Firme deținute de omul de afaceri Dorinel Umbrărescu și familia acestuia vor construi tronsonul de autostradă de la Focșani care include și centura din nordul municipiului. Potrivit oficialilor CNAIR, nu au fost înregistrate contestații la ofertele depuse de Asocierea SA&PE CONSTRUCT SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade SRL pentru tronsoanele 1 și 4 din Autostrada Buzău – Focșani. Este vorba despre Tronsonul 1 Buzău – Vadu Pașii și Tronsonul 4 Mândrești Munteni – Focșani Nord. Tronsonul 4 (km 71+500 – km 82+440) Mândrești Munteni – Focșani Nord are 10,94 kilometri de autostradă și include nodul Focșani Nord care este prelungit cu aproape 4 km până în DN2D. Adică centura din zona de nord a municipiului prin care se va asigura legătura între DN2D, E85, Autostrada A7, DN 23, fără să mai fie nevoie ca vehiculele să traverseze Focșaniul. Harta interactivă realizată de Asociația ProInfrastructura pentru acest tronson de autostradă poate fi accesată prin linkul – https://bit.ly/3dHdlN7.
În etapa următoare, constructorul trebuie să aducă toate documentele necesare pentru semnarea contractelor de execuție lucrări pentru cele două tronsoane. Practic, mai sunt circa 2-3 luni în care trebuie parcurse etapele birocratice de semnare a contractelor înainte de începerea lucrărilor. Durata de execuție a contractelor este de 20 de luni, iar perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani. Valoarea contractului adjudecat la Focșani este de 767,7 milioane lei fără TVA.
De asemenea, în perioada următoare trebuie aprobată procedura de expropriere a terenurilor pe care urmează să fie realizată autostrada A7. Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Buzău – Focşani” a fost lansat deja în dezbatere publică. În total, aproximativ 3700 de imobile proprietate privată din Vrancea și aproximativ 4700 din județul Buzău, figurează pe lista celor supuse exproprierii. Ele „constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Buzău – Focşani”” și sunt situate pe raza municipiului Buzău și a localităților Vadu Pașii, Cochirleanca, Ziduri, Râmnicelu, Valea Râmnicului, Râmnicu Sărat din județul Buzău, și a localităților Sihlea, Dumbrăveni, Gugești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Răstoaca, Vânători, Odobești și municipiului Focșani din județul Vrancea. Valoarea totală a exproprierilor este de „35.541,60 mii lei, pentru un număr de 8.434 imobile proprietate privată, în suprafață totală de 11.431.437 mp, reprezenând teren cu sau fără investiții”, potrivit mt.gov.ro. După aprobarea hotărârii de Guvern, banii vor fi alocați de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
Autostrada Buzău – Focșani face parte din Coridorul 3 – București – Regiunea NE (Moldova) (OR3) și reprezintă o prioritate absolută la nivel național, conform analizei din Modelul Național de Transport. Fondurile pentru realizarea autostrăzii sunt asigurate prin PNRR iar lucrările trebuie finalizate până în 2026.