoturism a ocupat locul închiriat, persoana prezintă cardul sau o imagine a codului QR de pe acesta. Prin scanarea codului se va vedea care este locul de parcare pe care îl are închiriat. În ceea ce privește plăcuțele pentru locurile de parcare, acestea vor putea fi predate Direcției de Dezvoltare Servicii Publice Focșani la prelungirea contractului de închiriere și vor fi restituiți cei 40 de lei.
Totodată, a fost aprobată și majorarea tarifelor aplicate de DDSP atât pentru parcările de reședință cât și pentru cele cu plată pentru care se adaugă cota de TVA aferentă. De exemplu, dacă până acum se plăteau 2 lei pentru o oră de parcare în centrul municipiului, la Casa de Cultură, tariful va crește cu cota de 19% după aprobarea proiectului de hotărâre, respectiv la 2,5 lei. Pentru parcările cu plată din zona A, zona centrală a municipiului, ora de parcare va fi 2,5 lei sau 0,45 euro pentru plata prin SMS. În cazul parcărilor din zona B, ora de parcare va fi 2 lei sau 0,35 euro pentru plata prin SMS. Cei care parchează pe locurile cu plată și nu vor achita tarifele menționate riscă o amendă de 200 lei, respectiv 100 lei dacă achită în termen de 24 ore. O altă modificare oferă posibilitatea ca angajații de la serviciul Parcări al DDSP să poată aplica aceste sancțiuni, fără să mai fie nevoie de intervenția Poliției Locale. Practic, angajații serviciului vor avea acces la baza de date, vor fi dotați cu imprimante termice și, dacă găsesc un autoturism parcat pe un loc de parcare cu plată, pentru care nu există dovada plății în sistemul informatic, vor tipări nota de constatare prin care proprietarul vehiculului este informat că are de plată 200 lei. Dacă banii nu sunt achitați în termen de 16 zile, se va deschide un proces pentru recuperarea sumei.
Tarifele vor fi majorate cu cota de TVA
Consilierii locali au aprobat eliminarea restricției impuse prin Regulamentul din 2021 care prevedea că locurile din parcările de reședință sunt închiriate doar pentru auvehiculele înmatriculate în Focșani. Prin noul proiect se va impune doar ca autovehiculele să fie înmatriculate în România. De asemenea, pentru mașinile înmatriculate pe firmă, trebuie prezentată dovada existenței unui drept de folosință iar sediul firmei să fie în zona parcării de reședință. De exemplu, nu va putea cere un loc de parcare în zona Sud dacă firma are sediul în Obor. Tarifele minime pentru parcările de reședință au fost majorate cu cota de TVA aferent. La parcările de reședință s-a stabilit un tarif minim de 140 lei/an, pentru prima mașină, 240 lei/an pentru al doilea autoturism și 360 lei/an pentru al treilea.
În cazul persoanelor juridice a fost aprobat un tarif minim de 400 lei/an pentru prima mașină, 600 lei/an pentru a doua și 720 lei pentru a treia mașină. Singurele discuții din cadrul ședinței Consiliului Local de ieri au vizat orarul de funcționare al parcărilor de reședință. În prezent, cei care au loc de parcare au drept exclusiv de folosință în intervalul orar 17.00-08.00, de luni pânâ vineri, iar sâmbătă și duminică 24 ore din 24. Propunerea a vizat menținerea intervalului orar 17.00-08.00 și în zilele de sâmbătă și duminică. Acest amendament nu a mai fost supus votului consilierilor deoarece s-a considerat că disputele privind ocuparea unui loc de parcare pot fi rezolvate amiabil. Astfel, șoferii care lasă mașinile într-o parcare de reședință ar trebui să afișeze la loc vizibil un număr de telefon la care să fie contactați de cel care are închiriat locul de parcare respectiv. Este o soluție civilizată care poate rezolva certurile legate de ocuparea unui loc închiriat dintr-o parcare de reședință. Însă dacă proprietarul autoturismului nu vrea să elibereze locul, poate fi dispusă sancționarea și ridicarea mașinii.