Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

VIDEO: „Detectorul de minciuni” de la IPJ Vrancea a redevenit funcțional

Pe inspectorul de poliție Luminița Lazăr, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vrancea, am cunoscut-o în luna octombrie a anului trecut în urma interviului acordat în cadrul campaniei „Poveștile oamenilor în uniformă‟ – textul poate fi (re)citit accesând link-ul: https://bit.ly/3MYou9U.  În decursul unui an s-au schimbat multe, astfel că în prezent discutăm cu insp. de poliție Luminița Lazăr despre Laboratorul de detecție a comportamentului simulat prin tehnica poligraf din cadrul IPJ Vrancea, care a redevenit funcțional începând cu primăvara acestui an. Laboratorul a primit avizul de funcționare din partea Colegiului Psihologilor din România.

Absolventă a Facultății de Psihologie și a Cursului de pregătire profesională în psihologie judiciară – Evaluarea comportamentului simulat prin tehnica poligraf, la Asociația Română de Psihologie Judiciară din București, Luminița Lazăr își desfășoară activitatea în cadrul Serviciului Criminalistic. „Aparatul cu care este dotat laboratorul este un poligraf computerizat Lafayette, care beneficiază de cea mai nouă versiune a softului pusă la dispoziție de producător. Examinările se realizează doar în cauze penale și se dispun de către instanţele de judecată, parchete şi organe de urmărire penală, prin încheieri de şedinţă motivate, ordonanţe motivate conform Codului de procedură penală‟, explică ofițerul.

„Metoda este una neintruzivă‟

Cum funcționează de fapt aparatul, ne explică tot inspectorul de poliție Luminița Lazăr: „Poligraful este un dispozitiv de tip medical, care monitorizează reacțiile psiho-fiziologice ce apar atunci când subiectul, în mod deliberat și conștient, nu declară adevărul în raport cu ceea ce se verifică. Metoda este una neintruzivă, senzorii folosiți înregistrând parametrii psihofiziologici ai organismului uman la nivelul epidermei, pe toată durata testului poligraf, ca răspuns la întrebările chestionarului. Senzorii înregistrează ritmul respirator, conductivitatea electrică a pielii, modificările de tensiune, variațiile volumului de sânge. Toate aceste informații sunt integrate într-un sistem și redate în manieră digitală, sub forma unor diagrame‟.

La finalul testului, ofițerul specialist analizează „diagramele și interpretează modificările specifice și patternurile de reactivitate care sunt strict specifice unui comportament simulat. În urma analizei numerice a diagramelor, reiese dacă subiectul a fost sincer sau nu. Primul an de activitate și îndeosebi examinările poligraf pe care le realizez în această perioadă îmi sunt supervizate de un expert poligraf cu peste 20 ani de experiență, din cadrul Poliției Române. În primele luni m-am deplasat la 3 laboratoare poligraf din cadrul altor inspectorate de poliție din țară, unde am învățat din experiența practică a colegilor mei, acumulată de-a lungul carierei lor”.

Serviciul Criminalistic este un departament științific care „asigură probatoriul clasic în lupta cu infractorii. Așa cum toată lumea cunoaște, cel puțin din filme, în urma unei infracțiuni, la locul faptei rămân anumite urme (amprente, urme ale pantofilor, ADN – fire de păr, salivă etc.). Aceste urme sunt identificare de polițiști și pe baza lor se asigură probatoriul. Poligraful se ocupă tot de investigarea urmelor, dar a celor din planul psiho-fiziologic sau cognitiv al persoanei. Urmele pe care le găsim întotdeauna la un infractor sunt cele din planul cognitiv, mental al persoanei. Este posibil ca în cazul unei crime perfecte să nu se găsească urme clasice la fața locului însă, în mintea autorului, lucrurile există – amintirea este stocată în memoria de lungă durată. Astfel, eu investighez ce se ascunde la nivelul structurilor sale cognitive”, mai explică insp. de poliție Luminița Lazăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?