Racordarea la rețeaua publică de canalizare este obligatorie inclusiv pentru vrâncenii care folosesc doar o sursă proprie de apă. Folosirea rețelei publice de canalizare, acolo unde există acest sistem, este mai rentabilă decât o vidanjare, care a ajuns la 500 lei. Rețeaua de canalizare asigură protecția pânzei freatice, spre deosebire de dejecțiile scurse din fosele septice.
CUP Focșani începe o campanie de informare a cetățenilor asupra poluării pe care o fac sistemele individuale de colectare a apelor uzate și care afectează sursele proprii de apă, în special în mediul rural. Fosele nu sunt etanșe, iar dejecțiile, apele uzate se scurg în sol, ajung în pânza freatică iar de acolo în sistemul propriu de alimentare cu apă. De altfel, rapoartele Direcției de Sănătate Publică atrag atenția că apa din fântânile publice verificate nu este conformă la parametrii microbiologici analizați.
„Ai sursă proprie de apă? Știai că bei/te speli cu o parte din ceea ce se scurge de la wc-ul din curte ori din fosă? Canalizarea nu este un capriciu, este un drept și o obligație. Obligația noastră de a proteja solul și corpurile de apă subterană și dreptul de a avea apă curată, fără nitriți și nitrați. FII RESPONSABIL, PROTEJEAZĂ-ȚI FAMILIA, FOLOSEȘTE CANALIZAREA! Avantajele canalizării: 1. Nu mai poluezi solul și corpurile de apă subterană din care te alimentezi prin sursa proprie. 2. Scapi de grija vidanjării periodice a fosei septice”, se arată în mesajul CUP Focșani.
Vrâncenii care locuiesc în zonele unde a fost realizat un sistem public de canalizare vor primi informări despre obligațiile legale și sancțiunile pe care le riscă dacă nu vor să încheie contracte pentru serviciul de colectare, transport și epurare a apelor uzate. De asemenea, trebuie dezafectate sistemele individuale de colectare a apelor uzate. Contractul pentru acest serviciu este obligatoriu, indiferent dacă locuința este racordată la sistemul public de apă sau are o sursă proprie. Obligația este stipulată în legea 241 din 2006, așa cum a fost modificată în 2021.
„Utilizatorii serviciului de alimentare cu apă, persoane fizice sau juridice, inclusiv cei care au sisteme proprii de alimentare cu apă, au obligaţia de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înfiinţate, cu dezafectarea sistemelor individuale de colectare a apelor uzate (bazine etanş vidanjabile, fose septice, puţuri absorbante etc)”, se arată în actul normativ. Această obligație este preluată din legislația europeană care urmărește prevenirea poluării solului și a corpurilor de apă subterane. Una dintre măsuri se referă la obligativitatea racordării tuturor proprietăților la sistemul public de canalizare, acolo unde există acesta. În caz contrar, proprietarii gospodăriilor riscă sancțiuni care pot ajunge și la 4000 lei. „Nerespectarea de către utilizatori a obligației de a se racorda la sistemele publice de canalizare existente sau nou-înființate, cu dezafectarea sistemelor individuale de colectare a apelor uzate, constituie CONTRAVENȚIE și se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei. Constatarea contravenției și aplicarea sancțiunii se face de către personalul împuternicit al Gărzii Naționale de Mediu”, precizează actul normativ menționat mai sus.