Biserica Parohiei Donie din municipiul Focșani și-a sărbătorit luni, 15 august 2022, hramul, închinat praznicului Adormirii Maicii Domnului. Credincioșii din comunitatea parohială s-au bucurat de prezența în mijlocul lor a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, care a resfințit pictura lăcașului de cult, după finalizarea lucrărilor de restaurare efectuate în ultimii doi ani. Slujba de binecuvântare a picturii a fost urmată de Sfânta Liturghie și de Parastasul pentru ctitorii bisericii, săvârșite de Înaltpreasfinția Sa, împreună cu un sobor format din pr. Valentin-Bogdan Ene, consilier eparhial la Sectorul Economic-financiar, pr. Aurel Boțan, protopop al Protoieriei Focșani I, și alți clerici invitați. Corul Psaltic Misionar „Sfântul Roman Melodul” a dat răspunsurile la strană.
În cuvântul de învățătură, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a vorbit despre simbolismul icoanei Adormirii Maicii Domnului, în care Mântuitorul Hristos este înfățișat purtând în brațe sufletul Sfintei Fecioare Maria sub forma unui prunc înfășurat în giulgiuri albe. „Era rândul lui Iisus s-o țină pe Maica Sa în brațe, după ce ea L-a născut, legănat și purtat în brațele sale pe când El, Dumnezeu Cel Atotputernic, era prunc omenesc. Așadar, Mântuitorul Hristos, Fiul lui Dumnezeu și Fiul ei, i-a primit duhul, dar nu a lăsat-o în mormânt, să fie supusă stricăciunii, ci îndată a ridicat-o cu trupul la cer; ar fi fost cu totul inexplicabil ca Maica Domnului, care se umpluse de har încă din timpul viețuirii la templu, dobândind starea de îndumnezeire, să împărtășească aceeași soartă ca toți oamenii. Din acest motiv, în Biserica Ortodoxă, vorbim nu de moartea Maicii Domnului, ci de adormirea sau mutarea ei cu trupul la cer; acolo și-a ocupat locul dinainte pregătit de Dumnezeu, ca Împărăteasă a cerurilor, de-a dreapta Mântuitorului Hristos, Arhiereul Cel veșnic – așa cum o vedem reprezentată în icoana numită «Deisis» –, în timp ce Sfântul Ioan Botezătorul șade în stânga, amândoi rugându-se neîncetat pentru mântuirea oamenilor”, a subliniat Chiriarhul.
Sărbătoarea hramului Parohiei focșănene Donie s-a încheiat cu sfințirea unei troițe de lemn din curtea lăcașului de închinare, ridicată în cinstea eroilor căzuți la datorie în cele două războaie mondiale. În semn de prețuire pentru bogata lucrare pastorală și edilitară, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian i-a oferit pr. paroh Valeriu Balica Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” cu insignă și o bederniță brodată cu icoana Adormirii Maicii Domnului.
N.R. Bedernița (sau epigonatul) este un veșmânt liturgic de formă pătrată sau romboidală care se poartă pe partea dreaptă a corpului, legată cu un cordon petrecut peste de umărul stâng. Este purtat în tradiția Bisericii Ortodoxe de episcopi, precum și de preoții care au primit binecuvântarea de a o purta. (doxologia.ro)
Mesajul Primarului Cristi Valentin Misăilă:
„Am participat la slujba de resfințire a picturii Bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Focșani, oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului si Vrancei dar și de alți preoți și diaconi din Focșani!
Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – Donie este un valoros monument din Focșani, ctitorit de „căpitanul de margine” Donie Damian, vistiernicul Domnitorului Constantin Brâncoveanu, împreună cu jupâneasa lui Sanda. Biserica actuala a suferit de-a lungul timpului mai multe avarii, cele mai importante fiind în urma cutremurului din anul 1802.
Din păcate, în februarie 2021, un incendiu a afectat grav pictura din biserică dar prin grija credincioșilor din parohie și prin strădania părintelui paroh, Valeriu Balica, aceasta a fost restaurată în timp record și sfințită astăzi. Vrednic este! Dumnezeu să ne ajute pe toți!”.