Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Mii de hectare de culturi agricole calamitate de secetă în Vrancea. Vor fi „mari probleme în lanţul de aprovizionare”

Peste 24 mii hectare de culturi agricole semănate în toamna anului trecut sunt calamitate din cauza secetei la nivelul județului Vrancea. Ultimele rapoarte pentru 8000 hectare de culturi agricole au fost tranmise ieri de Direcția Agricolă. În această perioadă, echipele de la Direcția Agricolă și APIA sunt în teren pentru a întocmi rapoartele de evaluare a suprafețelor calamitate de secetă. Încă de la începutul lunii mai, fermierii avertizau că, din cauza lipsei de precipitații, culturile de toamnă au îmbătrânit prematur și au ajuns la maturitate mult mai devreme sau chiar s-au uscat în unele zone. Estimările arată că, din cauza lipsei de precipitații, pierderile provocate ajung la 50-70% din producție. Directorul Direcției Agricole Vrancea, Ticu Costandache, a explicat că este o secetă pedologică accentuată în județ care a afectat toate culturile. „Dacă media anuală de apă în sol este undeva la 650 de litri pe metru pătrat, în ultimii doi ani, respectiv 2020 şi 2021, am acumulat aproape 600 de litri pe metru pătrat”, a explicat directorul Direcției Agricole. 

Se pare că ar fi un an mai prost decât 2020, cu fermieri care vor avea recolte mai mici de o tonă de grâu la hectar, în condițiile în care cheltuielile au crescut din cauza prețurilor la carburanți și inputuri. „Din primele date, la Măicăneşti avem în jur de 800 de kilograme pe hectar la culturile de grâu, la Sihlea în jur de 1.200, iar în zona Popeşti – Urecheşti – Dumbrăveni s-ar ajunge la 2.000 – 2.500 de kilograme la hectar. Deci vorbim de cantităţi infime care, dincolo de problemele pe care le vor crea fermierilor care au investit, vor crea mari probleme în lanţul de aprovizionare din toamna acestui an şi trebuie să vedem cum suplinim această lipsă”, a spus prefectul Nicuşor Halici.

Fermierii se tem că seceta va afecta și culturile din această primăvară, porumb și floarea soarelui. Reprezentanții Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea au solicitat ajutorul prefectului, în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, ca să obţină despăgubiri pentru culturile calamitate. „Din păcate, fermierii se confruntă cu probleme grave din cauza secetei. La nivel naţional, Vrancea are o problemă cu seceta generalizată la nivelul mai multor fermieri. De aceea am făcut şi adresă către Prefectură să îi ajutaţi pe fermieri, nu numai pentru identificarea fondurilor pentru daune, cât şi pentru obţinerea certificatelor de forţă majoră, care să îi ajute. Pentru că fermierii au încheiat contracte cu traderii şi vor fi penalizaţi din cauza faptului că nu vor putea onora comenzile. I-ar ajuta foarte mult aceste certificate”, a spus Nicoleta Olteanu, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice Vrancea, potrivit Agerpres.

Apa din rețeaua publică, folosită la întreținerea culturilor agricole

Pe de altă parte, autoritățile au anunțat restricții la furnizarea apei potabile din cauza perioadei secetoase. Potrivit unui anunț al operatorului regional CUP Focșani, sunt introduse restricții la furnizarea apei potabile în localitățile Obrejița, Ruginești, Cotești, Bordești, Tâmboiești, Dumbrăveni, Cârligele, Gugești. „În perioada secetoasă pe care o traversăm, se înregistrează un consum de apă peste media perioadelor toamnă-iarnă. Diferența de consum este cauzată de folosirea intensivă a apei la întreținerea culturilor agricole. Astfel, conform prevederilor legale, pentru localitățile afectate (în special, satele învecinate zonelor acoperite de culturi agricole), suntem nevoiți să asigurăm serviciul de alimentare cu apă în baza unui program. Acesta poate fi consultat aici: https://www.cupfocsani.ro/p/program-de-furnizare-apa. Cu această ocazie, facem apel către utilizatori, dar și către factorii de decizie din aceste localități, să înțeleagă faptul că, în perioadele secetoase, apa potabilă din rețeaua publică se folosește cu precădere pentru satisfacerea nevoilor gospodăreşti ale populaţiei”, se arată în anunțul CUP Focșani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?