Fostul Cinematograf Unirea din Focșani va fi dat în administrare Ansamblului Folcloric „Țara Vrancei”. Decizia va fi luată în ședința Consiliului Local Focșani din această săptămână și a fost argumentată prin prezența în domeniul de activitate al instituției culturale a „activității cinematografice”. Cinematograful Unirea a fost preluat de la „România Film” în luna martie, când a fost semnat procesul verbal. Ulterior, legislația română impune ca, în termen de 4 ani, Consiliul Local să asigure prin investițiile necesare reabilitare, dotarea și modernizrea sălilor și grădinilor de spectacole preluate.
Conform proiectului de hotărâre inițiat de primarul Cristi Misăilă, deja au fost inițiate măsurile necesare derulării unui proiect care va avea ca obiect reabilitarea și modernizarea Cinematografului Unirea. Proiectul va fi depus pentru finanțare prin Planul național de Redresare și Reziliență și urmărește „îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu și a tranziției către clădiri verzi și inteligente”. Cinematograful Unirea are o suprafață construită de 599 mp și un teren aferent în suprafață de 1528 mp, cu o valoare de aproape 19 mii lei.
Fostul Cinematograf Unirea, alături de fosta Grădină de vară din Parcul Nicolae Bălcescu sunt cele două imobile preluate de municipiul Focșani de la R.A.D.E.F „România Film”. Conform protocolului aprobat anul trecut de consilierii locali, cele două imobile vor putea fi utilizate pentru difuzarea de film cinematografic. Cel mai mare număr de locuri este la Grădina de Vară -1350, la cinematograful Unirea fiind o capacitate de 100 locuri. De asemenea, cele două clădiri nu vor putea trece în domeniul privat pentru a fi înstrăinate iar autoritățile publice locale sunt obligate să asigure, pentru o perioadă de minimum 15 ani, cu periodicitatea necesară, difuzarea de film cinematografic. De menționat că, prin preluarea celor două imobile, Primăria a șters sumele reprezentând taxe și impozite locale pentru clădiri și terenul intravilan, inclusiv majorări, în valoare de peste 57 mii lei. O valoare mult mai mare decât cea a imobilelor, evaluate la doar 38,982 lei.