Joi, la sediul Crucii Roșii Vrancea din Focșani, strada Dimitrie Cantemir nr. 5, a fost inaugurat Centrul de Zi „Acasă pentru Ucraina‟. Finanțat de Crucea Roșie România, centrul se adresează tuturor persoanelor refugiate care se află pe teritoriul județului Vrancea, persoane care fie au nevoie de consiliere psihologică, fie vor să învețe limba română și/sau limba engleză.
În dotarea centrului vor exista echipamentele necesare desfășurării următoarelor activităţi: „cursuri de limbă română şi limbă engleză pentru persoanele refugiate din Ucraina; orientare în carieră; consiliere psihologică, socială sau juridică; grup de sprijin pentru identificarea şi evaluarea nevoilor beneficiarilor ucraineni şi întocmirea dosarelor beneficiarilor; evenimente de socializare; pregătirea activităţilor din cadrul proiectului, aflat în implementare, «Vrancea, ACASĂ! – O șansă la integrare pentru Ucraina» (10 iulie-10 septembrie) precum și pregătirea activităţilor din cadrul proiectului «Școala de vară» dedicat copiilor refugiaţi din Ucraina (1 – 30 august)‟.
Proiectul, coordonat de voluntarii Crucii Roșii Vrancea, a debutat cu „două tabere la Zaga Zaga unde beneficiarii au avut parte, împreună cu familiile lor, de câteva zile minunate”. „Acest Centru de zi a apărut din dorința noastră de a face cât mai multe pentru acești oameni pentru că, după cum știți, acasă la ei are loc un război care nu știm când se va termina. Prin urmare, ne dorim să-i ajutăm să se integreze în Vrancea noastră frumoasă. Proiectul va dura trei luni, până pe 10 septembrie și, la momentul actual, la nivelul proiectului sunt în jur de 90 de beneficiari. Numărul lor însă este fluctuant, așa că depinde de fiecare dintre ei dacă și la ce cursuri se vor înscrie. Noi suntem aici pentru a-i ajuta‟, a precizat Olimpia Săpunaru, voluntar în cadrul Crucii Roșii Vrancea.
O rază de soare pe cerul gri al războiului
Printre voluntarii Crucii Roșii Vrancea l-am întâlnit și pe Cătălin Nedelciu, proaspăt absolvent al clasei a XII-a și cel care îi ajută pe refugiați să comunice mai ușor cu ceilalți reprezentanți ai Crucii Roșii Vrancea. Născut în Chișinău, Cătălin spune că, fiind vorbitor de limba rusă, îi este mai ușor să comunice cu „persoanele care au venit în Vrancea din Ucraina. Le este și lor mai ușor să vorbească în rusă decât în engleză, spre exemplu‟. De la începutul războiului și până în prezent, tânărul a fost impresionat de „pozitivitatea lor. Chiar dacă trec prin această perioadă foarte dificilă, în continuare sunt niște persoane vesele, copiii la fel, sunt bucuroși și știu să aprecieze lucrurile minunte de care au parte la Crucea Roșie Vrancea‟.
Cu ajutorul lui Cătălin am stat de vorbă cu Katia și Olena, două mame care au fugit din calea războiului împreună cu copiii lor. De patru luni, mai precis de la sfârșitul lunii martie, acasă pentru Katia și fetița ei de 14 ani, înseamnă Vrancea. Povestește că a venit aici pentru că în Odesa, regiunea ei, „este foarte periculos să locuiești‟. A răspuns prezent activităților organizate de Crucea Roșie Vrancea, fiind plăcut impresionată de tabăra de la Zaga Zaga. Totodată, femeia este „foarte recunoscătoare pentru căldura și ajutorul oferit de Crucea Roșie, și le mulțumește atâ voluntarilor, cât și românilor în general pentru generozitatea lor‟. Mai mult decât atât, femeia spune că nu se aștepta ca românii să fie atât de săritori într-un moment atât de dificil pentru ucraineni.
În prima lună de la declanșarea războiului în Ucraina, Olena a plecat în Spania, ulterior, în urmă cu trei luni, a venit în Vrancea, iar în prezent s-a oferit să dea o mână de ajutor semenilor ei. Cum?! Fiind profesoară de limba engleză, Olena a înființat o grupă, în urmă cu două luni, prin intermediul căreia oferă ajutor femeilor și copiilor ucraineni care vor să învețe limba engleză. Acasă, în Ucraina, a rămas soțul pe care-l așteaptă cât de curând în România, și speră că acest război se va termina, astfel încât să-și poată relua viața de familie.