Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Marți 24 Decembrie 2024. Nr 6785

Jumătate din suprafața agricolă a Vrancei a fost calamitată de secetă

Aproape jumătate din suprafața agricolă a Vrancei a fost calamitată de seceta pedologică din ultimul an agricol. A fost afectată de secetă o suprafață de 73.587 hectare de culturi agricole, cu un grad de calamitare cuprinse între 30 și 100%. Cele mai afectate au fost culturile de porumb, floarea soarelui, soia, unde gradul de calamitare a fost între 70 și 100%. O situație detaliată despre pagubele provocate de secetă a fost prezentată de directorul adjunct al Direcției Agricole, Cristian Rusu, ieri, în ședința Colegiului Prefectural. De exemplu, la porumb, din cele 46.773 hectare cultivate în primăvară, s-a recoltat doar o suprafață de 22.128 hectare, cu o producție medie de 1250 kg/hectar. Nu a fost recoltat niciun știulete de pe o suprafață de 15700 hectare iar pe o suprafață de aproape 9000 hectare au fost tocate plantele pentru furaje. De asemenea, la grâu, a fost calamitată integral o suprafață de 10.500 hectare din cele 30.000 hectare cultivate în toamna trecută. Producția medie obținută a fost de doar 1500 kg/hectar.

Pagubele provocate fermierilor sunt imense, doar costurile de înființare a culturilor fiind estimate la 150 milioane euro. O parte dintre aceste costuri vor fi suportate de statul român, prin măsura de sprijin a fermierilor care a fost aprobată în ultima lună. Valoarea despăgubirilor va fi de 1500 lei pe hectar pentru suprafețele calamitate 100% iar în cazul procentelor intermediare de calamitare, sumele vor fi reduse proporțional. Cererile pentru acordarea despăgubirilor se depun la Direcția pentru Agricultură Vrancea până la 12 decembrie. Potențialii beneficiari ai măsurii de sprijin trebuie să dețină un proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, întocmit până cel târziu la data de 15 august 2022, să fie înregistraţi în evidenţele Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură cu cererea unică de plată 2022, din care se identifică culturile înființate în toamna anului 2021, respectiv grâu și/sau secară și/sau triticale și/sau orz și/sau orzoaică și/sau ovăz și/sau rapiță, precum și suprafețele de teren declarate aferente acestor culturi dar și să nu se afle în dificultate, respectiv în reorganizare, în lichidare sau în faliment, la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

Dezastrul provocat de secetă în agricultura județului a fost amplificat de lipsa investițiilor în infrastructura de irigații. Doar cinci mii hectare teren arabil poate fi irigat în Vrancea, o suprafață infimă comparativ cu cele 97 mii hectare cultivate. „Nu au fost investiții în amenajările funciare în Vrancea în ultimii zece ani”, a spus prefectul Nicușor Halici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?