Constructorii care lucrează pe străzile din Focșani dau bătăi de cap locuitorilor din cartiere, dar și municipalității prin ritmul scăzut în care intervin pentru finalizarea lucrărilor și reluarea circulației în condiții normale. Cele mai multe probleme sunt la străzile unde lucrările au început anul trecut, precum Odobești și Bicaz. Locuitorii din zonă reclamă atât lentoarea cu care se mișcă muncitorii de pe șantier cât și lipsa de cooperare a acestora cu proprietarii care uneori nici nu pot ieși din curți din cauza șanțurilor. Săptămâna trecută, pe stradă erau patru muncitori, din care unul se odihnea într-un utilaj de excavat.
Patroana unui depozit de legume fructe de pe strada Odobești ne-a povestit că, săptămâna trecută, a găsit un colț de la casă crăpat după ce muncitorii au lucrat la amenajarea trotuarului. Mariana Apostol ne-a spus că fisura nu este mare însă lucrul cel mai deranjant a fost atitudinea celor care răspund de lucrările din zonă. „Problema nu este atât fisura care a apărut în peretele exterior cât atitudinea lor. Voi repara fisura, nu este o problemă dar nu poți să îmi spui că nu este din cauza lucrărilor când angajații mei erau aici. Când i-am reproșat această problemă, cel care coordona lucrările mi-a spus că este domeniu public și face ce vrea pe el. Nu poți să discuți așa în condițiile în care plătesc taxe și impozite, asigur locuri de muncă pentru salariații mei. Din fericire, noi nu am avut activitatea blocată, nu am fost în situația să nu mai livrăm marfă clienților pe care îi avem în județ, dar este foarte greu”, ne-a spus Mariana Apostol.
Primarul Cristi Misăilă ne-a declarat că a purtat numeroase discuții cu constructorii care au lucrări pe străzile din municipiu. Întotdeauna, firmele de construcții au ridicat problema forței de muncă insuficiente sau care pleacă de pe șantier. „Avem notificări trimise, am discuții aproape săptămânale cu constructorii pentru lucrările de pe străzi. Știu aceste probleme și le-am cerut explicații pentru că nu înțeleg cum să plătești muncitori care nu lucrează, iar constructorii mi-au spus că le-au plecat oamenii. Am trimis să îi filmeze și cât era camera acolo se lucra, după aceea nu se întâmpla nimic. Nu e o bucurie nici pentru mine ceea ce se întâmplă acolo”, ne-a spus primarul Misăilă.
Edilul a precizat că pe străzile Odobești și Bicaz, unde au fost reluate lucrările de aproape două săptămâni, a fost o situație specială deoarece aici au fost realizate lucrări suplimentare precum montarea unei conducte de gaze, au fost făcute lucrări la conductele de apă și de canalizare. „Pe strada Odobești nu a existat conductă de gaze și au fost solicitări din partea tuturor locuitorilor din zonă să se monteze această conductă. A trebuit să așteptăm până s-au eliberat toate documentațiile, avizele, până s-a făcut proiectul. Am înlocuit și conducta de apă, conducta de canalizare, branșamentele de apă. Din păcate, nici constructorul nu a fost foarte bine organizat și a fost o întârziere extrem de neplăcută pentru toată lumea. Mai ales pentru locuitorii din zonă, pentru cei care își desfășoară activitatea în zonă și îmi cer scuze pentru această situație. Sper ca în cel mai scurt timp acolo să se poată circula în condiții normale”, a adăugat primarul Cristi Misăilă. Acesta a menționat că atât pe cele două străzi dar și pe celelalte artere unde se lucrează acum, precum Longinescu, Bârsei, Anghel Saligny sau 1 Decembrie, trebuie turnat primul strat de asfalt până la finalul lunii noiembrie 2022 pentru a se circula normal pe timpul iernii. De asemenea, lucrările ar trebuie finalizate integral la jumătatea anului viitor.
Se pregătește primul strat de asfalt pe strada 1 Decembrie
Pe strada 1 Decembrie 1918 se fac ultimele probe la stratul de balast și piatră spartă înainte de turnarea primului strat de asfalt. Primarul Cristi Misăilă a menționat, în cadrul unui interviu la Atlas TV, că lucrările pe această stradă, care au început în urmă cu două luni, se derulează conform graficului. Edilul a explicat că, din cauza restricțiilor impuse de Poliția Rutieră, nu a fost posibilă devierea traficului greu pe această stradă. De aici și disconfortul sporit pentru locuitorii din zonă. „Pe strada 1 Decembrie 1918 se lucrează. Este un disconfort. Este o stradă extrem de circulată și nu ne permitem să blocăm totalmente circulația. Din acest motiv, în această perioadă este mult praf. Au reclamat mulți cetățeni din zonă. Noi am cerut și constructorul stropește de două ori pe zi partea de carosabil care este acum la stadiul de piatră spartă. Însă nu este suficient și această acțiune îngreunează și mai mult lucrările, se poate ajunge ca anumite probe de compactare să nu fie obținute și atunci ar trebui să mai prelungim termenul. De aceea nu cred că asta este soluția, să udăm în permanență”, a spus primarul Misăilă. Acesta a menționat că, în cartierul Bahne, proiectul de reabilitare este aproape finalizat și doar în câteva zone se mai lucrează, inclusiv la parcul olandez unde va fi amenajat un loc de joacă, va fi și un foișor pentru cei care vor să se relaxeze, un sistem nou de iluminat, sistem de irigații pentru spațiul verde.