Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791
Ediția: Luni 13 ianuarie 2025 Nr. 6791

Poveștile oamenilor în uniformă. Subcomisarul Cornel Vizitiu, șeful Centrului Operațional din cadrul IPJ Vrancea

Astăzi vom îl vom cunoaște pe subcomisarul Cornel Vizitiu, șeful Centrului Operațional din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea. Născut și crescut în Focșani, spune că a avut o copilărie frumoasă, pașii fiindu-i atent ghidați de părinții care și-au dorit ca atât el, cât și sora lui, să aibă parte de o educație aleasă. După ce a absolvit Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu‟ Focșani, Cornel Vizitiu s-a înscris la Academia de Poliție din București. S-a acomodat ușor și, pe măsură ce a participat la misiuni în cadrul orelor de practică, a descoperit adrenalina și frumusețea carierei de polițist.

În timpul Academiei, am făcut practică și la București, și la Focșani. La București am fost repartizat la Secția 6. A fost un pic mai dificil, pentru că la vremea respectivă viața de București nu-mi era cunoscută, eu venind din provincie. Pe timpul nopții, în special, ne confruntam cu tot felul de spețe, de la persoane sub influența substanțelor, până la scandaluri de amploare cu zeci de persoane implicate. Deși dificilă, a fost o experiență utilă‟, este de părere polițistul.

După absolvirea Academiei, Cornel Vizitiu a fost repartizat la IPJ Vrancea, mai precis la Poliția orașului Panciu. „La Poliția orașului Panciu am activat în cadrul Serviciului Investigații Criminale – judiciarul, așa cum îi spune noi, polițiștii. Funcția pe care o încadram presupunea să mă ocup de infracțiunile de violență, furt. Au fost cazuri multicele. A fost o perioadă în care ne confruntam cu tot felul de furturi de motociclete, scutere. A trebuit să facem foarte multe activități să prindem această grupare. Am reușit într-un final să facem un flagrant într-o noapte și i-am reținut, ulterior arestat pe cei în cauză‟, povestește subcomisarul Cornel Vizitiu.

De regulă sunt omul căruia îi plac provocările‟

Descriindu-se drept „omul căruia îi plac provocările‟ și care se adaptează ușor la schimbări, de-a lungul timpului, subcomisarul Cornel Vizitiu a lucrat în cadrul mai multor servicii ale IPJ Vrancea, trecând de la Serviciul Investigații Criminale, la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, apoi la Siguranță și Ordine Publică, iar din luna septembrie a anului 2018 este șeful Centrului Operațional. „Centrul Operațional este în cadrul Serviciului Cabinet și, în principal, aici ne ocupăm cu gestionarea situațiilor de urgență, adică avem Compartimentul 112 și asigurăm fluxul informațional atât interinstituțional, cât și cu structurile partenere ale MAI și nu numai. Practic, suntem 24/7 prezenți și capabili să avem răspuns la orice situație de risc, criză, epidemie etc.‟, explică subcomisarul.

Prin natura profesiei, un polițist se poate confrunta în fiecare zi cu noi provocări. În cazul subcomisarului Cornel Vizitiu, una dintre provocările cu care se confruntă, alături de colegii lui, este sistemul de monitorizare electronică, operaționalizat începând cu data de 1 octombrie a.c. „Este vorba despre un program pilot care funcționează doar în patru județe: Vrancea, Mureș, Iași și București. Principalul criteriu pentru care a fost ales județul nostru este așezarea geografică și formele de relief pe care le avem, pentru că testăm zonele fără semnal. Acest program este un lucru bun pentru societate‟, consideră acesta.

Subcomisarul mai spune că, de regulă, „persoanele care se confruntă cu violența în familie‟ sunt puțin reticente în ceea ce privește modalitatea de „pedepsire‟ a celui vinovat. Acest sistem de monitorizare electronică a fost conceput de legiuitor pentru a elimina recidiva, mai spune subcomisarul, adugând și faptul că „în statele în care funcționează de peste cinci ani, a scăzut recidiva cu peste 80%, adică au un impact (n.r. brățările electronice) asupra celor cărora li se montează‟.

Vrancea nu este unul dintre județele fruntașe atunci când vine vorba de violență domestică, spune Cornel Vizitiu. Cu toate acestea, cazurile de violență domestică sunt întâlnite des, în unele situații victimele refuzând să depună plângere sau să-și dea acordul pentru montarea brățărilor electronice la agresori. „Noi montăm aceste dispozitive cu acordul victimei. Dacă nu avem acordul ei, din păcate, nu le putem monta. Deși le explicăm că este în folosul lor, sunt persoane care, din motive pe care ele le știu, refuză‟. Teama și rușinea sunt doar două dintre motivele pentru care victimele ajung uneori în postura de a-și apăra agresorii.

Aceste dispozitive pentru monitorizare sunt concepute în așa fel încât să nu afecteze viața celui care o poartă, fiind, de fapt, o modalitate prin care legiuitorul se asigură că, pe durata purtării dispozitivului, victima și agresorul nu se întâlnesc. „Dispozitivul este mic, fiind conceput astfel încât să nu deranjeze. Este lăsată și o marjă destul de mică pentru a nu crea un disconfort fizic la nivelul piciorului, este rezistentă la apă, are o autonomie de doi ani. Doar telefonul trebuie încărcat‟, explică subcomisarul.

Există însă și situații în care dispozitivul nu poate fi montat. Atunci când victima și agresorul locuiesc împreună, și nu există posibilitatea relocării unuia dintre ei, brățara electronică nu poate fi montată. De ce? „Pentru că am primi alerte non-stop, având în vedere că, pe lângă această brățară, și victima are un dispozitiv care emite semnale atunci când este în apropierea agresorului‟. „Înainte de a se monta acest dispozitiv, se completează un formular prin care ne asigurăm că putem monitoriza electronic această persoană fără să avem interferențe. Momentan este un program pilot. Mai sunt niște detalii de natură tehnică de stabilit cu furnizorul‟, spune subcomisarul Cornel Vizitiu.

De la viitor, vrânceanul își dorește sănătate și putere de muncă, astfel încât, alături de colegi, să gestioneze cu brio orice situație apărută. Colegilor le transmite că ori de câte ori vor avea nevoie de ajutor sau de un sfat, se pot baza pe el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?