Cum ar fi viața fără energia electrică? Ei bine, mulți dintre noi, deși trăim în secolul al XXI-lea, se întreabă „cum ar fi viața CU energia electrică”, și mai ales când vor vedea în casa lor lumina de la bec, în locul celei de la lampă sau lumânare. Asociația Energia Inteligentă, cu ajutorul Comunității 4×4 din Vrancea, a poposit la sfârșitul săptămânii trecute în Munții Vrancei, aducând „energie pentru viață” în cinci gospodării izolate.
Inițiativa îi aparține lui Dumitru Chisăliță, președintele asociației, care, prin programul „Energie pentru viață” aduce lumina în casele celor mai puțini norocoși dintre noi. Cele cinci gospodării din Năruja, Vrâncioaia și Vintileasca sunt dotate cu panouri fotovoltaice achiziționate în urma unor donații și sponsorizări, iar acum, „diferența dintre întuneric și lumină va fi făcută de simpla apăsare a unui întrerupător”.
Pe urmele faptelor bune
La sfârșitul săptămânii trecute am mers alături de Comunitatea 4×4 din Vrancea prin cătunele izolate din județ, ajungând în zone în care nici nu-ți poți imagina că locuiesc oameni. Așa l-am cunoscut pe inițiatorul proiectului „Energie pentru viață”, Dumitru Chisăliță, care ne-a spus că „este un proiect inițiat cu câțiva ani în urmă cu scopul de a ajuta oameni nevoiași, oameni care nu au energie, oameni care nu au nicio șansă a avea energie în secolul XXI”.
„Suntem practic în al patrulea cătun din România. Am plecat din Sibiu, am trecut prin Munții Trascăului, Munții Căpățânii, Munții Ciucului și acum am ajuns în Munții Vrancei cu scopul de a crea «Energie pentru viață». Cinci căsuțe vor beneficia de panouri fotovoltaice în Munții Vrancei. Este vorba despre comuna Vrâncioaia, comuna Năruja și Vintileasca. Ajungem la oameni nevoiași, oameni care, din păcate, au probleme mari atât în ceea ce privește accesul la aceste case, cât și în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică, respectiv elemente minime necesare pentru a avea un trai normal pentru secolul al XXI-lea. Sunt trei acțiuni care se întreprind: captatorul solar care produce energia electrică, apoi stocarea energiei pentru momentele în care nu este lumină sau este înnorat, respectiv cablarea imobilelor, astfel încât să există lumină în fiecare cameră, să existe prize, sisteme de iluminare exterioară, astfel încât oamenii să se bucure de această energie”, explică Dumitru Chisăliță.
După ce în primăvara acestui an Comunitatea 4×4 din Vrancea a mers alături de prietenii din cadrul Asociației Energia Inteligentă prin zonele izolate din Vrancea pentru a identifica familiile care au nevoie de curent electric, iată că în această toamnă s-au întors pentru a duce povestea mai departe. Fiecare dintre cele cinci gospodării ascunde în spate poveștile unor familii care n-au aprins niciodată lumina de la întrerupător, n-au avut frigider, televizor, mașină de spălat sau alte electronice și electrocasnice fără de care noi, cei care ne numim oameni moderni, nu ne-am putea concepe viața.
Dumitru Chisăliță ne-a explicat că banii pentru cele cinci gospodării au fost obținuți din donații și sponsorizări, fondurile fiind limitate. Surprins în mod plăcut de frumusețea județului nostru și impresionat în același timp de poveștile oamenilor de aici, președintele Asociației Energia Inteligentă spune că acest proiect „dincolo de ajutorul pe care-l acordăm prin montarea panourilor fotovoltaice, este un proiect care încearcă să promoveze România și tradiția și să păstreze oamenii în locurile în care-și desfășoară activitatea, creându-le un minim de confort, astfel încât să beneficieze și ei de ceea ce un orășean nu ar concepe să stea: energie electrică”.
Acasă la „fiii Babei Vrâncioaia”
Drumul către cele cinci familii a fost greu. O mașină cu gardă joasă nu are nicio șansă să ajungă în cătunele în care am ajuns noi, cum nici măcar ambulanța n-ar putea ajunge acolo. Prima casă la care a ajuns echipa „Energie pentru viață” a fost a unui bătrân care și-a crescut toți cei 10 copii în casa care n-a fost niciodată iluminată electric. Rând pe rând, copiii au crescut și au luat drumul străinătății pentru un trai mai bun, iar tatăl lor a rămas singur. „Cea mai scumpă avere e lumina”, spune bătrânul, mulțumind până la Dumnezeu tuturor celor care au făcut posibilă montarea panourilor voltaice pe acoperișul căsuțelui sale modeste.
După o „experiență 4×4” pe drumuri unde pământul era parcă mușcat în două, am ajuns la Irina și Radu Vatră, o familie de bătrâni pe chipul cărora se vede trecerea anilor. „Stăm aici de peste 50 de ani. Aici avem copii născuți, aici am rămas și noi. N-am avut curent electric. Cu lampa, cum era înainte, din bătrânețe. N-am avut televizor, nici frigider. Ne-am ocupat cu creșterea animalelor. Acum nu mai avem animale multe, suntem bătrâni. Am două fete și un băiat”, povestește Irina Vatră. După ce echipa Acosiației Energia Inteligentă ajutată de Comunitatea 4×4 din Vrancea a montat panourile fotovoltaice, iar cei doi bătrâni, ajunși la 76, respectiv 80 de ani au apăsat pentru prima dată pe un întrerupător la ei acasă, iar lacrimile au început să le curgă pe obraji. Le-au mulțumit, i-au strâns în brațe și le-au urat „multă, multă, multă sănătate”.
Următoarea locație, acasă la „fiii Babei Vrâncioaia”. Asemeni legendei Babei Vrâncioaia și a celor șapte fii ai ei, am ajuns în Măgura, la Maria Țîrdea o mamă cu șase fii. „Sunt foarte gospodari. Se ocupă cu creșterea animalelor și munca câmpului, iar energia electrică produsă de aceste panouri solare le va asigura o dezvoltare pe viitor”, spune Marius Constantin, „motorul” Comunității 4×4 din Vrancea. Tatăl celor șase frați a murit în urmă cu câțiva ani, însă mama lor a avut în continuare grijă de ei, toți mergând la liceu și întorcându-se apoi acasă.
„Ne-am descurcat. E bună viață. Cel mai mare băiat are 28 și cel mai mic are 20 de ani. N-au plecat nicăieri. Au făcut liceul, apoi a decedat tatăl lor… De angajat ar avea unde, dar, dacă avem animale… este greu, este muncă multă. Când erau mici scriau cu lumânarea, era greu…”, povestește Maria Țîrdea. Grădina de legume impecabilă, animalele din curte bine îngrijite și, cât vezi cu ochii, pădurea care protejează parcă gospodăria. Două, trei case răsfirate prin împrejurimi alcătuiesc taboul unui cătun de munte. Din păcate, rând, pe rând, oamenii din zonă fie au murit, fie au plecat în altă parte, iar Maria a rămas doar cu cei șase fii acolo. Nu se plânge, pentru că munca-i ocupă toată ziua.
A murit cu gândul la lumină…
Maratonul faptelor bune a continuat la Vintileasca. La una dintre căsuțe însă, echipa avea să afle că bătrâna care locuia împreună cu fiica ei, „a murit întrebând când vor veni băieții să pună lumina”. Din păcate, pentru multe familii, și nu doar din Vrancea, curentul electric este un lux pe care nu și-l permit. După ce Comunitatea 4×4 din Vrancea a oferit ajutor echipei „Energia Inteligentă” în Munții Căpățânii, Dumitru Chisăliță a venit în Vrancea pentru a aduce lumina în casele celor cinci familii.
Totul a fost cu titlu gratuit, împăcarea sufletească fiind răsplata faptelor bune pe care, atât Asociația Energia Inteligentă, cât și Comunitatea 4×4 din Vrancea au reușit să le facă. Este pentru prima dată când în Vrancea are loc un astfel de proiect, iar rezultatul muncii depuse în aceste zile se datorează tuturor oamenilor care au înțeles că faptele mici fac oamenii să zâmbească.
„Baza faptelor bune din Vrancea” a fost formată la Nea′ Cornel, prieten și membru de bază al Comunității 4×4 din Vrancea, care ne-a găzduit la Cabana Fulga din Năruja. „Sunt născut în Nistorești, și am copilărit aici. M-a atras locul copilăriei, rădăcinile fiind înfipte aici. După vârsta de 50 de ani, am decis să vin aici și să fac ceva și pentru mine, și pentru alții. Sunt trei căbănuțe, două dintre ele cu patru camere, și una cu șase camere. Am început în 2009. Etapizat. Intenția era de o căsuță de vacanță. Am vrut să refac casa bunicilor mei, cu paiantă, lut și acoperiș din șindrilă. În 2014 a început și activitatea de agroturism. Am înființat un centru de echitație… Avem animăluțe în curte, găini, gâște, rațe, văcuțe… Vorba dulce, mult aduce, motiv pentru care, sunt familii care vin aici chiar și de 2/3 ori pe an”, povestește Nea′ Cornel.
Comunitatea 4×4 din Vrancea mulțumește tuturor prietenilor, sponsorilor, colaboratorilor și autorităților care s-au implicat în acest proiect. Maratonul faptelor bune va continua și cu alte povești!