În perioada 27 iulie – 3 august 2022, trei tineri studenți împreună cu liderul de grup au participat la un curs de mobilitate în cadrul Programului Erasmus + – ,,Migration: Challenge or Opportunity” (Miracle Opportunity).
La această mobilitate au luat parte 34 de tineri din 8 țări: România, Turcia, Suedia, Lituania, Georgia, Macedonia de Nord, Maroc, Germania.
Ne-am întâlnit în frumoasa stațiune Kemer, Antalya, din Turcia, cu obiective foarte bine stabilite, unde am discutat, învățat și dezbătut despre incluziunea socială a migranților, drepturile omului, impactul asupra tinerilor, deschiderea la nou, implementarea și utilizarea instrumentelor digitale pentru o mai bună colaborare în munca zilnică a tinerilor, dezvoltarea competențelor personale și profesionale pentru a ne îmbogăți abilitățile de comunicare, muncă în echipă, rezolvarea problemelor, împărtășirea cunoștințelor, a culturii, limbii.
Programul Erasmus+ urmărește să promoveze participarea tinerilor, consolidarea proceselor de învățare informală și nonformală.
Ca rezultate, am obținut conștientizarea diferitelor forme de migrație în Europa, am învățat despre modul în care putem face față provocărilor rezultate în cazul migrației, despre felul în care putem folosi oportunitățile create de migrație în munca cu tinerii, promovarea proiectelor legate de migrație în rândul acestora, cultura fiecărei țări participante și experiența noastră în ceea ce privește acest subiect, toate acestea într-o energie pozitivă împreună cu ceilalți participanți.
Proiectul și-a atins scopul, acela de a crește gradul de conștientizare a tinerilor și lucrătorilor de tineret cu privire la nevoile migranților, refugiaților și solicitanților de azil pentru a încuraja integrarea lor în societatea europeană.
Toate cunoștințele și informațiile sunt parte din acest proces integrativ și de a crea ambasadori ai integrării în țara de origine a fiecărui partener.
Timp de 7 zile ne-am cunoscut și am lucrat ca o echipă puternică, rezolvând mai multe sarcini și participând împreună la activități captivante.
Am învățat lucruri și ne-am format abilități noi, am întâlnit oameni extraordinari care încă ne lipsesc și am creat amintiri de neuitat, am descoperit aici o altă comunitate de învățare absolut minunată și încurajez toți tinerii să primească astfel de provocări sau oportunități de învățare.
Aș dori să mulțumesc Asociației Allons-y din Craiova care a recrutat cei mai buni colegi de echipă (studenții: Cristian Sandu, Andreea Macovei, Georgiana Onofrei și Violeta Gîsculescu – lider de grup) și ne-a oferit această oportunitate incredibilă.
Mulțumiri imense gazdei și coordonatorului din Turcia, Bogachan Alkan.
Violeta Gîsculescu
Profesor învațământ primar – Școala Gimnazială ”Duiliu Zamfirescu” Focșani