Focșănenii cărora le pasă de curățenia orașului în care locuiesc, apelează la serviciile societății CUP Salubritate pentru transportul deșeurilor din materiale de construcții rezultate în urma amenajărilor din locuințe sau spații cu diverse destinații. Însă mulți dintre locuitorii orașului preferă să arunce aceste deșeuri în pubelele pentru gunoi menajer sau pubelele folosite la colectarea selectivă a gunoiului, riscând amenzi de sute de lei din partea Poliției Locale. Reprezentanții CUP Salubritate au explicat că procedura pentru ridicarea deșeurilor din materiale de construcții nu este complicată, iar cei care folosesc acest serviciu contribuie la menținerea curățeniei în Focșani.
Prețul pentru ridicarea deșeurilor se stabilește în funcție de cantitatea care trebuie ridicată. Procedura este simplă. Se anunță la dispeceratul CUP Salubritate, telefon 0237.621.338, că trebuie ridicată o cantitate de materiale de construcție de la adresa la care sunt depozitate. Tot atunci se stabilește data care la reprezentanții societății vin să facă evaluarea cantității de materiale, respectiv stabilesc prețul care trebuie plătit. După evaluare, clientul merge la sediul CUP Salubritate și achită factura pentru deșeurile care trebuie ridicate. Ulterior plății facturii, cei de la CUP Salubritate trimit mașina care ridică materialele de construcție. Astfel, ești și în legalitate și nici nu mai contribui la poluarea mediului înconjurător. Nimănui nu-i place să vadă câmpurile și văile, pădurile și albiile râurilor pline cu deșeuri, pentru că unii oameni preferă să scape de sacii cu moloz, wc-uri, chiuvete, țevi apelând la vreun nene care te asigură că nu sunt probleme.
Directorul CUP Salubritate, Adrian Vulpoiu, ne-a spus că, din păcate, mulți locuitori ai municiului preferă să arunce deșeurile din construcții în pubelele pentru colectarea selectivă. Acest gest înseamnă cheltuieli mai mari pentru compania de salubritate, deoarece terenurile trebuie curățate, materialele trebuie sortate. Cheltuieli care, în final, se regăsesc în tarifele la salubrizare pe care le plătesc toți focșănenii. „Din păcate, foarte mulți cetățeni lasă deșeurile din construcții în fața blocului, pe domeniul public sau în pubelele pentru colectare selectivă. Cred că avem circa 50% din deșeurile din construcții depozitate ilegal pe domeniul public sau în pubele”, a explicat directorul CUP Salubritate, Adrian Vulpoiu.
Acesta a precizat că, în ultima perioadă, au fost prezentate pe pagina de facebook a societății foarte multe cazuri în care locuitorii municipiului au preferat să arunce deșeurile în recipienții destinați colectării selective a deșeurilor. Aceste cazuri sunt preluate de Poliția Locală, pentru identificarea și sancționarea persoanelor implicate. De altfel, potrivit hotărârilor de Consiliu Local, nerespectarea tipului de deșeu colectat în recipienții destinați materialelor reciclabile este interzisă și sancționată conform prevederilor legale în vigoare.
„O preocupare permanentă a polițiștilor locali din cadrul Serviciului Ordine Publică și a celor din cadrul Compartimentului Protecția Mediului este identificarea persoanelor care nu păstrează curățenia pe domeniul public al municipiului Focșani. Urmare acestor verificări, persoanele care au depozitat diverse materiale de construcții sau moloz pe trotuare, alei, căi de acces, spații verzi au fost sancționate contravențional cu amendă cuprinsă între 300-500 lei, conform prevederilor HCL Focșani nr. 25/2017, privind obligațiile și răspunderile instituțiilor publice, ale agenților economici, ale altor persoane juridice precum și ale cetățenilor privind gospodărirea municipiului Focșani”, a spus directorul Poliției Locale, Dorian Alexandrescu. Acesta a făcut apel la focșănenii care observă persoane ce depozitează sau abandonează deseuri în locuri nepermise să anunțe Dispeceratul Poliției Locale la telefon 0237 215 005 în vederea sancționării acestora. Depinde de fiecare dintre noi să avem „o țară ca afară”, să avem un oraș curat.
Sursa foto: Facebook/CUP Salubritate SA