Primăria Soveja a oferit post mortem titlul de „Cetățean de Onoare“ ilustrului academician Simion Mehedinți, întemeietorul geografiei moderne. Titlul a fost înmânat profesorului Costică Neagu. Titlul de „Cetățean de Onoare “ al comunei Soveja a mai fost oferit altor două personalități. „Aceste zile frumoase de toamnă, petrecute în spațiul mioritic, au fost dedicate culturii, tradițiilor și obiceiurilor străbune. Cu mari emoții am înmânat placheta cu titlul Cetățean de Onoare Post-mortem, ilustrului academician Simion Mehedinți, plecat la cele veșnice, întemeietorul geografiei moderne, una dintre cele mai reprezentative personalități științifice și culturale ale țării. Aceasta a fost înmânată profesorului Costică Neagu, președintele Asociației „Simion Mehedinți”, fiind prezenți și reprezentați ai Societății de Geografie. Prin hotărârea Consiliului Local Soveja, astăzi am înmânat titlul de Cetățean de Onoare, profesorului universitar Gheorghiță Geană, antropolog, sociolog și filozof, în semn de înaltă apreciere pentru contribuția generoasă la definirea identității românești, dar și promovarea localității Soveja în studiile sale științifice publicate în țară și străinătate. Un moment unic și o surpriză pe măsură, tot astăzi a fost înmânat titlul de Cetățean de Onoare, profesorului Constantin Macarie, fondatorul Fundației cultural-stiințifice „Simion Mehedinţi-Miorița”, dascăl de seamă al comunei, cercetător al originilor Mioriței, pentru preocuparea neobosită în promovarea valorilor culturale ale Sovejei“, a scris primarul Ionuț Filimon, duminică, pe pagina sa de facebook.
Simion Mehedinți între literatură și geografie
Vineri 21 octombrie 2022, în cadrul ediției cu numărul XXXII a manifestării culturale „Zilele Simion Mehedinți”, Muzeul Unirii din Focșani a fost gazda unei dezbateri cu titlul „Simion Mehedinți între literatură și geografie”. Conform unui comunicat de presă, au participat elevi de la Liceul de Artă „Gheorghe Tattarescu” și Colegiul Național „Unirea” Focșani, coordonați de profesorii Răzvan Săcrieru și Corina Voinea. Programul activității a cuprins următoarele comunicări: Bucur Miruna Elena, Aspecte din viața și opera lui Simion Mehedinți (Liceul de Artă, clasa a X-a); Taranciuc Tudor Andrei, Statul în viziunea lui Simion Mehedinți (C.N. Unirea, clasa a X-a); Frîncu Bianca Georgiana, Fagul. Întoarcerea la origini (Liceul de Artă, clasa a XI-a); Zară Liviu Florin, Pământul ca operă a voinței omenești (Liceul de Artă, clasa a XI-a); Franciuc Răzvan, Insula Șerpilor în scrierile geografilor (C.N. Unirea, clasa a XI-a).
„Subiectele abordate și modul de prezentare au fost apreciate de elevii și profesorii prezenți. Au fost punctate aspecte de ordin filosofic și științific desprinse din scrierile savantului Simion Mehedinți. Domnul conf. univ. dr. Costică Neagu a prezentat lucrarea „Fazele geografice ale omenirii”, lucrare inedită a marelui geograf, editată în această vară în colecția „Biblioteca Simion Mehedinți” a editurii Terra din Focșani. Întreaga activitate a fost moderată de prof. dr. Răzvan Săcrieru”, mai arată sursa citată.