Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787
Ediția: Joi 2 Ianuarie 2025 Nr. 6787

VIDEO și GALERIE FOTO: Poveștile oamenilor în uniformă. Plutonier major Valentin Căușanu, de la Jandarmeria Vrancea

Pasiunea pentru haina militară l-a determinat pe plutonier major Valentin Căușanu, subofițer operativ și conductor câine de serviciu în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Vrancea, să aleagă profesia de militar la care visa încă din copilărie. Născut și crescut în Iași, plt. maj. Valentin Căușanu a absolvit Grupul Școlar de Arte și Meserii „Gheorghe Asachi‟ Iași, însă nu a profesat în domeniu, alegând în schimb să execute stagiul militar de un an. „Perioada de instrucție din armată,  am executat-o la Focșani  la unitatea 01470. După stagiul de pregătire care a durat trei luni, am fost detașat la un depozit de muniție și armament, pe pază permanentă. La un an și ceva după armată, s-a ivit un loc la unitatea de jandarmi din Iași, pentru care am și aplicat. Mi-a plăcut pentru că în acest domeniu nu ai cum să te plictisești. Ai parte de acțiune și adrenalină în fiecare zi. Am fost sergent angajat pe bază de contract la Detașamentul Mobil de Intervenție Iași. Executam misiunile pe care le face și un subofițer la ora actuală, adică misiuni de prevenire, de menținere a ordinii publice, de restabilire ș.a.m.d.. An de an, pe 14 octombrie, participam la misiunile de la Cuvioasa Parascheva care aparține de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Misiunile erau destul de grele pentru că interacționam și cu persoane mai agitate‟, povestește plt. maj. Valentin Căușanu.

După patru ani în care a activat la IJJ Iași, jandarmul s-a transferat la Focșani, mai mult din motive familiale, pentru că „soția este din Vrancea, mai precis din zona Tulnici‟. Odată ajuns în Vrancea, ieșeanul a observat că județul nostru este „mult mai liniștit‟ decât Iașiul și nu i-a fost deloc greu să se acomodeze cu noua casă și noul loc de muncă. În 2004 s-a transferat la IJJ Vrancea pe funcția de sergent angajat în cadrul Detașamentul Mobil de Intervenție Focșani, iar din 2005, după promovarea examenului, a intrat în corpul subofițerilor.

Povestea Bellei, câinele de serviciu de la IJJ Vrancea

În 2014, plt. maj. Valentin Căușanu s-a oferit voluntar să preia și funcția de conductor câine de serviciu, având în vedere că, la acea vreme, colegul care ocupa funcția se pensionase. Declarându-se un iubitor de animale și plăcându-i provocările, ieșeanului nu i-a fost deloc greu să se obișnuiască cu noile atribuții și cu noul coleg, respectiv Rabasa, o femelă din rasa Ciobănesc german, pe care o alintă Bella. Plt. maj. Valentin Căușanu și Bella fac echipă de 9 ani, relația dintre ei fiind atât de strânsă încât, „în momentul în care Bella va fi indisponibilizată, îmi doresc să o iau acasă pentru că este ca un copil de-al meu. N-aș putea să mă despart de ea‟.

Jandarmul spune că „fiind din rasa Ciobănesc german, Bella a fost ușor de dresat. Am preluat-o de la Centrul Chinologic Sibiu la vârsta de 6 luni, obținând acolo rezultate foarte bune, media generală fiind 9.52. Bella este primul cățeluș pe care l-am avut în dotare și pot spune că este foarte docilă. Chiar dacă are 9 ani, încă o mai folosim la intervenții pentru că nu și-a pierdut din calități. Mai mult decât atât, din 2 în 2 ani, mergem la reatestare, la Centrul Chinologic Sibiu unde se dau niște probe din toate aptitudinile, atât din dresajul de specialitate, cât și din cel de disciplină. În funcție de ce anume decide comisia, patrupedul în cauză primește ok-ul pentru continuarea activității sau este scos din uz. Bella a obținut de fiecare dată rezultate bune‟. 

Zilnic, plt. maj. Valentin Căușanu se asigură că starea de sănătate a Bellei este bună, o îngrijește, o hrănește, iar apoi se antrenează împreună. Antrenamentele zilnice sunt împărțite în două etape: antrenamentul de disciplină și antrenamentul de specialitate, care include, la rândul lui, căutarea în încăperi, prinderea infractorului, lăsarea obiectului la comandă și multe alte comenzi specifice. Bella este specializată pe patrulare-intervenție-atac și, în momentul în care participă la intervenții, este un partener de nădejde pentru jandarmii vrânceni.

În general, o folosim pe Bella pentru blocarea unor căi de acces sau prinderea persoanelor cu rea intenție care nu se supun somațiilor legale. Cea mai dificilă misiune la care am participat împreună a fost cea din urmă cu 5 ani, când, împreună cu colegii de la BCCO (Biroul de Combatere a Crimei Organizate), am descins la Buzău într-un dosar în care erau implicate persoane care cultivau, comercializau și consumau etnobotanice. A fost o captură destul de mare, fiind vorba de 60/70 de kilograme de plante uscate, în afară de solariile în care erau plante și de 4 metri înălțime. În acea zi, cu ajutorul Bellei, am blocat o cale de acces, astfel încât persoanele respective, peste 8, să nu poată fugi. De cele mai multe ori, simpla prezență a câinelui de serviciu face foarte mult‟, mai spune plt. maj. Valentin Căușanu.

Analizându-și parcursul profesional, jandarmul spune că este mulțumit de ceea ce a realizat până în prezent, adăugând faptul că toate misiunile la care a participat îi sunt dragi pentru că își execută serviciul cu plăcere. Artele marțiale și luptele libere pe care le-a practicat în tinerețe, l-au ajutat și-l ajută în continuare atât în viața de zi cu zi, cât și la locul de muncă, iar Bella îl completează din punct de vedere profesional, fiind partenerul care nu-l lasă niciodată la greu. 

De la viitor, plt. maj. Valentin Căușanu își dorește sănătate, atât pentru el, cât și pentru soție și cei trei copii (două fete și un băiat). Tinerilor care vor să urmeze o carieră militară, jandarmul le transmite că-i așteaptă un volum mare de muncă, dar și multe satisfacții profesionale, iar colegilor le dorește sănătate pentru ca „împreună să ne îndeplinim cu succes toate misiunile‟.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?