Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Gata cu joaca! ANIF caută personal specializat pentru paza obiectivelor, inclusiv pentru Canalul Siret Bărăgan

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare caută, pentru suma de 127.112.285,52 lei, servicii de pază a obiectivelor pe care le deține în țară. Implicit și la noi în județ, pentru Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Vrancea fiind atribuit numărul de lot 37, costul estimat pentru serviciile de pază la acest moment fiind de 6.241.701,6 lei – preț calculat pentru 24 de luni, începând cu 2023. În caietul de sarcini cu numărul 37 se și explică demersul, în sensul că „Filiala Teritorială de Îmbunătățiri Funciare Vrancea trebuie să asigure paza și protecția obiectivelor din domeniul public și privat al statului pe care le administrează, prin pază proprie sau după caz prin societăți specializate”. Totodată, se arată că instituția nu are personal angajat pe această linie, astfel că „este necesar ca paza și protecția unor obiective să fie asigurată de o societate care funcționează conform legislației în vigoare, în baza licenței eliberate de Inspectoratul General al Poliției Române, pentru servicii de pază”.

Chestiune serioasă așadar, dat fiind că vorbim despre 12 obiective, unele care necesită pază 24 din 24, iar altele, mai puține, pază doar câte 6 ore pe zi. Într-o ordine aleatorie, se caută pază non-stop pentru Canalul Magistral Siret-Bărăgan, cantoanele Nănești, Adjud, Tănăsoaia, Bolotești, Nod Hidrotehnic Zăbrăuți-Pădureni, Exploatare Călimănești, Priza Călimănești și sediul instituției de pe strada Brăilei din Focșani. Pază câte 6 ore pe zi ar necesita, pe de altă parte, plantațiile antierozionale Dumitrești-Chiojdeni, Odobești-Cotești și CES Urechești. La acestea din urmă, precum și în ceea ce privește Canalul Siret Bărăgan este vorba despre patrule de pază mobile.

În caietul de sarcini se mai specifică și ceea ce ar trebui să prevină agenții de pază, musai personal instruit, calificat profesional și atestat în funcția de agent de pază: „Paza obiectivelor împotriva accesului neautorizat sau ocupării abuzive; paza obiectivelor împotriva furturilor, a distrugerilor, incendiilor, precum și a altor acțiuni producătoare de pagube materiale sau deteriorarea mediului înconjurător din zona obiectivelor păzite; furnizarea către conducerea unității beneficiare și autorității competente a informațiilor legate de incidentele apărute în timpul activității de pază”. Importantă este totodată, pe lângă alte cerințe, și mențiunea că societatea care va câștiga contractul trebuie să obțină „autorizația de deținere și uz armă în termen de 30 de zile de la semnarea contractului de către ambele părți”.

Atenție, însă, lucrurile devin și mai serioase: „În cazul unor evenimente produse la obiectivele aflate în paza societății care au ca urmare pagube materiale, se va proceda la cercetarea administrativă (după caz, și cu participarea organelor de poliție), stabilirea prejudiciului și a răspunderii materiale. În situația în care, din cercetarea efectuată se constată culpa societății de pază, aceasta va suporta contravaloarea prejudiciului”. Așadar, mare grijă la obiective și starea lor… atât înainte cât și după!

În încheiere, aflăm și ce dotări ar trebui să aibă agenții de pază, pentru ca obiectivele ANIF Vrancea să fie protejate corespunzător: uniformă, ecuson, baston de cauciuc/ tonfă, pulverizator iritant – lacrimogen de capacitate mică, dispozitiv individual de iluminat, mijloace de avertizare sonore și luminoase, mijloace de comunicare – telefon mobil sau, după caz, stație radio, precum și autovehicule proprii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?