Potrivit ANAF, în septembrie 2022 s-a constatat o discrepanță între veniturile declarate și cele reale ale multor cetățeni români. Diferența maximă între venitul real și cel declarat a fost de peste 3,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă o neplată de impozit de 500.000 de lei. Este demn de remarcat faptul că majoritatea acestor evazioniști fiscali erau utilizatori ai popularului serviciu online OnlyFans.
Auditul persoanelor fizice a scos la iveală mai multe persoane al căror venit real era semnificativ mai mare decât cel declarat. Valoarea totală a veniturilor nedeclarate în luna septembrie a fost de aproximativ 8 milioane de lei. Cel mai furibund datornic la plata impozitelor s-a dovedit a fi un locuitor din Suceava, care datora statului peste 500.000 de lei. Locul al doilea este ocupat de un locuitor din Ilfov, a cărui datorie a depășit 230.000 de lei. Cel de-al treilea datornic este un locuitor din Vilca, care datorează aproximativ 200.000 de lei la impozite. Reprezentanții ANAF au precizat că au început un control la datornici. În urma auditului fiscal, au fost luate 58 de decizii de impunere, în valoare totală de 6,5 milioane de lei. Cele mai multe dintre aceste decizii fiscale se referă la persoanele care au conturi pe Instagram și OnlyFans.
Pe lângă aceste platforme sociale, mulți români obțin profituri suplimentare și de pe site-urile de jocuri de noroc. Legalizată în urmă cu aproximativ 10 ani, industria românească de jocuri de noroc online este astăzi în plină expansiune. În special, cei care preferă să joace pacanele EGT gratis și pe bani reali nu trebuie să se îngrijoreze că vor fi ținta ANAF. În conformitate cu legislația actuală, este responsabilitatea operatorilor de cazinouri să plătească impozitele pe câștiguri. Retrăgând fonduri din contul său de pe platforma de jocuri de noroc, jucătorul plătește un comision, din care o parte este un impozit pe profitul din jocurile de noroc. Singura condiție pentru ca jucătorii români să rămână în limitele legale este să folosească doar platformele de iGaming licențiate de ONJN. ONJN este un organism responsabil de supravegherea și monitorizarea jocurilor de noroc pe internet și de eliberarea licențelor pentru operatorii care doresc să opereze în România.
Având în vedere că unii bloggeri și influenceri pot câștiga zeci de milioane de lei pe lună, nu este de mirare că aceștia au intrat în vizorul autorităților fiscale. De remarcat este OnlyFans, o platformă care permite creatorilor de conținut să câștige bani de pe urma utilizatorilor care se abonează la ei. Acest serviciu online scandalos este cel mai popular printre creatorii de conținut pentru adulți. Deși OnlyFans a menținut inițial anonimatul utilizatorilor săi, acordul de utilizare a fost modificat în 2019. În conformitate cu noile norme, utilizatorul care se înregistrează trebuie să încarce selfie-uri împreună cu un document de identitate. Datorită acestei noi politici, autoritățile fiscale pot face cu ușurință legătura între un Influencer și identitatea sa reală și pot efectua un audit fiscal.