Familia Ghyka va primi cea mai mare despăgubire pentru terenurile pe care urmează să fie construită Autostrada Buzău – Focşani, parte a autostrăzii A7. Lista proprietarilor de teren care urmează să fie expropriați pentru construcția acestei autostrăzi se regăsește în anexele la proiectul de Hotărâre a Guvernului privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Buzău – Focşani”.
În Vrancea, cea mai mare sumă, aproape 1,5 milioane lei, o va primi Mihai Alexandru Ghyka ca despăguri pentru terenurile intravilan din Focșani ce urmează să fie expropriate pentru construcția autostrăzii A7. Este vorba de terenuri situate la marginea municipiului, în zona rezidențială. O altă sumă mare, peste 870 mii lei, o va primi societatea SALF Focșani pentru suprafețele cu livadă și arabile pe care le deține în comuna Milcovul. Familia Valentin Moisă, care are evaluate despăgubiri de peste 250 mii lei pentru terenuri în comuna Vânători, unde se află și o platformă betonată. De asemenea, familia Martiș figurează pe listă cu peste 250 mii lei pentru mai multe loturi de teren, inclusiv livadă din extravilanul Focșaniului. Lângă Focșani, la Slobozia Ciorăști, Șoană Rodica Angela figurează cu 136 mii lei pentru un teren de 77 hectare din extravilan. Cu despăgubiri de aproximativ 140 mii lei figurează cu 2 terenuri în extravilanul Focșaniului, Constantin Sclavone. Familia Baniță este pe listă cu sume de aproximativ 200 mii lei pentru terenuri la Vânători. Și Tudorel Toader se află cu mai multe parcele pe această listă a exproprierilor.
Sunt însă și proprietari care vor fi despăgubiți cu 1,39 lei sau 5,57 lei pentru câțiva metri pătrați. De asemenea, pe listă se află parohiile Voetin, Dumbrăveni, Oreavu.
Pe lista proprietarilor care urmează să fie despăgubiți pentru terenuri se află atât persoane fizice cât și persoane juridice, respectiv firme din agricultură care dețin suprafațe de teren pe traseul viitoarei autostrăzi. Pe listă se află firme precum Agromec Sihlea, V&G Oil 2002, Comcereal dar și Terra Intermed. Cea din urmă va fi expropriată de 3,5 hectare pădure la Sihlea și va primi lemnul aferent acestei suprafețe.
În total, aproximativ 3700 de imobile proprietate privată din Vrancea și aproximativ 4700 din județul Buzău, figurează pe lista celor supuse exproprierii. Ele „constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Buzău – Focşani”” și sunt situate pe raza municipiului Buzău și a localităților Vadu Pașii, Cochirleanca, Ziduri, Râmnicelu, Valea Râmnicului, Râmnicu Sărat din județul Buzău, și a localităților Sihlea, Dumbrăveni, Gugești, Slobozia Ciorăști, Milcovul, Răstoaca, Vânători, Odobești și municipiului Focșani din județul Vrancea.
De asemenea, a fost publicată lista cu imobilele proprietate publică a statului care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Autostrada Buzău – Focşani”. Această liste include peste 120 suprafețe cu „ape canale, ape râuri, cale ferată, pădure, curți construcții”.
Reamintim că, joi 18 august, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a anunţat deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului „Hotărâre a Guvernului privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național «Autostrada Buzău – Focşani», aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național.”
Documentul cuprinde listele cu toate imobilele proprietate publică și privată, supuse exproprierii, numele proprietarilor sau deținătorilor acestora, cât și sumele cu care vor fi despăgubiți deținătorii de imobile proprietate privată, de către expropriator. Valoarea totală a acestor sume este de „35.541,60 mii lei, pentru un număr de 8.434 imobile proprietate privată, în suprafață totală de 11.431.437 mp, reprezenând teren cu sau fără investiții”, potrivit mt.gov.ro. După aprobarea hotărârii de Guvern, banii vor fi alocați de la bugetul de stat prin Ministerul Transporturilor și Infrastructurii.
Conform informațiilor postate pe site-ul Ministerului Transportuilor, „documentaţia poate fi consultată:
– pe pagina de internet a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii în cadrul anunțului referitor la inițierea procedurii de consultare publică cu privire la prezentul proiect de act normativ
– în cadrul Punctului de Informare de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
– proiectul de act normativ se poate obţine în copie, pe bază de cerere depusă la Registratura Ministerului Transporturilor – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G.
Propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională se pot depune, prin una din următoarele modalități, până la data de 29 august 2022:
– prin formularul online E-consultare
– ca mesaj în format electronic pe adresa de e-mail: consultare.publica@mt.ro
– prin poştă, pe adresa Ministerul Transporturilor și Infrastructurii– Direcţia Comunicare și Dialog Social – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti;
– prin fax la numărul de telefon 021-319.61.29
– la sediul Ministerului Transporturilor și infrastructurii, la Registratura – Bdul Dinicu Golescu, nr. 38, sector 1, Bucureşti, Poarta G, în cadrul programului de lucru Luni-Joi – 08.00 – 16.30; Vineri – 08.00-14.00
Materialele transmise vor purta menţiunea „Propuneri privind . . . . . . . . . . (denumirea proiectului de act normativ)”
Propunerile, sugestiile, opiniile cu valoare de recomandare vor fi publicate pe pagina de internet a instituţiei, la linkul – Registru propuneri (mt.ro). Nepreluarea recomandărilor formulate şi înaintate în scris va fi justificată în scris.
ÎN SITUAȚIA ÎN CARE DORIȚI CA NUMELE ȘI PRENUMELE DUMNEAVOASTRĂ (SAU DENUMIREA PERSOANEI JURIDICE) SĂ NU APARĂ ÎN TABELUL CU PROPUNERI PRIMITE DIN PARTEA SOCIETĂȚII CIVILE AVEM RUGĂMINTEA SĂ SPECIFICAȚI ACEST LUCRU LA SFÂRȘITUL DOCUMENTULUI TRANSMIS DE CĂTRE DUMNEAVOASTRĂ
Pentru cei interesaţi există şi posibilitatea organizării unei întâlniri în care să se dezbată public proiectul de act normativ, în cazul în care acest lucru este cerut în scris de către o asociaţie legal constituită sau de către o altă autoritate sau instituţie publică până la data de 30 august 2022.
Pentru informaţii suplimentare, vă stăm la dispoziţie la următoarele date de contact: telefon: 0751.192.431, e-mail: consultare.publica@mt.ro persoană de contact: Adrian Olteanu”.
ANEXELE publicate de minister pot fi consultate și AICI: ANEXA 2, ANEXA 3.