Potrivit unui raport recent al OMS, mulți cetățeni români suportă costuri de asistență medicală catastrofal de mari în comparație cu alte țări din UE. Potrivit datelor din 2015, unul din 8 pacienți a plătit din buzunar pentru serviciile medicale primite. Iar costul unor astfel de servicii depășește adesea bugetul individului, ceea ce duce la o lipsă de fonduri pentru nevoile de bază, cum ar fi hrana și locuința, ca să nu mai vorbim de hobby-uri și divertisment, cum ar fi oportunitatea de a juca cele mai noi sloturi gratis . Reprezentanții OMS au ajuns la concluzia că aproximativ 40% dintre gospodării suportă costuri de sănătate catastrofale, majoritatea fiind pensionari și persoane cu venituri mici.
Principalul motiv al cheltuielilor de sănătate catastrofale este reprezentat de plățile din buzunar pentru medicamente în ambulatoriu. Deși accesul la asistență medicală în România s-a îmbunătățit în ultimii ani, nivelul nevoilor medicale nesatisfăcute este încă destul de scăzut, mult mai rău decât în unele țări importante din UE.
În ultimii ani, guvernul român a implementat mai multe reforme în sectorul sănătății, extinzând astfel gama de beneficii medicale oferite de Fondul Național de Asigurări de Sănătate. Totuși, acest lucru nu este suficient pentru a depăși mai multe probleme sistemice. În primul rând, 12% din populație este încă neasigurată și trebuie să plătească prime pentru a avea acces la beneficiile NHIH. În al doilea rând, persoanele cu venituri mici nu sunt scutite de plata medicamentelor pe bază de pe rețetă, iar limitele acestor coplăți nu au fost legiferate. În al treilea rând, există constrângeri bugetare din cauza cărora accesul românilor la servicii stomatologice este încă limitat.
Pe lângă cele de mai sus, există și alți câțiva factori importanți care îngreunează dezvoltarea sistemului de sănătate din România. Mulți români sunt încă forțați să plătească din buzunar, în mod neoficial, pentru medicamente și materiale medicale, în special în cazul îngrijirilor spitalicești. Calitatea îngrijirii este încă destul de scăzută din cauza utilizării de echipamente medicale învechite, a lipsei de specialiști și a lipsei de unități sanitare. Biroul OMS de la Barcelona își propune să reducă nevoile medicale nesatisfăcute în mai multe țări, printre care și România, prin identificarea și remedierea lacunelor din asigurarea medicală.