Majorările costurilor din piața construcțiilor vor crește cu circa 500 mii lei costurile proiectului municipalității „Reabilitare locuri de joacă existente în patrimoniul U.A.T. Focșani”. Proiectul de hotărâre care va fi discutat la ședința Consiliului Local din această săptămână propune ajustarea valorii contractului de lucrări cu valorile calculate conform OUG 47 din 2022 privin ajutarea prețurilor contractelor de achiziție publică. Ajustarea se face ținând cont de creșterile prețurilor materialelor de construcție în perioada 2019-2022, adică de la data la care au fost aprobați indicatorii tehnico economici ai acestui proiect de investiții. Valoarea ajustată conform calculelor este de aproximativ 500 mii lei, la capitolul construcții și instalații care crește de la 2,5 la 3 milioane lei. „Pentru asigurarea sumelor reprezentând ajustări valorice aferente lucrărilor este necesară actualizarea indicatorilor tehnico economici astfel încât valoarea estimată a acestora să cuprindă sumele previzionate a ajustărilor ulterioare până la finalizarea lucrărilor”, se arată în documentația tehnică.
Majorări de sume sunt și la proiecte de investiții care au fost finalizate în acest an, cum este cazul proiectelor „Creșterea eficienței energetice a Școlii „Anghel Saligny” și „Creșterea eficienței energetice la corpul de clădire al Colegiului Economic „Mihail Kogălniceanu” și execuția lucrărilor conexe”. La Școala Anghel Saligny, noul director al unității de învățământ, Mircea Lazăr a solicitat ajustarea cu aproape 28 mii lei, reprezentând diferențe între valorile inițiale și cele finale la mai multe contracte din cadrul proiectului. O majorare aproape egală, de aproximativ 25 mii lei, a fost solicitată și pentru proiectul de la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu” (FOTO).
Modificări de valori ale proiectelor sunt și la două investiții pregătite de municipalitate cu fonduri europene prin PNRR. Primul dintre acestea se referă la „Achiziția de autobuze ecologice, stații de încărcare și sisteme asociate” pentru Focșani și șapte comune limitrofe, Gologanu, Golești, Vânători, Răstoaca, Slobozia Ciorăști, Câmpineanca, Vârteșcoiu. Proiectul a trecut prin Consiliul Local în această primăvară și avea o valoare de 59,9 milioane lei, din care 50,4 milioane lei sunt cheltuieli eligibile prin PNRR la care se adaugă TVA de 9,5 milioane lei. Prin acest proiect trebuie achiziționate 21 autobuze electrice de capacitate medie (10 m), stații de încărcare lentă și stații de încărcare rapidă pentru autobuze electrice. De asemenea, vor fi realizare lucrări de construcții pentru branșarea punctelor/stațiilor de reîncărcare a autobuzelor electrice. Contribuția municipiului Focșani va fi de 486 mii euro, fără TVA, reprezentând costurile pentru fiecare din cele 21 autobuze electrice și stațiile de încărcare.
Conform rapoartelor atașate proiectului de hotărâre, la depunerea cererii de finanțare pentru obținerea fondurilor europene au fost alocate suplimentar 14 stații de reîncărcarare pentru vehicule electrice, respectiv câte două stații în comunele Gologanu, Golești, Vânători, Răstoaca, Slobozia Ciorăști, Câmpineanca și Vârteșcoiu. În urma acestor modificări, valoarea totală a proiectului a ajuns la 61,8 milioane lei, din care valoarea eligibilă este 486 mii euro pentru fiecare din cele 21 autobuze, la care se adaugă câte 25 mii euro pentru cele 14 stații.
13,5 milioane lei pentru construcția de locuințe nZEB plus pentru tineri
O modificare a valorilor este și la proiectul „Construirea de locuințe nZEB plus pentru tineri în Municipiul Focșani”. Inițial, proiectul avea o valoare de 6,9 milioane lei, din care 5,8 milioane lei este finanțarea prin PNRR. Prin proiect trebuie construite 18 unități locative, cu aproximativ 1500 mp construiți. Locuințele vor fi construite după un proiect tip de la Ministerul Dezvoltării, pe un teren situat pe Calea Munteniei deținut de municipalitate și sunt prevăzute stații de reîncărcare a vehiculelor electrice.
Conform proiectului care va fi discutat în ședința Consiliului Local, față de valorile inițiale, proiectul trebuie modificat pentru a fi incluse și costurile aferente celor 45 stații de reîncărcare. În urma modificărilor, proiectul va avea o valoare de 2,3 milioane euro fără TVA, adică o valoare totală de 13,5 milioane lei, din care 5,8 milioane lei reprezintă valoarea locuințelor pentru tineri și 5,5 milioane lei este valoarea celor 45 stații de reîncărcare a vehiculelor electrice.
„Pentru a evita segregarea și concentrarea pe clase sociale, se va asigura o mixitate socio-economică a zonelor rezidențiale ce includ locuințe pentru tineri și locuințe sociale și se va acorda o atenție specială grupurilor vulnerabile precum femeile, familiile monoparentale sau romii. Se va promova asigurarea unui acces echitabil la locuire, fără ca dispozițiile legale să constituie sau să ducă la o formă de discriminare directă sau indirectă, inclusiv prin clarificarea și uniformizarea criteriilor de alocare a locuințelor construite”, se arată în proiectul de hotărâre.
nZEB = nearly Zero-Energy Building – înseamnă clădiri cu consum de energie aproape zero. Este un standard impus de UE, care începând de anul trecut, trebuie respectat de toate construcțiile noi și renovările majore din România.